25.02.2021 - 05:50 | Son Güncellenme:
Koronavirüs vaka yoğunluğunda gözler Karadeniz'de... Trabzon, Samsun, Rize, Giresun ve Ordu gibi kentlerde 'tam kapanma' tartışmaları devam ederken, Ordu Valisi'nden açıklama geldi. Ordu Valisi Tuncay Sonel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede tam kapanmadan çok ekonominin devam etmesinden yana olduklarının altını çizerek, "Çünkü ekmek kazanan, ailesini geçindiren esnafımız var. Biz hepimiz dikkat edeceğiz ki rahatlama olsun." dedi. Vali Sonel, Altınordu ilçesinde yoğun yaya trafiğinin olduğu caddelerde denetimde bulunarak, esnaf ve vatandaşları kurallara uymaları, daha dikkatli ve hassas davranmaları konusunda uyardı. Vali Sonel, denetim sonrası gazetecilere, salgının önlenmesine yönelik her gün sahada çalıştıklarını belirterek, Ordululardan ev gezmelerine gitmeme, misafir kabul etmeme, taziye ve cenazelere katılmama noktasında gerekli hassasiyeti göstermelerini istediklerini söyledi.
Özellikle hafta sonları çiftçi kayıt sistemi belgesi kullanılarak köylere seyahatte bulunulduğuna dikkati çeken Sonel, bu hafta sonu itibarıyla buna müsaade edilmeyeceği ifade etti. Sonel, hastalık belirtisi olanların dolmuşla ya da arabayla hastaneye gelmesine gerek olmadığını kaydederek, "Biz onları özel araçlarımızla aldırılarak hastanede testlerini yaptırıp evlerine bırakırız. Duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah vatandaşlarımızla beraber bu kurallara uyarsak bunun üstesinden geleceğiz." diye konuştu.
Son haftalarda Sağlık Bakanlığınca yapılan istatiksel verilerde Doğu Karadeniz Bölgesi'nin salgında ilk sıralarda yer aldığını anımsatan Sonel, şunları söyledi:
"Ordu genelinde sıfır vakaya ulaşıncaya kadar tedbirleri elden bırakmayacağız. Vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum, çarşıda işi olan, alışverişe çıkan evet ama sigara yasağı koyduğumuz, tedbir aldığımız, bariyerlerle kapattığımız, HES koduyla geçmelerine müsaade ettiğimiz Sırrıpaşa, İsmetpaşa, Süleyman Felek gibi caddelerimizde, sahilimizde lütfen gezi amaçlı dolaşılmasın. Boş boş dolaşmaya gerek yok. Sosyal mesafeye uyalım, maskeleri düzgün takalım, temizliğe dikkat edelim. Aşılamada da iyiyiz. Canla başla çalışan tüm görevli arkadaşlarımıza vatandaşlarımız yardımcı olsunlar, rica ediyorum."
Sonel, akşamları misafir kabul edilerek bir araya gelindiğini gözlemlediklerini, Ordu genelindeki vakaların yüzde 80'inin aile içi bulaşma olduğunu belirterek, bunun önüne geçmek için tedbirleri sıklaştırılıp idari yaptırımlar uygulayacaklarını vurguladı.
Bir gazetecinin, tam kapanmanın gündemde olup olmadığı yönündeki sorusuna Vali Sonel, "Biz istiyoruz ki üretim tedarik zinciri devam etsin, ekonomi canlansın, esnafımız elbette kazansın. Tam kapanmadan ziyade ekonominin devam etmesinden yanayız. Çünkü ekmek kazanan, ailesini geçindiren esnafımız var. Biz hepimiz dikkat edeceğiz ki rahatlama olsun. En kısa sürede Ordu'muzun da toparlanacağına inanıyorum. Biz kurallara uyar, dikkat edersek sonuç başarılı olacaktır." yanıtını verdi.
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre 15-21 Şubat 2021 tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il yine Karadeniz Bölgesi oldu. Bakan Koca'nın açıkladığı il bazlı koronavirüs haritasında geçen haftaya göre Ordu ve Samsun’da artış olduğu dikkat çekti. Haritada vaka sayısı yüz bin kişide 171.29 olan Samsun, 202.94’e yükselip, vakanın en çok görüldüğü 4’üncü il oldu.
Vaka artışı gözlenen kentte Samsun Valisi Zülkif Dağlı da koronavirüsle mücadelenin devam ettiğini belirterek uyarıda bulundu. Vali Dağlı, en ufak bir gevşemenin dahi vaka sayılarında artışa yol açtığını, bu nedenle kısıtlamaların olmadığı günlerde de zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini ifade etti. Vaka artışı ve uyarılara rağmen Samsun’un, bazı cadde ve sokaklarının kalabalık olduğu görüldü.
İlkadım ilçesine bağlı Mecidiye Caddesi’ndeki kalabalık dikkat çekti. Uyarılara ve sosyal mesafeye aldırış etmeyen bazı vatandaşlar, kalabalığa rağmen alışveriş yapmaya ve gezmeye devam etti. Mecidiye Caddesi’nde alışveriş yapan İbrahim Aydın, “Hafta içi kısıtlama olmadığı için sokaklar kalabalık, yapacak bir şey yok. 15 gün tam kapanma gibi bir öneri var, faydası olacaksa güzel olur. Ancak vatandaşın yeme içme ihtiyaçları da giderilmeli. İş icabı dışarı çıktık, çıkmışken ihtiyaçlarımızı da alalım dedik dedi.
Gezmeye çıktığını belirten İbrahim Kır, “Kalabalığa engel olamazsınız, insanlar bunaldı ve mecbur dışarı çıkıyorlar. İnsanlar daraldığı için kendisini dışarı atıyor, o nedenle kalabalık oluyor. Artış sürekli devam edecektir. Ben de gezmeye çıktım, insanları serbest bırakmak lazım diye konuştu. Bünyamin Ertekin ise, “Duyarsız davranıyoruz, sosyal mesafeye dikkat edilmiyor. Biz de misafir olarak Samsun’a geldik. İnşallah iyiye gider ama böyle devam ederse iyiye de gitmez. Kabalığa karıştık ifadelerini kullandı.
Hastane randevusu için dışarı çıktığını belirten Merve Demir, “Ne yazık ki Samsun’da çok fazla vaka artışı var. Buna rağmen insanlar önlem almaktan kaçınıyorlar. Şu an eski günlere kıyasla cadde de büyük bir kalabalık var. Şuna inanıyorum; vaka artışı ne kadar da olsa insanlar maalesef kaçınmayacaklar.
Çok rahatlıkla gezebileceklerdir. Tam kapanma gibi bir öneri var, bu güzel olabilir. İnsanlar, evlerine kapanabilirler, o zaman vaka artışını düşürebiliriz. Benim de doktor randevum vardı, o nedenle çıkmak zorunda kaldım şeklinde konuştu.
Duyarsızlıktan dolayı vaka artışlarının olduğunu ifade eden Halil Çiftçi, “Olayın vahametinin farkında değiliz. Gittikçe de kötüye gidiyoruz. İnşallah iyi olur. Halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor yoksa durumlar kötü. Normal şartlarda bu kadar kalabalık olmazdı ama çok kalabalık. Hafta sonu kısıtlama olduğu için vatandaş, yasak olmadığı günlerde dışarı çıkıyor dedi.
Öte yandan koronavirüs önlemleriyle ilgili normalleşme süreci 1 Mart’tan itibaren başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından, “1 Mart itibarıyla süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak” paylaşımında bulunmuştu. İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, umut verici konuştu. “Normalleşmenin ayak seslerini duymaya başladık” diyen Turan, “Yüz binde 10’un altında vaka sayısı olan illerde kişiler, kendi tedbirlerini uygulamaya devam ederek, hijyen kurallarına uyarak, açılmaya başlayacak. Ancak yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açılma olacak. Örneğin önce küçük işletmeler açılacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açılma şimdilik zor görünüyor” dedi.
Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre, Yasaklamaların kalkmasında Ankara, İstanbul ve İzmir’den daha öncelikli olacak. Çünkü önceki gün yayınlanan son haritaya göre Ankara’da vaka görülme oranı 100 bin kişide 35.39. Oranı 68.23 olan İstanbul ile 42.67 olan İzmir’in ise biraz daha gayret göstermesi gerekiyor. Prof. Dr. Turan bu illerle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
“Ankara’da vaka sayısı yüz binde 35 yani 5.5 milyon nüfusta haftalık bin 925 vaka demek. Bu durumda Ankara, düşük riskle-riskli arasında bir çizgide duruyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının gün ve saatleri ile restoranların açılması noktasında Ankara, İstanbul ve İzmir’den önce kontrollü normalleşme adımlarının atılacağı iller arasında yer alıyor.
Maalesef İstanbul, İzmir’de vaka sayıları geçmişe oranla azalmakla birlikte, kriterlere uyum henüz istenen seviyede değil.” Vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller 1 Mart itibarıyla hemen normalleşmeye başlayacak. Bu illerin başında ise Hakkâri (3.21) ve Şırnak (3.91) geliyor.
Prof. Dr. Turan, “Hakkâri ve Şırnak gibi vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak açılabilecekler. Ancak sıkı takip edilecekler. 14 günlük takip sonrasında vaka sayılarında artış olursa bu illerde yeniden kapanma olacak” dedi.
Öte yandan Türkiye’nin 15-21 Şubat tarihlerini içeren Kovid-19 haritasına göre, Karadeniz illeri yine vaka rekoru kırdı. Geçen haftaya göre 81 ilin 40’ında vaka sayısı düştü, 41’inde yükseldi.
Karadeniz’de birbirine komşu iller, vaka sayısında birincilik için yarıştı. Ordu, geçen haftanın birincisi Trabzon’u geçerek 100 bin kişide vaka sayısının en yüksek olduğu il oldu.
Geçen hafta açıklanan verilerde de vaka sayılarının en yüksek olduğu illerin Karadeniz Bölgesi’nde olduğu tespit edilmişti. 15-21 Şubat tarihlerini içeren vaka sayıları, geçen haftaya göre 40 ilde düşerken 41 ilde ise arttı.
Trabzon ve Rize’de bir miktar düşüş görülse de Samsun ve Giresun’un da eklenmesi ile Kardeniz’in 5 kenti “çok yüksek riskli” olarak ifade edilen 200’lü rakamları gördü. Ordu, geçen haftanın birincisi Trabzon’u geçerek Türkiye’de 100 bin kişide en fazla vaka görülen il oldu.
Ordu’da haftalık vaka sayısı 1480’den 1739’a yükselirken, Trabzon haftalık vaka sayısını 1851’den 1685’e düşürmeyi başardı. 100 bin kişide görülen vaka sayısı 149.20’ye yükselen Tokat ile birlikte Türkiye’nin çok yüksek riskli 12 ilinin içerisinde Karedeniz bölgesinden 6 il yer aldı.
Koronavirüsle mücadelede 1 Mart’tan itibaren yerinde karar dönemine geçiliyor. Bu kapsamda illerin pandemi seviyesini gösteren “düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli” kategorilerine geçiş kriterleri oluşturulacak. 100 binde 10’un altındaki iller “düşük riskli”, 11-35 arası “orta riskli”, 36-100 arası “yüksek riskli”, 100’ün üstündeki iller ise “çok yüksek riskli” sayılacak.
Bu iller haritada sırasıyla mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilecek. Bu kapsamda bakanlığın önceki gün açıkladığı verilere bakıldığında Türkiye’de beş il düşük riskli, 25 il orta riskli, 39 il yüksek riskli, 12 il ise çok yüksek riskli kategorisine giriyor. Çok yüksek riskli kategoride yer alan 12 ilin altısının Karadeniz bölgesinde olması ise dikkat çekiyor.
Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 haritasına göre Ordu 228,40 ile 100 bin kişi başına en çok vaka görülen il oldu. Bu kenti 217,57 ile Giresun ve 207,54 ile Trabzon takip etti. Diğer Karadeniz illeri Samsun’da 100 bin kişide bir hafta içindeki vaka sayısı 202,94 olarak kaydedilirken, Rize’de de bu sayı 200,08 oldu.
8-14 Şubat haritasında ise Trabzon’da 100 bin kişide 228, Samsun’da 100 binde 171, Rize’de 100 binde 202, Ordu’da 100 binde 194, Giresun’da 100 binde 184 kişide virüs tespit edilmişti.
Kovid-19 vaka sayılarının oransal olarak en fazla olduğu iller sıralamasında iki hafta önce üçüncü sırada yer alan Ordu, zirveye çıktı. Vaka sayılarında yaşanan artışa rağmen cadde ve sokaklardaki yoğunluk dikkati çekiyor.
Vaka artışları sonrasında güvenlik güçleri, yoğunluk yaşanan caddelerde HES Kodu uygulaması yaptı. Dün toplanan İl Hıfzıssıhha Meclisi, ilave tedbir kararı aldı. İl genelinde görülen vakaların yüzde 80 oranında ev ve işyeri temaslısı olduğu tespit edilirken, alınan karara göre, misafir kabul etme, misafirliğe gitme, taziye amaçlı ev ziyareti, gün yapma gibi sosyal faaliyetlere izin verilmeyecek.
Apartman ve site gibi ortak yaşam yerlerinin toplu şekilde kullanılması engellenecek. Çok sayıda işçi çalıştıran işletmelerde, pandemi kurallarına uygun hareket edilip edilmediği denetlenecek.
Düğün, nişan, kına, mevlit, taziye gibi toplu olarak bir arada bulunulmasına neden olacak etkinliklerin yapılmasına müsaade edilmeyecek. 27-28 Şubat ve 6-7 Mart’ta kırsal mahallelere (köylere) ve yaylalara gidilmesine izin verilmeyecek.
Trabzon’da vatandaşlar sosyal hayattan uzak kalamıyor. Havanın güneşli olduğunu görenler, kent merkezinde sokaklarda ve parklarda toplanıyor. Kent sakinlerinden Hüseyin Mazlum, “Tedbir almıyoruz anlaşılan. Bu yüzden sayılar hiç düşmüyor. Trabzon insanı da iç içe yaşamayı seviyor. Yasaklar Trabzonlular üzerinde pek fazla caydırıcı olmuyor” diye konuştu.
Rezzan Akın ise, “Bizi boşuna eve kapattılar. 65 yaş üstü zaten oldukça titiz davranıyor. Diğer nesil maalesef bizi düşünmüyor. Cenazelerin ardından taziye ziyaretleri, eğlenceler, düğünler maalesef bitmiyor” ifadelerini kullandı.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da, artan vakalar nedeniyle kentin işlek caddelerinde denetime çıktı. Ustaoğlu, tedbirlere uyulması noktasında vatandaşlar ile esnaftan duyarlılık beklediğini dile getirdi.
Vaka sayısı haritasına göre 5. sırada yer alan Rize’de tedirginlik artıyor. Kent sakini Ahmet Filiç, sokaklardaki artan kalabalıktan endişe ettiklerini belirterek, “Önlem alınmazsa bunun sonu gelmez. Herkesi eve kapatacaklar” derken, Filiz Güven de “Bir yerlerde yanlış yapıyoruz, kuralları uyumuyoruz ki bu sonuçla karşı karşıya kalıyoruz” ifadesini kullandı.
Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Kazım Şahin, “Bu hafta da bölge yine kırmızı renkte. Bunun nedeni geçen haftalardaki vakaların bulaşın halen daha devam etmesidir.
Artışların önüne geçmek için kesin çözüm tam kapanma ile mümkün olur. Ancak tam kapanmayı bir türlü yapamıyoruz. Bu yüzden vatandaşın kurallara tam olarak riayet etmesi gerekiyor” diye konuştu.
Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, vatandaşlara akraba, komşu, hasta gibi ev ziyaretleri yapılmaması, gün düzenlenmemesi konusunda uyarıda bulunulması kararı verildi. Alınan karara göre, apartman ve sitelerin bahçeleri gibi ortak kullanım alanlarının toplu şekilde kullanılmasına izin verilmeyecek. Hastalığın bulaş riskinin artmasına sebep olan toplu yemek, taziye, mevlit gibi mesafe kuralı ihlali oluşturacak etkinliklere müsaade edilmeyecek.
Bütün yerleşim ve iş yerlerinin önünde, cadde ve sokaklarda, çay ocaklarının çevresinde toplu halde bulunulması, oturulması ve mesafe kuralının ihlal edilmesinin engellenmesine yönelik denetimler yapılacak. Kentte, toplu ulaşım ve bütün servis araçları HES kodu uygulaması ve yolcu kapasitesi yönünden her gün trafik ve zabıta birimleri tarafından kesintisiz olarak denetlenecek. Kırsal mahallelerde bulunan süt toplama alanlarında vatandaşlar, maske ve mesafe kurallarına uymaları konusunda Kaymakamlıklar tarafından yapılacak koordinasyonla uyarılacak ve denetlenecek.
Kırsal mahallelerde faaliyete kapalı olan kahvehaneler ve bakkal, market gibi yerlerle bunların çevresinde toplanılmasına ve oturulmasına izin verilmeyecek. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan gün ve saatlerde araçlardaki vatandaşlara ve yayalara dışarıda bulunma sebepleri sorulacak ve gösterilen belgenin gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı incelenecek. Kararlar, Kaymakamlıklar, Belediyeler ve kolluk birimleri tarafından İl genelinde eksiksiz olarak en yüksek düzeyde uygulanacak. Kolluk birimleri ve denetim ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontrol ve denetimler en üst seviyeye çıkarılacak. Karara aykırı davranışlarla ilgili olarak Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, son 24 saatte 124 bin 15 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 561 kişinin testi pozitif çıktı, 72 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 660 oldu. Son 24 saatte 5 bin 297 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 540 bin 293'e yükseldi.
est sayısı 32 milyon 684 bin 747'ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 665 bin 194, vefat sayısı 28 bin 285, ağır hasta sayısı 1200 oldu. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,2, yatak doluluk oranı yüzde 48,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60,3, ventilatör doluluk oranı yüzde 30,4, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.