Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İzmir’de yaşayan Sevinç Çelik, bebeğine hamileyken tekrar hamile kalıp iki bebeği de doğurarak hem Türkiye'de hem de dünyada tıp tarihine geçti. Günlerdir kendinden söz ettiren bu olay 'süperfetasyon' olarak adlandırılıyor ve gebeliklerde oldukça nadir görülen bir durum. Teknik olarak bu ikiz olma halinden tamamen farklı olsa da farklı zamanlarda rahme düşen iki bebek aynı anda doğduğu için ikiz oldukları düşünülüyor. Dünyada sadece 12 kişide görülen olay, bu durumu yaşayan anneler tarafından mucize olarak değerlendiriyor.
İKİZ GİBİLER AMA ASLINDA DEĞİLLER
Türkiye'de yaşayan ve dünya üzerindeki 12'nci vaka olan olarak tıp kayıtlarına geçen Sevinç Çelik, hamileliğinin birinci ayında farklı bir yumurtasında yeniden döllenme olduğu için ikinci kez hamile kaldığını söyledi. Poyraz ve Ayaz ismindeki bebeklerini 6 Ekim 2017'de dünyaya getiren Sevinç Çelik, ilk olarak oğlu Poyraz’a hamile kaldığını ve bir ay sonra da diğer oğlu Ayaz’a hamile kaldığını belirtti.
Poyraz ve Ayaz kardeşlerin aynı anda doğduğunu söyleyen anne Çelik, doğum esnasında kucağına ilk olarak Poyraz’ı getirdiklerini ve Ayaz'ı göremediğinde korktuğunu dile getirdi Süperfetasyon bebek olan Ayaz'ın 1 kilo 500 gram doğduğunu ve 20 gün kuvözde kaldığını söyleyen anne Sevinç Çelik, "Şu an Ayaz’ın gelişimi Poyraz’a göre daha geride, bu yüzden gelişimini takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
'HORMONLARLA İLGİLİ OLABİLİR'
'Süperfetasyon' olarak bilinen bu tıbbi olayda iki hafta ve bir ay arasındaki gebeliklerde yeniden hamile kalmak mümkün olabiliyor. İnsanlarda oldukça nadir görülen bu olay, kayıtlara göre son 100 yıldır sadece 12 kez gerçekleşti. Peki bu durumunun altında genetik bir bozukluğun yattığını söylemek mümkün mü?
Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan, süperfetasyonla ilgili genetik bir değerlendirme yapmak için yeterli veri olmadığını ve dolayısıyla yorumunu yapmanın doğru olmadığını söyledi. Prof. Dr. Korkut Ulucan, süperfetasyonun hormonal bir durumdan kaynaklanabileceğini de ekledi.
Bebeğin anne rahmine düşmesi ve döllenmenin gerçekleşmesiyle normalde yumurtlamanın kesilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Korkut Ulucan, süperfetasyon durumunda yumurtlamanın devam etmiş olabileceğini, dolayısıyla bir bebeğe hamile kalmışken ikinci bir bebeğe de hamile kalma durumunun gerçekleşme ihtimalinin var olduğunun altını çizdi.
8 GÜN ARAYLA HAMİLE KALDI
Süperfetasyon bebeklerin bir başka örneği de Avustralya'da yaşandı. İkinci kızına hamile kaldıktan sekiz gün sonra diğer kızına hamile kalan Avustralyalı bir anne, bu durumu öğrendiğinde hem şoke olduğu hem de sevinç gözyaşları döktü. Avustralya'da yaşayan anne, genetik olarak ikiz bebeklerin ailelerinde olmadığını, üçüncü hamileliği sırasında iki bebeği olacağını öğrendiğinde hayatının sürprizini yaşadığını söyledi. Tıbbi anlamda ikiz olarak kabul edilmese de aynı rahmi paylaştıklarından ve aynı doğum gününe sahip oldukları için aile onları ikiz olarak kabul ediyor. Şimdilerde 6 yaşındaki kızları Ruby ve Khloe ile tanışan herkes, onların ikiz olduklarını düşünüyor ancak aslında Ruby ve Khloe tıpkı Ayaz ve Poyraz gibi dünyada sadece 12 ailenin başına gelen süperfetasyon bebeklerden.
İKİ SENE SONRA KARDEŞİ DOĞDU
Öte yandan İzmir Menemen’de de sıra dışı bir doğum olayı yaşandı. 10 yıl önce evlenen Eylem-Hüseyin Göksu, nedeni belirlenemeyen kısırlık nedeniyle çocuk sahibi olamıyordu. 2018 yılında Kent Hastanesi’ne başvuran çift, tüp bebek yöntemiyle 2019’da Demir’i kucaklarına aldı. Denemelerde elde edilen embriyoları da dondurttu. Bir bebek daha isteyen çift, Kent Tüp Bebek Merkezi direktörü, Kadın Hastalıkları ve İnfertilite Uzmanı Opr. Dr. Dilek Aslan’ın kapısını bir kez daha çaldı.
Dondurulan embriyo çözündürülerek Eylem Göksu’ya transfer edildi ve ilk denemede gebelik elde edildi. 27 Aralık 2021 günü Mavi doğdu. Demir’in dondurulmuş embriyo sayesinde abi, Göksu çiftinin de ikinci kez anne baba olduğunu belirten Opr. Dr. Aslan, "Bu yöntem çiftlerin bebek sahibi olma şanslarını artırırken, çocuklarına kardeş getirme imkanı da veriyor” dedi.