Gündemİki ilçenin isteği: Bizi Gaziantep'e bağlayın

İki ilçenin isteği: Bizi Gaziantep'e bağlayın

15.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sadettin Bilgin, İçişleri Bakanlığı’na mektup yazarak Birecik ve Halfeti ilçelerinin Gaziantep’e bağlanmasını istedi. Talep sosyal medyada tartışma konusu olurken, Şanlıurfalılar Bilgin’e tepki gösterdi.

İki ilçenin isteği: Bizi Gaziantepe bağlayın

Şanlıurfa'nın Birecik ile Halfeti ilçelerinin Gaziantep'e bağlanması talebi, 5 yıl sonra yeniden gündeme geldi. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazan Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saadettin Bilgin, bu kez İçişleri Bakanlığı'na dilekçe gönderip, Fırat Nehri kıyısındaki 2 ilçenin referandum yapılarak Gaziantep'e bağlanmasını istedi.

Haberin Devamı

Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saadettin Bilgin, 2018'de Şanlıurfa'nın Fırat Nehri kıyısındaki ilçeleri Birecik ve Halfeti'nin Gaziantep'e bağlanmasına yönelik bir mektup yazıp, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdi. Bu 2 ilçede oturanların mesafe nedeniyle daha çok Gaziantep'i tercih edip, bu kentte işlerini hallettiklerini belirten Bilgin'in talebi, cevapsız kaldı. Bilgin, 5 yıl sonra bu kez bir dilekçe yazıp, talebini İçişleri Bakanlığı'na iletti.

'REFERANDUM İSTEĞİNİ BELİRTTİM'

Konuya ilişkin referandum talebinde de bulunan Bilgin, "Halfeti ve Birecik ilçesindeki vatandaşlarımızın, Gaziantep'e bağlanma istediğini kaleme aldım. Vatandaşlarımız, bütün ilişkilerinin Gaziantep ile olduğunu söylüyor. 'Şanlıurfa'ya gidip gelmiyoruz, bilmiyoruz. Şanlıurfa ile bir ilişkimiz ve bağımız yok' diyorlar. İçişleri Bakanlığı'na yazdığım dilekçede Halfeti ve Birecik ilçesinin Gaziantep'e bağlanmak istediğini yazdım. Vatandaşların referandum yapılmasını istediğini belirttim. Ben de bunun üzerine referandum yapılmasını talep ettim. Daha önce de ilçedeki hastalarımızın, Gaziantep'e nakledilmesi için Sağlık Bakanlığı'na dilekçe yazmıştım. Bu hastalar, 90 kilometrelik mesafeyi giderken ölüyor" dedi.

Haberin Devamı

İki ilçenin isteği: Bizi Gaziantepe bağlayın


'İĞNEDEN İPLİĞE KADAR GAZİANTEP İLE İÇ İÇEYİZ'

Hem aradaki mesafeye hem ticari ilişkilere dikkati çeken Bilgin, "Gaziantep ile ilçemiz arası 55 kilometre, ancak Şanlıurfa ile mesafemiz 90 kilometre. Gaziantep bize daha yakın. Hepimiz Türkiye'de yaşıyoruz ve Türk milletiyiz. Hastaneler, şehirlere ait olmamalıdır diye belirttim. Ne kadar bunu dile getirsek de bir cevap bile alamadık. Ticari ilişkiler başta olmak üzere tüm ilişkilerimiz Gaziantep ile. İğneden ipliğe kadar Gaziantep ile iç içeyiz. Eğer bu konuda referandum yapılırsa; yüzde 80-90 Gaziantep'e bağlanması yönünde oy çıkacağını düşünüyorum. Bundan dolayı Halfeti ve Birecik'in, Gaziantep'e bağlanmasını istiyoruz. Gaziantep, bize daha iyi bakar. Hem çok yakınız hem ilişkilerimiz çok güçlü" diye konuştu.

İki ilçenin isteği: Bizi Gaziantepe bağlayın

'GAZİANTEP'E BAĞLANMAK İSTİYORUZ'

Haberin Devamı

Söz konusu talep ise 2 ilçede halkı ikiye böldü. Birecik Kuyumcular Derneği Başkanı Orhan Dirier, "Şanlıurfa'nın gerçekten Birecik ve Halfeti'ye yönelik bir katkısı yoktur. İlçelerimiz Gaziantep'e bağlansın. Hiç değilse hizmet alalım. Birecik Kuyumcular Derneği Başkanı olarak Birecik ve Halfeti'nin bir an önce Gaziantep'e bağlanmasını istiyorum" dedi.

Birecik'te esnaflık yapan Müslüm Bozkurt da "Bizler bütün alışverişimizi Gaziantep ile yapıyoruz. Sadece resmi işlemler için Şanlıurfa'ya gidiyoruz. Yine devlet yardımları yeteri derecede bize sağlanmıyor. Bunun için Gaziantep'e bağlanmak istiyoruz" diye konuştu.

İki ilçenin isteği: Bizi Gaziantepe bağlayın

'ŞANLIURFALIYIZ VE BÖYLE KALMASINI İSTİYORUZ'

Kerim Aloğlu ise "Şanlıurfa'nın örf ve adetleri bize uymuyor. Kültür ve mesafe olarak Gaziantep hem Halfeti hem Birecik'e daha yakın. Bunun için Gaziantep'i tercih ediyoruz" dedi.

2 ilçenin Gaziantep'e bağlanmasını istemeyen Kadir Gülbaba da şunları söyledi:

"Fırat'ın incisi bu 2 ilçenin Gaziantep'e bağlanmasını doğru bulmuyorum. Her zaman Şanlıurfalıyız ve böyle kalmasını istiyoruz" diye konuştu. Mustafa Altınordu ise her 2 ilçenin Gaziantep'e bağlanmasını doğru bulmadığını belirtti.

Haberin Devamı

İŞTE İL OLMAYI BEKLEYEN İLÇELER

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyet'in 100. yüzyılı olması sebebiyle '100 il, 1000 ilçe' açıklamasında bulunmuştu. O açıklamayla il olmayı bekleyen ilçeler de gündemdeki yerini koruyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında 'Yeni yüzyılda 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.' çağrısı heyecan yaratmıştı.

İl olmak için o ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Ayrıca yeni il ve ilçeler için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor.

Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor.

67 DEN 81'E ÇIKMIŞTI

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999'a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıkmıştı.

Haberin Devamı

KULİSLERDE KONUŞULANLAR

Peki kulislerde bu konuyla ilgili ne konuşuluyor? CNN Türk Editörü Gülşen Coşkun geçtiğimiz günlerde ayrıntıları aktarmıştı. Coşkun, şu ifadeleri kullanmıştı:

Aslında daha önce de benzer açıklamalar olduğunda bu konu gündeme gelmişti. AK Parti bu açıklamaları anlamlı bulmuştu ve çalışma başlamıştı. Belirli bir çalışma oldu ama araya seçim girdi ve seçim girince de o çalışma tam olarak olgunlaşamadı. Özellikle de yerel yönetimler yasası ele alınırken bu konu masaya geldi.

Edindiğimiz bilgilere göre; AK Parti MYK'sında da bu konu etraflıca konuşuldu. Bu türden talepler olduğu ifade edildi.

Şimdi Türkiye geneline baktığımızda pek çok ilçe, il olmak istiyor. Pek çok belde de ilçe olmak istiyor. Buna ilişkin çok talep olunca aslında bir şekilde şekilde, Bahçeli'den de bu açıklamalar gelince konu daha da önemli hale geldi. Bu süreçler anlamlı bulununca masaya yatırıldı.

Bundan sonrasına ilişkin daha da fazla çalışma yapılması yönünde bir beklenti var. Hatta bu konu konuşulurken MHP lideir Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmeleri sırasında da konu gündeme alınırsa Cumhur İttifakı olarak bu konunun daha çok masaya yatırılabileceği değerlendirmesi yapılmıştı. Mevcut duruma bakıldığında ise, kulislerde son bilgi şöyle;

Özellikle il ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına da önemli bir konu olduğu için yerel seçimler sonrasına bırakılması daha uygun olarak şimdilik konuşuluyor.

İL OLMAYA ADAY İLÇELER İSE ŞÖYLE;

Alanya - Antalya
Akhisar - Manisa
Bandırma - Balıkesir
Cizre - Şırnak
Çorlu - Tekirdağ
Edremit - Balıkesir
Elbistan - Kahramanmaraş
Erciş - Van
Ereğli - Zonguldak
Ereğli - Konya
Ergani - Diyarbakır
Fethiye - Muğla
İnegöl - Bursa
İskenderun - Hatay
Kahta - Adıyaman
Kozan - Adana
Lüleburgaz - Kırklareli
Manavgat - Antalya
Midyat - Mardin
Nazilli - Aydın
Polatlı - Ankara
Siverek - Şanlıurfa
Tarsus - Mersin
Ünye - Ordu
Yüksekova - Hakkari