Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye 2026 yılı Temmuz ayında NATO Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin Ankara’da düzenleneceğini açıkladı. Türkiye’nin gözbebeği projelerinden, yapımı devam eden Ay Yıldız Müşterek Karargahı’nın zirvenin merkezi olması planlanıyor. Projenin “Yıldız” bölümü zirve için hazır hale getirilecek. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinin merkezlerinin yer aldığı Ankara, zirveye anlamına uygun bir vurgu yapacak.

NATO 2026 Ankara’ya yakışacak

Ay Yıldız Projesi’nin temeli 30 Ağustos 2021’de atıldı. 6 Şubat depremleri nedeniyle inşaat faaliyeti bir süre planlananın gerisinde kaldıysa da, çalışmaların zirvenin netleşmesinin ardından daha da hızlanacağı ifade ediliyor. Ankara Etimesgut’ta 12,6 milyon metrekarelik arazi üzerinde konumlandırılan dev proje, MİT’in “Kale” olarak anılan yerleşkesine komşu. Müşterek Karargah 890 bin metrekarelik kapalı alanda Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’ni aynı kampüste toplayacak. Çok yakında ona komşu olacak şekilde Dışişleri Bakanlığı’nın yeni binasının da temeli atılacak.

Haberin Devamı

Derinde harekat merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan projeyi, “Artık Kızılay’ın içinde dağınık, sağda solda böyle bir Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri olmayacak. Her şeyiyle, duruşuyla düşmana korku, dosta güven veren bir yapıyı burada meydana getirmiş olacağız” diyerek duyurmuştu. Proje, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan büyük olacak.

Toplam 15 bin kişiye hizmet verecek yerleşkenin ana yapısı, ortasında yer alan ve ortak kullanılacak hilal şeklindeki yapı olacak. Biri 1680, ikisi 502, ikisi de 251 kişi kapasiteli konferans salonları yer alacak. Bu alanları daire formundaki 23 bin metrekarelik tören alanı çevreleyecek. Alanın önünde yıldız şeklinde karşılama ve sergi salonu binası yer alacak.

Mimarisinin yanı sıra yerleşke diğer özellikleriyle örneklerine az rastlanır nitelikte tasarlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siber güvenliğin, siber savunmanın konuşulduğu böyle bir dönemde bize böyle bir Ay Yıldız Projesi yakışır” ifadesini kullanmıştı. Yerin yaklaşık 30 metre altında bir harekat merkezi olan yerleşke için, beton yapısından, siber güvenlik önlemlerine, balistik saldırıdan KBRN tehditlerine kadar inşaat teknolojisinin tüm imkanları kullanıldı. Etap etap hizmete alınacak olan yerleşkeye önce MSB’nin daha sonra 2028 yılına kadar sırayla kuvvet komutanlıklarının taşınması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Ulaşım avantajı var

Zirve için bu kez yine İstanbul ya da iklim ve konaklama avantajıyla Antalya yerine Başkent’in tercih edilmesinin birden fazla nedeni var. Zirve, Temmuz ayında yapılacağı için İstanbul ve Antalya turizm sezonunun ortasında “kilitlenmemiş” olacak. Uzun süredir bu çapta bir etkinliğin yapılmadığı Ankara’da ise tam tersine tatil sezonu olması nedeniyle kent içi ulaşım büyük ölçüde rahatlamış olacak.

Ankara’nın hava ulaşımında da avantajı var. Sivil uçuşların yapıldığı Esenboğa Havalimanı’nın aynı anda iniş kalkışa imkan sağlayacak 3. pisti ve 2. kulesinin faaliyete geçmesi için geri sayım sürüyor. Askeri uçuşların yapıldığı Etimesgut Askeri Havalimanı ve gerekmesi halinde kullanılabilecek Akıncı Üssü de bulunuyor. Bu imkan, birden fazla devlet ve hükümet heyetinin uçaklarının iniş - kalkış yapabileceği anlamına geliyor. Lahey’de yapılan son Zirvede, bazı ülke heyetlerinin yetersizlik nedeniyle sorun yaşadığı biliniyor. Bu arada Hollanda’nın zirve için 180 milyon Euro harcama yaptığı ifade ediliyor.