19.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sonucunda İsviçre’den iadesi konusunda anlaşmaya varılan Herakles Lahdi, 6 Eylül’de Türkiye’ye getirilecek. Türkiye’den yıllar önce yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eser, Kültür Bakanlığı’nın girişimleriyle ülkeye dönerken, en son mart ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Herakles lahdinin Türkiye’ye iade edilmesi kararlaştırıldı.
İsviçreli yetkililerin Cenevre serbest limanında yaklaşık 7 yıl önce yaptıkları envanter kontrolü sırasında el konulan Herakles Lahdi’nin Türkiye’ye getirilme sürecine dair detaylar Kültür Bakanlığı’ndan gelen yazılı açıklamayla duyuruldu. Lahdin geçmişinin milattan önce 2. yüzyıla kadar uzandığı ve 1960’lı yıllarda Türkiye topraklarından kaçırıldığı tespit edilmişti.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin yurt dışına kaçırılmış çok sayıda eseri bulunduğunu belirtti. Kültür alanındaki en önemli mücadelelerden birinin bu alanda verildiğini belirten Kurtulmuş “Bakanlık uzmanları tabir yerindeyse bir ‘hafiye’ gibi kaçırılan eserlerin takipçisidir. Uluslararası alandaki bütün hukuki mekanizmaları çalıştırarak kaçırılan tarihi eserleri adım adım izliyor, bu nadide eserleri kültür envanterimize kazandırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu
Hali hazırda Cenevre Üniversitesi Sanat ve Tarih Müzesinde bulunan ve 50 yılı aşkın bir süre sonunda yeniden Türkiye’ye getirilecek Herakles Lahdi, 6 Eylül’de bakanlık uzmanlarının denetiminde söz konusu müzeden teslim alınacak. Tarihi eser, Türkiye’ye getirilişinin ardından Antalya Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilecek ve burada sergilenmeye başlanacak.
Roma dönemine ait 235 santimetre uzunluğunda ve 112 santimetre genişliğindeki Herakles Lahdi’ne 2010’da Cenevre Serbest Limanı’nda, İsviçreli yetkililerin envanter kontrolü sırasında el konulmuştu.
Cenevre Başsavcılığı ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ortak çalışma sonucu lahdin Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde, 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazılar sırasında bulunduğu ve yurt dışına çıkarıldığı saptanmıştı. Bu gelişmelerin ardından Cenevre Başsavcılığı, 2015’te lahdin iadesine karar vermiş ve karar 2 Mayıs 2016’da Cenevre Adalet Mahkemesi Ceza Dairesi tarafından onaylanmıştı. İade kararına İsviçre Federal Mahkemesi nezdinde itiraz edilirken, Kültür Bakanlığı’nın girişimleri sonucunda bu itirazın geri çekilmesi ve iade kararının kesinleşmesi sağlanmıştı.