02.12.2024 - 17:29 | Son Güncellenme:
Sigara içmenin zararlı etkileri bilimsel olarak defalarca kanıtlanmış ve ortaya konmuştur. Basit bir sigara dumanı aslında yaklaşık olarak 7 bin farklı kimyasal içerir ve bunların 70'ten fazlası ise kanserojen özelliğe sahiptir. Özellikle sizin yaşlarınızda, yani genç yaşlarda sigaraya başlamak, bu zararlı etkilerin çok daha erken ortaya çıkmasına neden olur. Sigaranın neden olduğu zararları anlamalı, bilmeli ve bu zararlı alışkanlıktan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Gençler arasında yaygın olan ‘bir kereden bir şey olmaz’ sözü hiçbir anlam ifade etmemekle birlikte, size bu yönde söylemlerde bulunan arkadaşlarınızı da uyarmalı, gerekiyorsa o kişilerle arkadaşlığınızı gözden geçirmelisiniz.
Sigara içerdiği zararlı etken maddelerden dolayı akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığın temel nedenidir. Akciğer kanseri hastalarının %85- 90'ı uzun süreli sigara içmiş kişilerdir. Ayrıca, kalp hastalıkları, kronik bronşit, amfizem ve diğer solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkması ve gelişmesinde de sigaranın önemli bir rolü vardır. Aynı zamanda, sigara içmenin tansiyonu yükselttiği ve bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyon riskini artırdığı da bilinen bir gerçektir. Anlık bir ‘sahte rahatlama’ hissiyatı için ömrünüzü, hayatınızı riske atmaya değer mi peki? Şimdi bunu güzelce düşünmenizi tavsiye ediyoruz.
Büyük çoğunluğunuz duymuştur; sigara içmiyor olsanız dahi, sigara içilen ortamdan uzak durun. Peki, bunun sebebi nedir? Cevap; pasif içicilik. Şöyle ki, sigara sadece içen kişiye değil, çevresindeki insanlara da büyük zarar verir. Özellikle de çevresindeki kişiler daha fazla zarar görür. Pasif içicilik dediğimiz bu durum, kalp hastalıkları ve kanser riskini büyük ölçüde artırır. Özellikle siz gençlerde, çocuklar ve aynı zamanda hamile kadınlar için bu son derece tehlikelidir. Sigara içilen ortamlarda çok bulunursanız, pasif içicilik nedeniyle astım, bronşit ve diğer solunum yolu hastalıklarına daha yatkın hale gelirsiniz.
Sigaranın zararları tabii ki sadece sağlıkla sınırlı değildir. Sigara üretimi ve kullanımı, çevre üzerinde büyük bir yük ve tahribat oluşturur. Tütün tarımına bağlı olarak ormansızlaşma ve toprağın verimliliğinin azalması gibi büyük problemler gözlemlenir. Ayrıca, sigara izmaritleri dünya genelinde en yaygın çevre kirliliği kaynaklarından biridir ve bu izmaritler su kaynaklarını kirlenmesine yol açar.