19.10.2021 - 10:35 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Kuzey Kore Japonya açıklarına en az iki balistik füze fırlattı, uluslararası haber ajansları deprem etkisi yaratan füzeleri 'son dakika' koduyla dünyaya duyurdu.
Güney Kore ve Japonya, peş peşe yaptıkları açıklamalarla önce Kuzey Kore'nin bilinmeyen bir cisim ateşlediğini ilan ettiler. Kısa süre sonra füzelerin detayları ortaya çıktı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzelerden birinin Kuzey Kore'nin doğusundan, Pyongyang'ın genellikle denizaltı üssü olarak kullandığı Sinpo limanından fırlatıldığını belirtiyor.
Güney Kore medyasından JoongAng Ilbo gazetesi, askeri kaynaklarına dayandırdığı haberinde ikinci füzenin Kuzey Kore'ye ait bir denizaltıdan fırlatıldığını yazdı.
Japon Denizi olarak da bilinen Doğu Denizi'ne inen füzeler, Japonya'daki televizyonların canlı yayına geçmesine neden oldu. Associated Press (AP) haber ajansı, TV karşısında korkuyla haberleri izleyen insanların fotoğraflarını servis etti.
Yonhap haber ajansı, Pyongyang'ın füze testinin, Güney Kore, Japonya ve ABD istihbarat şeflerinin Kuzey Kore'yi görüşmek üzere Seul'de bir araya geleceği zamana denk geldiğini bildirdi.
İlk füzenin yerel saatle 10.07'de ateşlendiği deneme ayrıca, Japonya'nın yeni başbakanı Fumio Kishida'nın seçim kampanyasına başladığı güne rastladı ve program iptal etti.
Kuzey Kore'nin testleri beklendiği gibi dünyada ilk haber oldu, CNN'den Al Jazeera ve BBC'ye manşetten verilen gelişme İngiliz basını tarafından 'Füze Paniği' başlıklarıyla duyuruldu.
ABD ordusu ise yaptığı açıklamada testi 'istikrarsızlaştırıcı bir eylem' olarak niteledi fakat füzelerin ABD ve müttefiklerine 'acil tehlike' oluşturmadığını kaydetti.
Son haftalarda Pyongyang yönetimi, hipersonik ve uzun menzilli seyir füzeleri ile uçaksavar silahları olduğunu iddia ettiği ekipmanlar üzerinde bir dizi deneme gerçekleştirdi. Bu testlerden bazıları katı uluslararası yaptırımları ihlâl ediyor. Kuzey Kore'nin nükleer silahların yanı sıra balistik füze denemeleri gerçekleştirmesi de Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmış durumda.
İki balistik füze fırlatıldığını kaydedip testleri 'çok üzücü' olarak niteleyen Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ölen ya da yaralanan kimse olmadığı bilgisini verdi.
Güney Kore kendi silahlarını geliştirirken Kuzey Kore de füze denemelerine devam ediyor. İki ülkeyi izleyen uzmanlara göre bu durum, Kore yarımadasında silahlanma yarışına dönüşmüş halde.
Seul kısa süre önce denizaltından fırlatılan bir füzeyi tanıttı ve bu hafta Güney Kore'de düzenlenen savunma fuarının şimdiye kadarkilerin en büyüğü olduğu söyleniyor. Ayrıca yakında uzaya kendi roketini fırlatacak.
Bir ay ortadan kayboldu, hastalığa yakalandığı veya öldüğü yönünde onlarca haber çıktı, verdiği kilolar günlerce konuşuldu ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geçen hafta sıra dışı kıyafetleriyle halkın önüne çıktı.
Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da düzenlenen 2021 Meşru Müdafaa Sergisi'nde, aralarında kıtalararası balistik füzelerin de bulunduğu ürkütücü Kuzey Kore silahları dünyaya gösterildi. Ülkesinin ürettiği en büyük füzeyi arkasına alarak konuşma yapan Kim Jong-un, ABD'nin yürüttüğü düşmanca politikayla yüzleşmek için silah geliştirmeye devam edeceklerini duyurdu.
Rejim gazetesi Rodong Simung'da yayınlanan fotoğraflarda, Kim'in önünde poz verdiği Hwasong-16 füzesi dikkat çekti. Kuzey Kore'nin en büyük füzesi ilk kez Ekim 2020'de gösterildi ancak henüz test edilmedi.
ABD'nin tehditlerine karşı 'yenilmez bir askeri güç' kuracağını vurgulayan Kuzey Kore lideri, "Hiç kimseyle savaşı konuşmuyoruz, aksine savaşa engel olmayı ve ulusal egemenliğin korunması için savaştan caydırmayı konuşuyoruz" dedi.
Kim ayrıca, ABD'yi de Kuzey ile Güney Kore arasında gerilimi tetiklemekle suçladı ve Kuzey Kore'yi 'ABD'nin düşman olmadığına' inandıracak herhangi bir davranışla karşılaşılmadığını ifade etti.
2021 Meşru Müdafaa Sergisi'nde çekilip resmi haber ajansı KCNA tarafından servis edilen karelerde ayrıca, Kim komutanlarıyla birlikte bir masanın etrafına oturmuş sigara içerken görülüyordu.
Savaş uçaklarının gösteri uçuşunu da komutanlarıyla birlikte izleyen Kuzey Kore lideri, Kore yarımadasında yeniden savaş çıkmasını istemediğini ancak ülkesinin düşmanlarına karşı kendini savunmak için silah geliştirmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.
Kim Jong-un, 'düşman kardeş' Güney Kore ve müttefiki ABD'nin barışı tehdit ettiğini savundu. Kim'in bir gün önce katıldığı bir başka törende ise, fazlasıyla dikkat çeken bir detay vardı.
20 kilo veren ve zayıfladığı giydiği kıyafetlerden belli olan Kim Jong-un, yöneticilerine hitap ettiği toplantıya takım elbisenin altına sandalet giyerek gelmişti.
Kim'in tercih ettiği sandalet ve çorapların kıtlıkla boğuşan Kuzey Korelilere bir mesaj olduğu belirtiliyor. Zira Kim, konuşmasında ülkesinin amansız bir durumla mücadele ettiğini söyledi.
Koronavirüs salgını ve sel baskınlarıyla oldukça zor günler geçiren Kuzey Kore lideri ayrıca, beş yıllık planlamayla yiyecek, giyecek ve ev probleminin çözüleceği vaadini verdi. İngiliz medyası Kim'in sandalet-çorap kreasyonu için 'Durum gerçekten acil' başlıkları attı, Kuzey Korelilerin kıyafet almakta zorlandığını kaydetti.
Kim'in hızlı kilo kaybı, yeni bir diyetin veya Kuzey Kore'nin açlıktan ölmek üzere olan nüfusuyla dayanışma göstermek için bir halkla ilişkiler hareketinin sonucu olabilir. Ticaret sorunları ve gıda sorunu, ülkenin kıtlığın eşiğinde olduğu anlamına geliyor.
Kamuoyunun kıtlığa karşı tepkisinden duyulan korkular, Pyongyang'ın dedikodu ve yabancı eğlence tüketimi gibi 'asi' davranışlara son vermesine neden oldu. Güney Koreli Kpop ve K-dizilerinin tüketicileri 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Sert kapanma tedbirlerinin aşırı açlığa yol açtığı Kuzey Kore'nin çılgın lideri Kim Jong-un'un zayıflamış görüntüsü günlerce konuşulurken, resmi televizyon akıllara zarar haberler yayınladı.
Resmi televizyona konuşan Kuzey Koreliler, liderleri Kim'in zayıflaması nedeniyle üzgün olduklarını söyledi. Kim, yine geçen ay halkından gelmiş geçmiş en kötü sonuca hazırlanmalarını istedi.
Kuzey Kore koronavirüsü durdurmak için Çin sınırını tamamen kapattı. Bunun sonucu olarak ülkenin Çin ile ticareti sekteye uğradı. Pyongyang yönetimi, gıda, gübre ve yakıt konularında Çin'e bağımlı.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Haziran ayı sonunda koronavirüs nedeniyle birçok parti yetkilisini kovdu. Kim'in tepkisi, koronavirüs salgının ülkenin kurduğu 'savunma hattı'nı aşmış olabileceği endişesi yarattı.
Yetkilileri 'kabiliyetsizlik' ve 'pasif kalıp kendilerini korumaya çalışmakla' suçlayan Kim, "Organizasyonel, materyel, bilimsel ve teknolojik önlemler için çağrılar yapan önemli parti kararlarını dikkate almayarak yetkililer büyük bir kazaya yol açtı ve ülke ile halkının güvenliği için büyük bir risk yarattı. Bu önlemler dünyada süren sağlık krizine karşı atılmış epidemi karşıtı adımlardı" dedi.
Yaklaşık iki ay önce, Mayıs ayında ortadan kaybolup bir ay sonra ortaya çıkan Kuzey Kore lideri hakkında iddialar dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Geçen yıl 140 kilo olduğu düşünülen Kuzey Kore liderinin yeni görünümü, sağlığıyla ilgili spekülasyonları artırdı.
Daha önce Kim'in öldüğüne dair iddialar ortaya atılmış hatta sahte görüntüler bile yayınlanmıştı. Bir ayın ardından iktirdaki Kuzey Kore İşçi Partisi’nin toplantısında konuşan Kim Jong-un’un bir hayli zayıfladığı dikkat çekmişti.
Neredeyse on yıl önce ülkenin lideri olduğundan bu yana fiziksel görüntüsüyle tüm dünyanın ilgisini çeken Kim'in fotoğraflarını analiz eden NK News, Kuzey Koreli liderin "önemli miktarda kilo verdiğinin" altını çizmişti.
Seul merkezli haber sitesi, 37 yaşında olduğuna inanılan Kim'in, 12 bin dolar değerinde olduğu tahmin edilen favori saatinin kayışını sıktığını gösteren büyütülmüş görüntüler yayınlamıştı.
Fotoğraflar, Kim’in sol bileğinin bu yılki halinin, mart ayı ve Kasım 2020'de çekilen benzer görüntülerden çok daha ince olduğunu gözler önüne seriyordu. Babası Kim Jong-il'i Aralık 2011'de kalp krizinden yitiren Kim’in ağır bir sigara tiryakisi olduğu belirtilirken, kilosuna ve yaşam tarzı nedeniyle sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği belirtilmişti.
Kuzey Korelilerle Kim'in zayıflaması üzerine röportaj yapan resmi televizyonun haberi, ülke liderinin kilo kaybını ilk defa doğrulaması olarak kayıtlara geçti. Söz konusu adım ayrıca, Kuzey Kore lideri ile ilgili 'hasta adam' tartışmalarını da bir kez daha gündeme getirdi.
Kore yarımadasını iki ülkeye ayıran Kore Savaşı 1953'te ateşkesle sona erdiği için Kuzey ve Güney Kore teknik olarak halen savaşta. Son 24 saat içinde ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim, Biden yönetiminin Kuzey Kore ile ön koşulsuz görüşmeye açık olduğunu yineledi.
ABD ve Kuzey Kore arasındaki önceki görüşmeler, nükleer silahlardan arınma konusundaki temel anlaşmazlıklar nedeniyle bozuldu. ABD, yaptırımlar hafifletilmeden önce Kuzey Kore'nin nükleer silahlarından vazgeçmesini istiyor ancak Kuzey Kore şimdiye kadar bu talebi geri çevirdi.