13.11.2024 - 17:26 | Son Güncellenme:
Kabartma tozu, ısı ve nemle temas ettiğinde hamurda küçük hava kabarcıkları oluşturur. Bu kabarcıklar, hamurun içinde genişleyerek ona hacim kazandırır. Bu sayede hamur kabarmış olur. Ancak bu tozun yaptığı şey yalnızca kabarmaktan ibaret değil. Kabartma tozu, hamurun iç dokusunu daha havadar hale getirerek tadını ve dokusunu da güzelleştirir. Hamurla birleştiğinde meydana gelen kimyasal tepkimeler, hamurun kalitesini ve kıvamını doğrudan etkiler.
Kabartma tozu, asit ve baz bileşik karışımından oluşur. Kabartma tozunun içinde ayrıca kurutucu madde olarak nişasta bulunur, bu sayede kabartma tozu nemden etkilenmez ve uzun süre dayanabilir. Hamura katıldığında, yani sıvıyla karıştığında ve ısıya maruz kaldığında ise bu bileşenler reaksiyona girerek, bir tepkime oluşturur ve hamur kabarmaya başlar.
Kabartma tozunun sıvı ve ısıyla bir araya geldiğinde kimyasal bir tepkime oluşturduğunu söyledik. Bu tepkime sırasında ise sodyum bikarbonat ve asit birleşerek karbondioksit gazı açığa çıkmasını sağlar. Karbondioksit gazı ise hamurun içinde dağılır ve bu esnada küçük hava kabarcıkları oluşur. Bu kabarcıklar hamurun içinde sıkışarak ve genişleyerek hamurun hacminin artmasına, kabarmasına yol açar.
Hamurun fırına girmesiyle ısı faktörü de devreye girmiş olur ve kabartma tozunun var ettiği kimyasal süreç daha da hızlanır. Isı, kabartma tozundaki kimyasal reaksiyonları artırır, güçlendirir, daha fazla karbondioksit gazı açığa çıkar. Ayrıca ısı, hamurun dış yüzeyini pişirerek kabarcıkların içeride kalmasını da sağlar. Bu aşamada, hamur kabarmış ve pişmeye hazır hale gelir. Fırından ise yumuşacık, kabarmış, pofuduk kekler, poğaçalar olarak çıkar.