11.05.2021 - 01:52 | Son Güncellenme:
Asperger sendromu ya da bozukluğu, otizmi hatırlatan bir bozukluk türüdür. Sebebinin henüz kesin olarak bilinmediği belirtiliyor. Bozukluğun tedavisine yönelik de tek bir yöntem bulunmamakla birlikte çeşitli uygulamalar kullanılır. Peki, AS (Asperger Sendromu) belirtileri neler? İşte, detaylar...
Viyanalı hekim Hans Asperger 'in 1944 yılında tanımladığı klinik durum, 1980'li yıllarda Lorna Wing tarafından İngiliz literatürüne 'Asperger Sendromu' olarak kazandırıldı. Asperger bozukluğu sosyal etkileşimde bozulma ve tuhaflaşma, sınırlı ilgi alanı ve otizmi hatırlatan davranışlarla karakterize bir bozukluktur. Otizmin tersine Asperger bozukluğunda, dil gelişimi, bilişsel gelişim ve yaşa uygun özbakım becerilerinin gelişiminde belirgin gecikme yoktur.
Asperger bozukluğunun nedeni tam anlamıyla bilinmemektedir. Bununla birlikte aile çalışmaları otizmle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Asperger bozukluğunun otizme benzer özellikler göstermesi genetik, metabolik, enfeksiyöz ve perinatal etmenlerin varlığını desteklemektedir. Belirgin olarak anormal özellikler göstermeyen sözel olmayan iletişim jestleri, arkadaşlık kurma becerilerinde yetersizlik, sosyal ya da emosyonel karşılığın olmaması ve diğer kişilerin memnun olduğu durumları açıklama yetisinde bozulma (empati) gibi sosyal alanların en az ikisinde bozulma vardır. Bunlarla birlikte sınırlı ilgi alanı ve sınırlı davranış örüntüsü her zaman vardır fakat bu özelliklerin başkaları tarafından güç anlaşıldığı durumlar olabilir.
Rahatsızlığın belirtileri arasında yer alan maddeler:
Sosyal farkındalık eksikliği
Sosyalleşmede/arkadaş edinmede ilgi eksikliği
Arkadaşlıklar kurma ve sürdürmede zorluk
Başkalarının düşüncelerini ve duygularını anlayamamak (empati kuramamak)
Göz temasından kaçınmak veya çok dikkatlice bakmak
Yüz ifadeleri ve mimik kullanma eksikliği ya da abartılı mimiklerin kullanılması
Vücut dilini anlayamama
Kişilerarası sınırlara uymama; mahremiyet algısının gelişmemesi,
Seslere, dokunmaya, kokulara, tatlara veya görsel uyaranlara aşırı hassasiyet
Ritüellere veya rutine aşırı bağlılık
El çırpma ya da kol sallama gibi tekrarlanan motor davranışlar
Sakarlık veya koordine olmaya motor hareketler
Dinozorlar veya elektrikli süpürge gibi sadece birkaç konuya gösterilen takıntılı ilgi
İroni ya da alay gibi ince bir dil kullanımını anlamada güçlük çekmek
Düzensiz konuşma veya konuşmayı kendi ilgi alanına yönlendirme; diğer tarafın konuştuğu konuya odaklanamama.
Asperger bozukluğunun tedavisinde çeşitli yöntemler söz konusu. Bunlardan bazıları şöyle: Sosyal becerilerin gelişimi, bilişsel davranış terapisi, depresyon ve anksiyete gibi sorunlar için ilaç tedavisi, algısal bütünlük ve motor koordinasyon için mesleki ya da fizik tedavi, konuşma terapisi ile sosyal iletişimi geliştirici müdahaleler, özellikle evde kullanılacak davranışsal teknikler üzerine ebeveynlerin eğitimi ve desteklenmesi.