GündemHYP uygulaması 1 Ocak’ta başlıyor

HYP uygulaması 1 Ocak’ta başlıyor

11.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı tarafından kronik hastalığı olan bireylerin tarama ve izlemlerinin ayrıntılı raporlanabilmesi amacıyla geliştirilen Hastalık Yönetim Platformu (HYP), 1 Ocak 2020 tarihiyle ülke genelinde uygulamaya geçiyor.

HYP uygulaması 1 Ocak’ta başlıyor

Dünyada en sık görülen, en fazla ölüme ve engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar grubunda yer alan kalp, damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıklarına bağlı erken ölümlerin (70 yaş altı ölümler) 2025’e kadar yüzde 25 azaltılmasını hedefleyen Sağlık Bakanlığı, HYP ile kronik hastalıkların erken teşhisini yapmayı hedefliyor.

Ayrıntılı rapor

Türkiye’de bulaşıcı olmayan hastalıkların risk faktörleri, görülme sıklığı ve hastalık yükündeki payı artarak devam ediyor. Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi sağlık sisteminin en önemli önceliklerinden biri haline geldi. Yaşlanan nüfus ile kronik hastalıkların artmasına bağlı olarak sağlık sistemleri ve ekonomisi üzerindeki yükleri azaltmak, sağlık hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) uygulamasını geliştirdi. Uygulama ile kronik hastalığı olan bireylerin tarama ve izlemleri ayrıntılı olarak raporlanacak. Adıyaman, Samsun, Malatya ve Sakarya’da aile hekimlerince pilot olarak kullanılan HYP, 1 Ocak 2020 tarihiyle ülke genelinde uygulanacak.

HYP’de aile hekimlerine kayıtlı olan hipertansif, diyabetik ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken hastalar ile sağlıklı bireylere dair listeler bulunuyor. Daha önce tanısı konulmuş, reçetesi bulunan kişiler, tanısı bulunmayanlar ve tanı olsa dahi reçetesi olmayanlar da tarama listelerinde yer alıyor.

Tek ekranda takip

Aile hekimleri ve uzman hekimlerin hastanın sağlık sistemine aktarılan tüm bilgilerini bütüncül olarak tek bir ekranda görüyor. Hastanın önerilere (göz muayenesi, SHM’de diyetisyene yönlendirme vb.) uyup uymadığının da tespit edilmesi sistemle sağlanıyor. Doktor, aynı ekranda hasta için yaptığı planı ve hastanın tedavi hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını da görebiliyor. Hastanın doktoru, hasta için tedavi planı yapması, yaşam tarzı değişiklikleri önermesi ve tedavi hedefleri belirlemesi için yönlendiriyor. Tekrarlayan izlemlerle hastanın belirlenen tedavi hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı da sistemle ölçülebilecek.

Bakanlık uygulama ile dünyada en sık görülen, en fazla ölüme ve engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar grubunda yer alan kalp, damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıklarına bağlı erken ölümlerin (70 yaş altı ölümler) 2025’e kadar yüzde 25 azaltılmasını hedefliyor.

HYP nedir?

HYP, sağlık uzmanlarının kronik hastalıkların erken teşhisini yapabilmelerini ve kanıta dayalı tıp kılavuzlarının önerileri doğrultusunda uygun tedavi planlarıyla semptom ve bulguları kontrol altına alabilmelerini sağlayan bir platform. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen platformla, kronik hastalığı olan bireylerin tarama ve izlemleri ayrıntılı raporlanabilecek.