Leman dergisinin 26 Haziran 2025 tarihli sayısında yer alan karikatür ile ilgili dini değerlerin alenen aşağılandığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re'sen soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlaması ile derginin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, müessese müdürü, grafikerler ve karikatürü çizen kişinin de aralarında bulunduğu 6 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Çizimi yapan D.P., grafikeri C.O., yazı işleri müdürü Z.A. ve müessese müdürü A. Y. gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 şüpheli bugün Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.
4 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklamaya talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Ali Yavuz, Cebrail Okçu, Zafer Aknar 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan Karikatürist Doğan Pehlevan ise ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan tutuklandı.
KARAR YAZISI
Soruşturma kapsamında tutuklanan şüpheliler hakkındaki hakimliğin karar yazısına ulaşıldı. Sulh ceza hakimliğinin kararında, şüpheliler Ali Yavuz, Cebrail Okçu ve Zafer Aknar'ın üzerlerine atılı "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan, Doğan Pehlevan'ın ise "Cumhurbaşkanına hakaret" ile "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından emniyette alınan ifadeleri ve hakimlikteki savunmaları göz önüne alındığında, haklarında tutuklama tedbirine karar verilebilecek ölçüde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delil ve olguların bulunduğu belirtildi.
Kararda, şüphelilerin üzerlerine atılı suçun üst sınırı, vasıf ve mahiyetiyle bu aşamadaki mevcut delil durumu değerlendirildiğinde, tutuklama tedbiri yerine adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada yetersiz kalacağı ve beklenen faydanın sağlanamayacağı kaydedildi.
Şüpheliler ve avukatlarının serbest bırakılma veya adli kontrol tedbiri uygulanmasına ilişkin taleplerinin reddine hükmedilen kararda, Leman dergisinin Yazı İşleri Müdürü Zafer Aknar, grafiker Cebrail Okçu, karikatürün sahibi Doğan Pehlevan ve Müessese Müdürü Ali Yavuz'un üzerlerine atılı suçlardan ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verildiği ifade edildi.
EYLEME YÖNELİK MALİ DESTEK ALIP ALMADIKLARI ARAŞTIRILACAK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Leman dergisi hakkında yeni bir soruşturma daha başlattı. Savcılık, “şüphelilerin yurt içi veya yurt dışından ya da yabancı kuruluşlardan menfur eylemin gerçekleştirilmesine yönelik mali destek alıp almadıklarının tespit edilmesi amacıyla mali soruşturma başlatıldığını” da açıkladı.
İFADELER ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan adliyeye sevk edildikten sonra tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen şüphelilerin emniyette verdikleri ifadeler ortaya çıktı.
Karikatürist Doğan Pehlevan emniyet ifadesinde, "Benim Leman dergisinde sorumlu olduğum yarım sayfalık bir köşem var. Eskiden haftalıktı, ancak şu anda 15 günde bir basın-yayın işi yapıyoruz. 15 günde bir karikatür çizer, dergiye veririm. Bahse konu karikatürü yaklaşık bir hafta önce çizdim ve derginin sahibi olduğu için Tuncay Akgün’e gönderdim. Aynı süre içerisinde derginin grafik tasarım işlerini yapan Cebrail Okçu ve Murat Yücesan’a da gönderdim. Karikatürün yayınlanmasında yönetmen Tuncay Akgün yetkilidir; onun onayı olmadan karikatür yayınlanmaz. Tuncay Akgün, gönderilen karikatürde bahsedildiği gibi bir sorun olsaydı, kesinlikle yayınlamazdı. Filistin katliamından bugüne, İran savaşı da dahil olmak üzere, karşılıklı ölen insanlarla ilgili aslında barış dolu bir karikatürdür. Muhammed ve Musa isimleri ise bu toplumların içerisinde çokça kullanılan popüler isimlerdendir. Muhammed, Müslümanları temsil eden bir isim gibi dururken, Musa da Yahudileri temsil eden bir isim gibi olduğu için bu karikatürde kullandım. Ayrıca eğer peygamberden bahsedeceksek, başında 'Hz.' ve sonunda 'S.A.V.' gibi ibareler kullanmamız gerekir ki peygamber olduğu belli olsun. Benim kastettiğim, bu isimleri taşıyan, günümüzde savaşlarda ölen sıradan insanlardır. Karikatüre baktığımızda, oradaki kıyafetlerin ve mekanın günümüzü anlattığını göreceğiz" şeklinde konuştu.
'YETKİM YOKTUR'
Mali İşler Müdürü Ali Yavuz emniyetteki ifadesinde, "Mali işler müdürüyüm. Dergi üzerinde basın ve yayın süreciyle ilgili hiçbir yetkim yoktur. Ben sadece derginin mali işleri ile ilgileniyorum. Dergideki paylaşımlar hakkında herhangi bir bilgim ve yetkim yoktur. Karikatürü ben çizmedim, ilk kez emniyette öğrendim” ifadelerini kullandı.
'SORUMLULUĞUM YOKTUR'
Dergide yazı işleri müdürü olarak çalışan Zafer Aknar ise emniyet ifadesinde “15 senedir yazı işleri müdürü olarak Leman dergisinde çalışıyorum. Ben dergide karar merci değilim. Olayda bahsi geçen karikatürü derginin yetkilisi kişinin beni araması üzerine öğrendim. Bu olayda uzaktan yakından hiçbir sorumluluğum yoktur. Karikatürü çizen şahsı tanımıyorum" dedi.
TOPLATMA KARARI VERİLMİŞTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, karikatür yayımlanmasına ilişkin başlatılan soruşturmada, derginin ilgili sayısı hakkında toplatma kararı verildi. Sosyal medya hesaplarına erişimin engellenmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığı öğrenildi.