05.05.2021 - 18:44 | Son Güncellenme:
Selen Serdaroğlu
İslam inancına göre bir maddi temizlik vardır, bir de manevi temizlik. Hem gusül hem de normal abdest için "hadesten taharet" olarak bu konuyu özetleriz. Bu, görünmeyen, manevi kirlerden temizlik" anlamına gelir. Görünen kirden temizlenmeye necasetten taharet denir. Manevi bir temizlik düşünüyorsak, buna da hadesten taharet adı veriliyor. Hades; görünmeyen, manevi kir anlamındadır.
Yetişkin, akıl baliğ duruma gelmiş bireyler, kadın ya da erkek olsun, fark etmeksizin her bireyin gusül abdestli olması gerekir.Boy abdesti olarak da bilinen gusul abdesti, Rabbimizin bize vermiş olduğu beşeri olarak cinsel faaliyetlerin sonunda mutlaka alınması gereken bir abdesttir. Abdestsiz olarak dolaşmamız, yememiz, içmemiz uygun değildir. Bundan dolayı gusül abdestini adeta bir manevi temizlik, manevi bir zırh, manevi bir koruma gibi kabul etmeliyiz.
Yetişkinler olarak gerek cinsel birleşmelerden sonra gerekse hanımların özel günlerinin bitiminin ardından mutlaka gusül abdesti alınmalıdır. Hanımlar aynı zamanda doğumdan sonraki 40 günlük nifas dönemini bitirdikten sonra da gusül abdesti almalıdır.
Gusül abdesti çok kolay bir abdesttir. Farzları ile gusül abdestini şöyle açıklayabiliriz:- Önce duş alacağımız yerde gusül abdesti almak için niyetimizi belirtiriz; "Yarabbi, niyet ettim gusül abdesti almaya" diyebiliriz.- Ardından "Euzu Billahi Mineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim" diyerek eüzü besmele çekilir. - Üç defa ağıza su verilerek gargara yapılır. - Üç defa buruna su verilerek inşikak yapılır. Burada biraz genze de su girecek şekile su vermek gerekir. Böylece tam bir temizlik sağlanır. O nedenle su sadece burun ucuna değdirilip bırakılmamalıdır. - Ardından vücudun tüm bölgelerine su değecek şekilde temizlik yapılır. - Kulak deliği, göbek deliği gibi suyun ulaşmasının zor olacağı bölgelerin de ovalanarak tamamen temizlenmesine dikkat edilmelidir. - Gusül abdestinde vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde vücudun su ile buluşturulması gerekir. - Böylece gusül abdesti yerine gelmiş demektir. Böylece manevi temizlik tamamlanmış; insan manevi bir korunmaya, manevi bir zırha bürünmüş olur.İnsanın gerek Ramazan ayında oruçluyken olsun, gerekse tüm zamanlarda asla gusül abdestsiz dolaşmaması; yememesi, içmemesi gerekir.
Alimlerimiz, "kişi iki namaz arası kadar gusülsiz kalabilir" der. Diyelim ki yatsıdan sonra uyudunuz, gusül almayı gerektirecek bir hâl oluştu. Bu durumda sabah namazı vaktine kadar gusülsüz olarak kalabilirsiniz.
Bazen sadece cinsel münasebet nedeniyle değil, uyku halinde gerçekleşen ihtilam adı verilen durumlardan dolayı da gusül abdestinin alınması gerekebilir. İhtilam halk arasında rüyalanma adı ile de geçer. Uyku esnasında kendiliğinden meydana gelen, erkeklerde boşalmayı, kadınlarda ise vajinal ıslanmayı ve sonucunda boşalmayı içeren bir durumdur. Özellikle ergenlikte ve gençlikte rüyalanma durumu daha çok görülebilir. Kişide bir yaşlık, bir sıvı veya rüyadaki hatırlama gusül almayı gerektirir. Bu nedenle gençlerimizin de mutlaka bu durum sonrasında boy abdesti alması gerekir. Yine gençlerimizin bilmesi gereken bir diğer konu ise, gusül almak için illa karşımızda bir partner olmasına gerek yoktur. Mastürbasyon dediğimiz durumların sonucunda da kişide meni adı verilen bir boşalma gerçekleşmişse, gusül abdesti alınması gerekir. İlkesel olarak gusül abdestinin alınması gerektiği halde bu boy abdestsiz bir şekilde dolaşılması, her türlü hayatın içinde yenmesi, içilmesi hoş karşılanmamaktadır. Bu konulara da dikkat edilmesi gerekir.