14.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İstanbul
Türkiye’nin yıllık doğum ortalaması 1 milyon 325 bin civarında. Doğurganlık hızının en yüksek olduğu şehir Şanlıurfa, en düşük olduğu kent ise Kastamonu. Tüp bebek yöntemi ile anne-baba olmayı deneyenlerin sayısı yılda 85 bin. Tüp bebek tedavisi sonrası doğan bebek sayısı da yaklaşık 25 bin civarında. Uzmanlara göre tüp bebek merkezlerine başvuran çiftlerin büyük kısmında problem erkek kaynaklı. Sperm hücrelerinin üretimi, miktarı ve yumurtayı dölleme özelliği bakımından kalitesiz olması gebeliğin önündeki en büyük engel.
Hasar tespit ediliyor
Bahçeci Sağlık Grubu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci ile Dr. Necati Fındıklı ise yeni geliştirilen ve SORP adı verilen test sayesinde kısırlığa neden olan tüm etkenlerin ortaya çıkarılabildiği görüşünde. DNA moleküllerinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, “Spermin detaylı incelenebilmesi için bugüne kadar elimizde klinik olarak standardize edilebilmiş ve kolay ölçülebilen bir test yoktu. Yeni geliştirilen SORP testi ile sorunu tespit ederek tedavi öncesi hazırlık sürecini başarı lehine planlayabiliyoruz. Test ve yöntemlerle pek çok hastada sperm hücrelerindeki yaşam tarzı kaynaklı oluşan DNA hasarları ve düzensizlikleri, yumurtayı dölleme, kaliteli embriyo oluşturma yeteneklerindeki aksaklıkları önceden tespit ve tedavi edebiliyoruz” dedi.
Düzenli egzersiz yapın
Her 6 kadınını 1’inin çocuk sahibi olamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, şu önerileri sıraladı:
“Çocuk sahibi olamayan bu 6 kadın incelendiğinde beslenme ve yaşam şekillerinin bozuk olduğu, trans yağlarla, glisemik endeksi yüksek gıdalarla ve fast food’la beslendikleri görüldü. Buna karşılık çocuk sahibi olan kadınlar karşılaştırıldığında onların da aksine bitkisel proteinlerle beslendiği, düzenli egzersiz yaptıkları, iyi tahıllar ve bakliyatlar tükettikleri ortaya çıktı. Kola, meyve suları ve asitli gıdalar, özellikle light sütler ve light ürünler ile beslenenlerin çocuk sahibi olma konusunda problem yaşadığını görüyoruz. Sigara içen kadınların çocuk sahibi olma şansı yüzde 60 azalıyor.”