Arkeolog

Arkeolog

Son dakika arkeolog haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan arkeolog gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan arkeolog haber sayfamızda...

Arkeolog

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.843 arkeolog haberi bulunmuştur.
Arkeoloji halkla buluşuyor
Arkeoloji halkla buluşuyorArkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen Arkeoloji Söyleşilerinin birincisi Tenedos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Turan Takaoğlu’nun “Tenedos- Bozcaada: Büyük Savaşlar Ortasında Küçük Bir Ada” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.
24.11.2024Arkeoloji
Sonsuzluğa uğurlandı
Sonsuzluğa uğurlandıMersin’de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında hayatını kaybeden sümerolog, arkeolog ve dil bilimci Muazzez İlmiye Çığ’ın cenazesi toprağa verildi.
20.11.2024Kültür Sanat
Sultan Abdülmecid’e hediye edilmişti: İşte Ayasofya'nın bilinmeyenleri
Sultan Abdülmecid’e hediye edilmişti: İşte Ayasofya'nın bilinmeyenleriSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav, kitabın Ayasofya’nın tarihi açısından çok önemli belge olduğunu söylüyor.
19.11.2024Gündem
Ünlülerden Muazzez İlmiye Çığ'a veda! 'Son Sümer kraliçesi'
Ünlülerden Muazzez İlmiye Çığ'a veda! 'Son Sümer kraliçesi'Sümeroloji alanında dünyaca tanınan bilimsel çalışmalara imza atan Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında yaşamını yitirdi. Çığ'ın vefatının ardından ünlü isimler art arda başsağlığı mesajları yayınladı.
18.11.2024Cadde
Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 110 yaşında hayatını kaybetti
Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 110 yaşında hayatını kaybettiTürkiye'nin ilk kadın sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Muazzez İlmiye Çığ Mersin'de tedavi görüyordu. İşte detaylar...
18.11.2024Gündem
Kazdıkça fışkırdı! Bin yıllık; tam 200 bin adet bulundu
Kazdıkça fışkırdı! Bin yıllık; tam 200 bin adet bulunduMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da "Geleceğe Miras Projesi" ile kesintisiz kazı yapılacak.
20.10.2024Gündem
Türkiye'deki bu mağarada ortaya çıktı! Dünyada bir ilk
Türkiye'deki bu mağarada ortaya çıktı! Dünyada bir ilkMardin'de farklı dönemlere ait birçok tarihi kalıntı ve taş evin bulunduğu Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda yürütülen arkeolojik kazılarda ilk yaşamın izleri sürülüyor.
18.10.2024Gündem
Mardin'de heyecan uyandıran keşif! 450 bin yıllık
Mardin'de heyecan uyandıran keşif! 450 bin yıllıkMardin'de farklı dönemlere ait birçok tarihi kalıntı ve taş evin bulunduğu Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda yürütülen kazılarda ilk yaşamın izleri sürülüyor.
18.10.2024Gündem
Yer: Ordu! Yer altından fışkırdı, 21 kişilik ekip ortaya çıkardı
Yer: Ordu! Yer altından fışkırdı, 21 kişilik ekip ortaya çıkardıDoğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nden adeta tarih fışkırdı. Ortaya çıkanlar ise hayran bıraktı.
14.10.2024Haberler
Yer: Ordu! Yer altından fışkırdı, 21 kişilik ekip ortaya çıkardı
Yer: Ordu! Yer altından fışkırdı, 21 kişilik ekip ortaya çıkardıDoğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nden adeta tarih fışkırdı. Ortaya çıkanlar ise hayran bıraktı.
14.10.2024Gündem
Bir şehri keşfedelim: Konya'da ne yapılır?
Bir şehri keşfedelim: Konya'da ne yapılır?Türkiye'nin gezip görmeye değer birçok şehri var. Onlardan biri de Konya. Gelin hep birlikte Konya'da neler yapılır, nerelere gidilir hep birlikte keşfedelim.
Antik Peru’nun kadın hükümdarı
Antik Peru’nun kadın hükümdarıPeru’da arkeologlar, Moche Uygarlığı’na ait 1600 yıllık yerleşim alanı Pañamarca’da bir kadın hükümdara ait taht odasını keşfetti.
Tesadüfen bulundu, 30 yıl bir depoda saklandı! Ve ilk kez görüldü
Tesadüfen bulundu, 30 yıl bir depoda saklandı! Ve ilk kez görüldüSamsun'da yol çalışması sırasında tesadüfen bulunan ve yer olmadığı için 30 yıl boyunca müzenin deposunda korunaklı olarak saklanan 2 bin yıllık mozaik, yeni müzede sergilenmeye başlandı.
1.10.2024Gündem
Devrim Özkan ile Lucas Torreira uzun ayrılığın ardından yeniden aşka yelken açmışlardı: Her şey yolunda
Devrim Özkan ile Lucas Torreira uzun ayrılığın ardından yeniden aşka yelken açmışlardı: Her şey yolundaDevrim Özkan, Lucas Torreira ile devam eden ilişkisiyle ilgili açıklama yaptı. Devrim Özkan, muhabirin Lucas Torreira sorusuna da "Çok güzel her şey yolunda" yanıtını verdi.
28.09.2024Cadde
'Vampir' yüzyıllar sonra ortaya çıktı! ‘Kaçmasını önlemek için’
'Vampir' yüzyıllar sonra ortaya çıktı! ‘Kaçmasını önlemek için’Tarihi katedralin yakınında çalışma yapan işçiler tahmin dahi edemeyecekleri keşfe imza atmak üzereydi. Yüzyıllar öncesinden kalma kalıntılar iki çocuğa aitti ve birinde 'vampir gömütü' kanıtı bulunuyordu.
29.09.2024Dünya
2 bin 500 yıllık bronz sedir Türkiye’ye iade edildi
2 bin 500 yıllık bronz sedir Türkiye’ye iade edildiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yasa dışı yollarla Türkiye’den kaçırılan yaklaşık 2 bin 500 yıllık bronz sedirin ABD’deki J. Paul Getty Müzesi tarafından Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı.
19.09.2024Kültür Sanat
Viyana’da bir ‘Anadolu’ müzesi
Viyana’da bir ‘Anadolu’ müzesiEfes Antik Kenti’nden bazı eserler, ait olduğu topraklardan binlerce kilometre uzakta sergileniyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler yer alıyor.
19.09.2024Arkeoloji
Efes’in zenginliği bu müzede saklı
Efes’in zenginliği bu müzede saklıEfes’ten çıkarılmış birçok önemli buluntu, Efes Müzesi’nde sergileniyor. Büyük Artemis ve Güzel Artemis heykelleri, Dinlenen Savaşçı heykeli, Hadrian Tapınağı frizi gibi eserleri müzede görebilir; Efes’i daha yakından tanıyabilirsiniz.
19.09.2024Arkeoloji
2 bin 500 yıllık bronz sedir ABD'den Türkiye'ye iade edildi
2 bin 500 yıllık bronz sedir ABD'den Türkiye'ye iade edildiKültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri ve uluslararası işbirliği sayesinde 1980'lerde Manisa'daki bir mezardan kaçak kazılarla çıkarılarak yurt dışına kaçırılan yaklaşık 2500 yıllık bronz sedir, Türkiye'ye iade edildi.
18.09.2024Kültür Sanat
Arkeolog Ladstätter Kent Belleği’nde anıldı
Arkeolog Ladstätter Kent Belleği’nde anıldıArkeolog Sabine Ladstätter, uzun yıllar boyunca Efes kazılarına yaptığı büyük katkılar ve Selçuk’a olan derin sevgisiyle anıldı.
14.09.2024Ege
İki sarayı birbirine bağlayan tarihi geçit, yazı tahtasına döndü
İki sarayı birbirine bağlayan tarihi geçit, yazı tahtasına döndüÇırağan Sarayı ile Yıldız Sarayı'nı birbirine bağlayan 19'uncu yüzyıl yapımı üst geçit bakımsızlığı ve üzerine yazılan yazılar nedeniyle tepki çekti. Üzerine Türkçe ve yabancı dillerde yazılar yazılmış kapı ve işlemeli sütunların restore edilmesi gerektiğini belirten Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, "Yazı yazanları kayıt altına almak için buraya kamera koyulabilir. Bir tek vatandaşlarımız yazmıyor, yabancı turistler de yazıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bu görüntüler, İstanbul'u kötü gösteriyor. 110 tane sütun var; hepsi mermerden yapılmış muhteşem bir anıt bu. Sütunların da bazı yerlerinde çatlaklar var. Çok ağır cezaların olması lazım. Devletimizin buna çok özen göstermesi lazım. Çünkü insanlar yazı yazsam bir şey olmayacak düşüncesinde" dedi.
14.09.2024Haberler
İki sarayı birbirine bağlayan nokta: Bu görüntüler İstanbul'u kötü gösteriyor
İki sarayı birbirine bağlayan nokta: Bu görüntüler İstanbul'u kötü gösteriyorÇırağan Sarayı ile Yıldız Sarayı'nı birbirine bağlayan 19'uncu yüzyıl yapımı üst geçit bakımsızlığı ve üzerine yazılan yazılar nedeniyle tepki çekti. Üzerine Türkçe ve yabancı dillerde yazılar yazılmış kapı ve işlemeli sütunların restore edilmesi gerektiğini belirten Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, "Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bu görüntüler, İstanbul'u kötü gösteriyor." dedi.
14.09.2024Gündem
Babil’in 3 bin yıllık sırları
Babil’in 3 bin yıllık sırlarıArkeologlar tarafından çözülen ve dünyanın en eski haritası olan, çivi yazılı Babil tableti Imago Mundi’de “Yaradılış Tanrısı” Marduk ve efsanevi yaratıklarla ilgili bilgiler yer alıyor.
13.09.2024Dünya
ABD'den iadesi sağlandı! 6 bin 500 yıllık tarihi eser ziyarete açıldı
ABD'den iadesi sağlandı! 6 bin 500 yıllık tarihi eser ziyarete açıldıKültür ve Turizm Bakanlığınca kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında geçen yıl ABD'den iadesi sağlanan yaklaşık 6 bin 500 yıllık tarihi eser, Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapsamında Troya Müzesi'nde törenle ziyarete açıldı.
31.08.2024Gündem
Arkeoloji dünyasının büyük kaybı
Arkeoloji dünyasının büyük kaybıArkeolog Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel hayatını kaybetti.
30.08.2024Kültür Sanat

Benzer Haber Etiketleri

Arkeolog ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.