14.03.2021 - 01:20 | Son Güncellenme:
Ganj Nehri, Hindistan'ın kuzeyinde doğan ve Bengal Körfezi'nde Hint Okyanusu'na akan 2700 kilometreyi aşkın uzunluğuyla oldukça uzun bir akarsu. Hindistan ve Bangladeş topraklarından geçen Ganj Nehri Hindular için dini olarak da çok büyük öneme sahip. Ganj, yüzlerce milyon Hindu tarafından kutsal kabul ediliyor.
Himalaya yaylalarındaki Bhagirathi ve Alakmanda akarsularının birleşmesinden doğan Ganj, Hindistan'ın kuzeyi boyunca ülkeyi kat eder. Kalküta, Allahabad ve Varansi gibi büyük şehirlerden geçen Ganj Nehri, Hindistan'daki pek çok bölge için önemli bir su kaynağı olarak da kullanılmaktadır.
Hindistan'ın en önemli sanayi tesislerinin bulunduğu coğrafyadan geçen Ganj, Hindistan'ın hem dini hem de ekonomik açıdan hayat kaynağıdır diyebiliriz. Ganj Nehri, Hindu inancına göre ne olursa olsun asla kirlenmeyecek bir akarsu olarak kabul edilir. Yüzlerce milyon Hindu da bu inanç doğrultusunda hareket eder.
Ganj'ın asla kirlenmeyeceğine dair olan inanç nedeniyle, yüzlerce yıldır nehirde hiçbir önlem alınmadı. Zaman içinde hızla artan nüfusun da etkisiyle nehir ve etrafından insan yaşamını tehdit edecek boyutlara ulaşan çevre kirliliği yaşanmaya başladı. Buna bir de önlem alınmaması da eklenince nehrin etrafındaki sorunlar çığ gibi büyüdü. Tahminlere göre nehre her gün bir milyar litre lağım akmakta.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre Ganj Nehri, dünya üzerindeki en kirli su kütlelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ancak Ganj'ı kutsal kabul eden Hindular bu bilimsel verileri kabul etmemekte ve uyarılara rağmen hem nehirde yıkanmakta hem de buranın suyunu içmekte.
Hindular tarafından kutsal kabul edilen Ganj Nehri'nde yıkanmak da bu inanca göre büyük öneme sahip. Öyle ki nehirde yıkananların yanı sıra çok sayıda insan da su içmekte. Yılın her dönemi Hinduların akınına uğrayan Ganj en çok her yıl ocak ayında gerçekleşen Kumbh Mela Festivali sırasında ziyaretçi ağırlıyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Hindistan'da büyük kayıplara neden olan korona virüs pandemisine rağmen bu yılki Kumbh Mela Festivali'nde yüzbinlerce insan sosyal mesafeyi dikkate almayarak Ganj Nehri'ne akın etti. Yan yana yıkanıp Ganj'dan bol bol su içti. Yapılan uyarılar karşılık bulmadı.
Geçtiğimiz yıllarda 120 milyona yakın insanı Kumbh Mela Festivali nedeniyle ağırlayan Allahabad kentine bu yıl pandemiye rağmen 800 binden fazla Hindu arınmak için geldi. Nehir kıyısında yıkanan Hinduların görüntüleri fotoğraf karelerine de yansıdı. İnsanların hiçbir önlem almayıp sosyal mesafe kurallarına uymaması dikkatlerden kaçmadı.
Ganj nehri kıyıları aynı zamanda hayatını kaybeden Hinduların cesetlerinin yakıldığı yer olarak da biliniyor. Yakılan cesetlerden arta kalan küller de Ganj Nehri'ne savuşturuluyor. Tanrıça Ganga'nın kişiselleşmiş formu olarak kabul edilen Ganj Nehri, günahların affedilmesinde de büyük öneme sahip.
Kumbh Mela Festivali dışında da haftanın belirli günlerinde çok sayıda Hindu, Ganj Nehri'ne gelip yıkanmaya devam eder. Böylece günahlarından arındığına inanır. Yapılan araştırmalara göre sadece 2013'teki Kumbh Mela Festivali sırasında Ganj'a 120 milyondan fazla Hindu gelmiştir.
Hindu inançlarına göre Ganj Nehri'nin suyu kutsaldır. İnsanlar için de bir kurtuluş yoludur. İnanışa göre bu sudan bir yudum bile içmeden ölmek tamamlanmamış bir hayat anlamına gelmektedir.
Ölüm döşeğinde bir hastaya son nefesinde nehrin suyundan içirmek çok büyük öneme sahiptir. Bu nedenle birçok Hindu, evinde ağzı kapalı kaplarda, bu gibi zamanlarda kullanmak için sular bulundurur.