07.02.2020 - 12:41 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Koronavirüs ile ilgili yapılan iki açıklama, dünya dündemine damgasını burdu. İlki, virüsün kaynağının pangolin olabileceğiydi. İkinci açıklama ise Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi: "Dünya kronik koruyucu ekipman kıtlığıyla karşı karşıya." İşte son dakika gelişmeleri...
Çin'de salgının başladığı Wuhan'daki balık pazarı, kapatılır kapatılmaz incelemeye alınmıştı, SARS benzeri virüsün burada satılan bir hayvandan insana geçtiği düşünülüyordu. Koronavirüs salgınının merkezinde olan bu pazarda, koala etinden yılana, fareden kurt yavrularına kadar pek çok şey satıldığı bilgisi paylaşılmıştı.
Çinli araştırmacılar bir memeli türü olan ve eti için yasa dışı biçimde ticareti yapılan 'pangolin'in koronavirüs taşıyıcısı olabileceğini duyurdu.
Reuters haber ajansının servis ettiği habere göre, Çinli araştırmacılar bir memeli türü olan ve eti için yasa dışı biçimde ticareti yapılan "pangolin"in potansiyel koronavirüs taşıyıcısı olabileceğini bildirdi.
Güney Çin Ziraat Ünivertesi'nden yapılan açıklamada, "Bu son keşif virüsten korunmak, yayılmasını önlemek ve kaynağının keşfedilmesi adına büyük önem taşıyor." ifadelerine yer verildi.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ise, maske, test kiti, eldiven gibi medikal malzemelerin tükenmeye başladığını ve dünyanın dört bir yanına bu malzemeleri göndermeye başladıklarını duyurdu ve ekledi: "Dünya kronik koruyucu ekipman sıkıntısıyla karşı karşıya."
Çin'de Apple'a iPhone'ları üreten dünyanın en büyük elektronik imalat şirketi Foxconn da, koronavirüs salgınının ardından maske üretimine başlayacağını açıkladı. Salgından sonra maskeye ilginin arttığı ve Çin'de fabrikaların talebi karşılayamadığı belirtiliyor.
Şirketin sosyal medya platformu WeChat'teki mesajında bu ayın sonuna kadar günde iki milyon adet maske üretimin hedeflendiği belirtilerek "Salgınla mücadele her saniye değerli. Ne kadar erken önlem alırsak, salgını o kadar çabuk atlatabiliriz" denildi.
Çin'de 636 kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs, ilk olarak Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.
31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.
Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, koronavirüs, yarasalardan geçen başka virüslerle yüzde 96 oranda benzerlik taşıyordu. Ancak koronavirüsün hastalığın sıfır noktası olan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda yarasa satışı yapılmadığı bilgisi paylaşılmıştı.
Bu da, virüsün yarasan bir diğer taşıyıcı hayvana, ordan da insan geçtiği tezini doğuruyor. Ancak bunun hangi hayvan olduğu henüz kesinlk kazanmamıştı.
Huanan pazarı, buranın yerlilerinin uğrak noktalarından biri olarak nitelendiriliyor. Özellikle etini "taze" satın almak isteyenler buraya geliyor ve satın alacağı hayvanı hemen o anda kestiriyor. Canlı hayvanlar, bu pazardaki küçük kafeslerde tutuluyor ve müşterinin talebine göre kesiliyor.
Çin'in resmi Xinhua haber ajansı, pangolinlerinlerdeki virüsü incelendiğini ve enfekte insanlarla yüzde 99 aynı olduğunu, bu bağlamda pangolinlerin "hastalığın bulaşmasını sağlayan arakonak" olduğunu bildirdi.
Ancak Hong Kong Şehir Üniversitesi'nde Veteriner Hekimliği Bölümü Profesörü Dirk Pfeiffer, çalışmanın hala pangolinlerin virüsü taşıdığını kanıtlamaktan uzak olduğunu söyledi.
"Sadece koronavirüsün yaygınlığını farklı türler arasında karşılaştırırsanız daha kesin sonuçlar çıkarabilirsiniz" dedi.
Pazar yeri henüz kapatılmadan önce aralık ayında çekilmiş fotoğraflar ortaya çıktı. Çin'de bir gazetenin yayınladığı fotoğraflarda, 112 egzotik hayvanın fiyatlarının olduğu liste de göze çarpıyor.
South China Morning Post gazetesine göre, satılan hayvanlar arasında Misk kedileri, canlı tilkiler, dev semenderler, yılanlar, fareler, tavus kuşları, kirpiler ve koalalar da var.
Bazı fotoğraflarda evlere servis yapıldığının da altı çizilmiş ve "Taze kesilmiş, dondurulmuş etler, kapınıza kadar getirilir" ibaresi görülüyor.
Fiyat listesinde yazdığına göre, koala eti 60 liradan satışa sunulmuş.
Fiyat listesinde yazdığına göre, koala eti 60 liradan satışa sunulmuş.
Pazarda, canlı hayvanlarla dolu kafesler olduğu ve karıncayiyenin de satılan hayvanlar arasında olduğu bilgisi verildi.
Satıcılar, salgın başladıktan sonra pazarın dezenfekte edilmesi için kapatılıncaya kadar "yaban hayatı" ticaretinin gerçekleştiğini söylüyor.
Salgın, ülkenin egzotik lezzetlerine ve malzemelerine olan talebin de etkisiyle, kuralları kötü düzenlenmiş olan vahşi hayvan ticaretini gündeme getirdi.
Doğal kaynakları koruma savunucuları, biyolojik çeşitlilik ve hastalık yayma potansiyeli üzerindeki etkisi nedeniyle yaban hayatı ticaretini uzun süredir kınıyorlar.
Vahşi ve egzotik hayvanlar ile çiftlik hayvanları, hastalıkların mutasyona uğrayarak insanlara sıçramaları açısından çok sayıda virüsün kuluçka yeri olarak nitelendiriliyor.
Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdürü Gao Fu, "Yeni koronavirüsün kökeni, Wuhan deniz ürünleri pazarında yasadışı olarak satılan yaban hayvanlarıdır" açıklamasında bulunmuştu.
Yapılan ön araştırmalar, Wuhan kökenli virüsün yılanlardan insanlara bulaştığını gösterdi. Önceki gün, virüsün yarasa çorbasından insanlara geçmiş olabileceği iddia edilmişti.