07.10.2020 - 13:44 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yunanistan'ın başkenti Atina'da görülen davada, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin suç örgütü olduğuna karar verildi.
Ülkenin yakın tarihe dair en önemli davasında, parti kurucusu Michaloliakos ve eski milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 68 üye yargılanıyordu.
Mahkeme, Altın Şafak Partisi lideri Nikos Mihaloliakos ve altı parti üyesi Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos ve Nikos Papas'ın 'suç örgütünü yönettiğine', diğer 18 sanığın ise 'suç örgütüne üye olduğuna' hükmetti.
Partinin kıdemli üyelerinden hiçbiri duruşmaya katılmadı. Miçaloliakos ile birlikte yöneticiler beş yıldan 15 yıla kadar hapis cezasısıyla karşı karşıya. Yöneticilere yönelik cezalar ise başka bir duruşmada açıklanacak.
Altın Şafak soruşturması, faşizm karşıtı 34 yaşındaki rapçi Pavlos Fyssas'ın Eylül 2013'te ırkçı Altın Şafak üyesi bir çete tarafından kovalanıp bıçaklanarak öldürülmesinin ardından başlamıştı.
Kararın açıklanmasıyla rapçi Fyssas'ın annesi Magda Fyssas ellerini havaya kaldırıp bu tepkiyi verdi.
Anne Magda Fyssas daha sonra yanındakilere sarıldı, uluslararası haber ajansları fotoğrafları dünyaya servis etti.
Atina Temyiz Mahkemesi kararını vermeden önce yaklaşık 2 bin 200 polis ve keskin nişancının bölgede görevlendirildi, tümyollar trafiğe kapatıldı.
Mahkemenin kararını vermesiyle Atina sokakları karıştı, Reuters haber ajansı Altın Şafak taraftarlarına karşı polisin biber gazı kullandığını bildiriyor.
Mahkeme önünde bekleyen binlerce Altın Şafak militanı polisle çatışmaya girdi, bazılarının gaz maskesi taktığı ve ellerinde sopalar olduğu görüldü.
Yerel medya, Atina sokaklarını savaş alanına çeviren çatışmada Altın Şafak destekçilerinin polise molotofkokteyli attığını aktarıyor.
Mahkeme dışında başta ana muhalefet partisi SYRIZA ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyeleri olmak üzere siyasi partiler, sendikalar, antifaşist platformlar ve öğrencilerden oluşan 20 bini aşkın gösterici toplandı.
İşçi, öğrenci ve öğretmen sendikaları karar gününde grev yaparken, Atina'da hayat durdu. Adliye binasının önüne SYRIZA lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras da geldi. Kalabalık 'Masum değiller', 'Naziler hapishaneye', 'Kahrolsun faşizm' sloganları attı.
Başkent Atina'da 5 yıldan fazla süren duruşmalarda savcılar, Neo-Nazi Altın Şafak partisinin, kurucusu Nikos Michaloliakos ve diğer komplocular tarafından denetlenip kontrol edilen şiddet içerikli bir suç örgütü olduğunu kanıtlamaya çalıştı.
Katil suçunu itiraf ederken, infiale yol açan saldırının ardından Altın Şafak'ın dayak, gözdağı ve cinayet gibi yöntemlere başvuran paramiliter bir örgüt olduğuna dair suçlamalar gündeme gelmişti.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Nils Muiznieks, "Altın Şafak davası, Yunanistan'ın ceza adaleti sistemi ve bu ülkenin şiddet ve ayrımcılığa başvurup bu unsurları savunan bir grubun yol açtığı tehdidi ele alma kabiliyeti açısından ciddi bir sınav niteliği taşıyor" demişti.
2015'ten bu yana süren Altın Şafak davasında, partinin lideri ve üyeleri, cinayet, cinayet için komplo kurmak, yasa dışı silah tasarrufu ve ırkçı şiddetle suçlanmıştı.
Bir dönem ülkenin üçüncü büyük partisi olan Altın Şafak, 25 Ocak 2015'te yapılan genel seçimlerde yüzde 6,28 oranında oy alarak 17 milletvekili çıkarmıştı.
Bir dönem parlamentoda üçüncü büyük parti konumuna gelen Neo-Nazi Altın Şafak Partisi'nin şu anda bir milletvekili bulunmuyor.