19.01.2021 - 15:51 | Son Güncellenme:
Ülkemizin dört bir yanında pek çoğu hala geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen bir kısmı coğrafi işaretleri olmak üzere yüzlerce farklı peynir türü var. Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs ve uçak bileti satış platformu obilet.com, 20 Ocak Peynir Sevenler Günü’ne özel peynir türlerini derledi.
İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin önemli lezzetleri arasında yer alan sert yapılı tulum peyniri keçi derisine doldurularak yapılıyor. Çiğ koyun sütünden yapılan İzmir tulumunun tuz oranı yüzde 7 ile 9 arasında değişiyor.
İyi bir İzmir tulumunu anlamanın en kolay yollarından biri üzerindeki delikler… Tulum peynirinin delikleri orta büyüklükte ise kaliteyi tutturduğu söylenebilir.
Koyun, keçi, inek sütlerinin kaynatılarak, peynir mayası eklendikten sonra 2 saat içerisinde otların da ilave edilmesiyle ve peynirin otlarla birlikte torba içine koyulmasıyla hazırlanıyor. Toprağa gömülerek saklanması önerilen peyniri tüketmek için en az 3 ay beklenmesi gerekiyor.
Van’ın otlu peyniri, kahvaltısıyla meşhur olan şehrin olmazsa olmaz yiyeceği haline gelmiştir. Van peynirini diğer peynirlerden ayırt eden özellik, peynirdeki mayhoş kokudur. Sıcacık ekmek ile buluştuğunda, tek ihtiyacınız olan demli bir çaydır.
Çanakkale’nin Ezine ilçesinde inek, keçi ve koyun sütü karıştırılarak yapılan peynir, ilçenin adıyla bilinmektedir. Ağızda dağılan kıvamı ile damakta uzun süre hoş bir tat bırakan Ezine Peyniri, ülkemizde özgün lezzetini koruyan nadir peynirler arasında yer alır.
Ezine peynirinin en önemli farkı, yalnızca Kaz Dağları’nın belirli yörelerinde doğal kaynaklarla beslenmiş hayvanlardan elde edilen sütle üretiliyor olmasıdır. Günümüzde her sofrada yer alan bu peynirin farklı türleri ve değişen lezzetleri çıkmıştır.
Doğallığı lezzetine yansımış olan Kars Kaşarı’na yani gravyer peynire farkını veren de Kars ilinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Dünyanın en özel peyniri arasında yer alan gravyer peynir, yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal ediliyor o nedenle de özel bir aroması bulunuyor.
Sadece mevsimlik olarak üretilen Kars Kaşarı’nın lezzeti, doğallığı ve geleneksel üretim şekli ününü tüm Türkiye ve dünyaya yaymıştır.
Erzurum’un yüksek dağları arasında kalan meralarda bölgeye özel otlarla beslenen hayvanlardan elde edilen süt ile yapılan Çeçil Peyniri, tel tel olmasıyla tanınıyor. Yağı alınan süt ile yapıldığı için beyaz olan peynir, diyetlerde de tercih ediliyor.
Tel tel olması sebebiyle tel peynir olarak da bilinen peynirin kahvaltıların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.