Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
TatilEski Yugoslavya hakkında bilinmesi gerekenler
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerTatil Haberleri

Eski Yugoslavya hakkında bilinmesi gerekenler

06.09.2021 - 02:10 | Son Güncellenme: 06.09.2021 - 02:26

İhsan Dindarİhsan Dindarihsan.dindar@milliyet.com.tr
#Belgrad#Tito#Zagreb#Kosova#Adriyatik#Dubrovnik
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Yugoslavya bir dönem özellikle spor dallarındaki başarısıyla dünyanın gündeminde olan bir Avrupa ülkesiydi. 1990'lı yıllarda yaşayan iç savaşlarla bölünen ülke artık maziye karışsa da nostaljisi sayesinde hala gündemde olmayı sürdürüyor. 27 Nisan 1992'de resmen dağılan Yugoslavya'dan yedi yeni ülke doğdu. İşte bir zamanların özellikle sporda başarılı ülkesi Yugoslavya hakkında bilinmesi gerekenler.

1/16İhsan Dindar - Milliyet.com.tr

İhsan Dindar - Milliyet.com.tr

Varlığını sürdürdüğü dönemde güneydoğu Avrupa'nın en büyük ülkesi olan Yugoslavya günümüzde yedi farklı ülkeye bölünmüş durumda. Yunanistan sınırından Avusturya sınırına kadar uzanan geniş coğrafyada kurulu olan Yugoslavya'dan günümüze büyük bir nostalji kaldı.

2/16Eski Yugoslavya hakkında bilinmesi gerekenler

Yugoslavya, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline karşı yerel halkın gösterdiği direnişle kurulan ve 1992 yılında dağılana kadar Avrupa'nın en büyük ülkelerinden biri olarak varlık gösterdi. Bu ülkeden ise günümüzde Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya doğmuştur.

3/16Titonun mirası

Tito'nun mirası

Josip Broz Tito önderliğinde kurulan Yugoslavya gerçek manada bir modern Babil Kulesi olma özelliği taşıyordu. Sırp, Hırvat, Sloven, Boşnak, Arnavut, Macar, Türk ve daha birçok halkın yaşadığı Yugoslavya çokkültürlü yapısını 1992 yılına kadar ara ara gösteren bunalımlara rağmen sürdürmeye başardı.

4/16Sancılı geçen 90lı yıllar

Sancılı geçen 90'lı yıllar

1992'de dağılmaya başlayan, ilk olarak da Slovenya ve Hırvatistan'ın ayrıldığı Yugoslavya'dan son olarak 1999'da Kosova, NATO müdahalesiyle ayrılmış 2007'de de resmen bağımsızlığını ilan etmişti. Kuzeyde İtalya, Avusturya, Macaristan, doğuda Romanya, Bulgaristan, güneyde ise Arnavutluk ve Yunanistan ile komşu olan Yugoslavya'nın batısı Adriyatik denizi boyunca uzanıyordu.

5/1622 milyon kişi yaşıyordu

22 milyon kişi yaşıyordu

255 bin kilometrekarelik bir büyüklüğe sahip olan Yugoslavya'da yapılan son sayıma göre toplam 22 milyon kişi yaşıyordu. Günümüzde de Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad, Yugoslavya döneminde de bu unvana sahipti. Günümüzde büyük bölümü Hırvatistan topraklarında kalan Adriyatik kıyıları o dönemde turistler tarafından rağbet görüyordu. Game of Thrones dizisinin de çekildiği Dubrovnik bu açıdan büyük bir şöhrete sahipti.

6/16Gerçek bir spor ülkesi

Gerçek bir spor ülkesi

Yugoslavya denince akla gelen ilk şeylerden biri de kuşkusuz spor. Sadece futbol değil başta basketbol ve yüzme olmak üzere hentbol ve voleybolda da Yugoslavya dünya çapında başarılar elde etmiş bir ülkeydi. Avrupa'nın pek çok liginde top koşturan Yugoslav futbolculardan Türkiye de üzerine düşen payı aldı. Cevad Prekazi, Şekerbegoviç, Simoviç bu dönem Türkiye'de top koşturmuş önemli futbolculardı. Öte yandan Kızılyıdız, Dinamo Zagreb gibi güçlü takımlar Avrupa futboluna damga vurmuştu.

7/16Drazen Petroviç efsanesi

Drazen Petroviç efsanesi

Basketbolda da durum pek farklı değildi. Avrupa basketbolunun bir numaralı ülkesi olan Yugoslavya, pek çok ünlü basketbolcuyu yetiştirmişti. Bunlardan ilk akla gelen de kuşkusuz Drazen Petroviç'tir. Almanya'da geçirdiği bir kazada hayatını kaybeden basketbol efsanesinin yanı sıra Zeljko Obradoviç, Toni Kukoç, Corceviç ve Vlade Divac gibi yıldızlar Yugoslavya forması giymişti.

8/16Kültürel çeşitlilik

Kültürel çeşitlilik

Avrupa'nın kavşak noktalarından biri olan Balkanlarda yer alan Yugoslavya doğal olarak zengin bir kültürü de barındırıyordu. Türk, Sırp, Arnavut, Macar, Hırvat, Boşnak kültürlerinin kaynaştığı Yugoslavya'da müzikal çeşitlilik de öne çıkan unsurlardan biriydi. Goran Bregoviç, Dino Merlin, ve Esma Recepova bu zenginliğin akla ilk gelen örneklerinden.

9/16Yıgoslav sinemesı

Yıgoslav sinemesı

Arizona Dream, Çingeneler Zamanı gibi kült filmlere imza atmış olan Emir Kusturica gibi önemli bir yönetmenin de yaşadığı ülke olan Yugoslavya bu yönüyle de hatırlanıyor.

10/16Birbirinden ilginç anıtlar

Birbirinden ilginç anıtlar

Yugoslavya'yı öne çıkaran bir diğer nokta, Tüm ülkelere yayılmış olan ve o devirde inşa edilen anıtlardı. Yugoslav ekolünün parçası olan bu heykeller günümüzde de turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bunlardan biri de Kuzey Makedonya'daki Kruşevo Anıtı'dır.

11/16Gurbetçilerin geçtiği ülke

Gurbetçilerin geçtiği ülke

Yugoslavya denince akla gelen şeylerden biri de Türk işçilerin, çalışmak için gittikleri Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye ziyarete gelirken kullandıkları en uzun rota olmasıydı. Pek çok filme de konu olan bu durum hafızalardaki yerini koruyor.

12/16Avrupaya açılan kapı Belgrad

Avrupa'ya açılan kapı Belgrad

Gelelim ülkenin başkenti Belgrad'a. Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Belgrad, yüzlerce yıl boyunca Osmanlıların Avrupa'daki en önemli kalesi olma özelliği taşıyor. Günümüzde Kalemegdan, Terazija gibi yer adlarıyla bu kültürel miras hafızalarda yaşamaya devam ediyor. Belgrad'a en çok giden turist grubunun Türk vatandaşları olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

13/16Zagreb

Zagreb

Yugoslavya'nın bir diğer önemli kenti olan Zagreb, günümüzde de Hırvatistan'ın başkenti olarak büyük turistik cazibe halinde. Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya döneminde inşa edilmiş yapıların iç içe yer aldığı Zagreb, tarihte iki düşman kentin savaşlarına son verip birleşmeleriyle kuruldu.

14/16Bir Osmanlı kenti Saraybosna

Bir Osmanlı kenti Saraybosna

Hırvatistan'dan sonraki durağımız olan Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna, Osmanlı tarihi için de büyük bir öneme sahip. Zira Saraybosna, Osmanlıların Avrupa'da kurduğu kentlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde farklı inançların bir arada yaşadığı ve 1992-1995 yılları arasındaki kanlı iç savaşın izlerini silen Saraybosna, Türk turistlerin de Avrupa'daki uğrak rotalarından biri.

15/16Türkçe konuşulan kent Prizren

Türkçe konuşulan kent Prizren

Yugoslavya, aynı zamanda Avrupa'da Osmanlı mirasını en çok hissedebileceğiniz yerlerden biriydi. Günümüzde de Kosova, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya bu mirası en iyi yaşatan ülkeler. Kosova'da bazı belediyelerde Türkçe resmi dil statüsündeyken, Prizren, Saraybosna, Travnik, Üsküp gibi eski Yugoslavya kentleri bu mirası günümüzde de bünyesinde barındırıyor.

16/16Budva turistlerin ilgi odağı

Budva turistlerin ilgi odağı

Hırvatistan ile birlikte Karadağ, bölgenin turizm açısında en çok öne çıkan coğrafyaları olma özelliği taşıyordu. Benzeri durum günümüzde de devam ediyor. Hırvatistan'ın Dalmaçya kıyılarının yanı sıra Karadağ'ın başta Budva ve Kotor şehirleri bölgenin en çok turist çeken yerleri.

EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbulda 4.0 büyüklüğünde deprem
İstanbul'da 4.0 büyüklüğünde deprem
Youtubeda gördü, polisliği bıraktı Karış karış geziyor: Parayı böyle kazanıyorum
Youtube'da gördü, polisliği bıraktı! Karış karış geziyor: 'Parayı böyle kazanıyorum'
Özbek, Osimhene gelen çılgın teklifi açıkladı
Özbek, Osimhen'e gelen çılgın teklifi açıkladı!
BM’den acı itiraf: 14 bin çocuk ölebilir
BM’den acı itiraf: 14 bin çocuk ölebilir
EN ÇOK OKUNANLAR
Kurban Haberleri 🐂 4 Günlük Kurban Bayramı tarihi ne zaman 2025 Kurban Bayramına kaç gün kaldı, bayram tatili kaç gün olacak
Kurban Haberleri 🐂 4 Günlük Kurban Bayramı tarihi ne zaman? 2025 Kurban Bayramı'na kaç gün kaldı, bayram tatili kaç gün olacak?
2B arazi ne demek 2B arazi tapusu ne zaman verilecek
2B arazi ne demek? 2B arazi tapusu ne zaman verilecek?
A101 AKTÜEL İNDİRİMLERİ 22 MAYIS A101 Aldın Aldın 22 Mayıs aktüel kataloğunda bu hafta hangi ürünler satışa çıkacak Mama Kabı, Su Çeşmesi, Evcil Hayvan Elektrik Süpürges ve Tüy Kurutma Bakım Seti, Cam Su Isıtıcı, Şarjlı Su Pompası...
A101 AKTÜEL İNDİRİMLERİ 22 MAYIS! A101 Aldın Aldın 22 Mayıs aktüel kataloğunda bu hafta hangi ürünler satışa çıkacak? Mama Kabı, Su Çeşmesi, Evcil Hayvan Elektrik Süpürges ve Tüy Kurutma Bakım Seti, Cam Su Isıtıcı, Şarjlı Su Pompası...
Sınav yayınlama sistemi 💻 AÖF çıkmış sınav soruları 2025 Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sınavları ne zaman, saat kaçta AÖF sınav giriş belgesi nasıl alınır
Sınav yayınlama sistemi 💻 AÖF çıkmış sınav soruları! 2025 Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sınavları ne zaman, saat kaçta? AÖF sınav giriş belgesi nasıl alınır?
Yazarlar
Özay Şendir
Özay ŞendirTelefon diplomasisinde Türkiye etkisi…
Didem Özel Tümer
Didem Özel Tümerİran görüşmelerde kuşkulu
Abbas Güçlü
Abbas GüçlüLGS, YKS ve LABRİS
Dilara Koçak
Dilara KoçakDoğaya dost sofralar için küçük adımlar
Osman Gençer
Osman GençerBir kent bu kadar nasıl düşebilir
Gözden Kaçmasın
İstanbul yine sallandı Üşümezsoydan yeni açıklama: 1999dan bu yana söylediği hiçbir senaryo çıkmadı
İstanbul yine sallandı! Üşümezsoy'dan yeni açıklama: 1999'dan bu yana söylediği hiçbir senaryo çıkmadı
450 yıllık miras Yıllardır aynı aile tarafından işletiliyor: ‘O günkü gibi çalışıyor’
450 yıllık miras! Yıllardır aynı aile tarafından işletiliyor: ‘O günkü gibi çalışıyor’
İSKİ duyurdu 11 mahallede 8 saatlik su kesintisi
İSKİ duyurdu! 11 mahallede 8 saatlik su kesintisi
Son dakika İBB soruşturmasında yeni gelişme: Ertan Yıldız serbest bırakıldı
Son dakika! İBB soruşturmasında yeni gelişme: Ertan Yıldız serbest bırakıldı
Önerilen Haberler
Nijeryada 7 mahkum hapishaneden kaçtı
Nijerya'da 7 mahkum hapishaneden kaçtı
İstanbul yine sallandı Üşümezsoydan yeni açıklama: 1999dan bu yana söylediği hiçbir senaryo çıkmadı
İstanbul yine sallandı! Üşümezsoy'dan yeni açıklama: 1999'dan bu yana söylediği hiçbir senaryo çıkmadı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbastan acil harekete geçme çağrısı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan acil harekete geçme çağrısı!
450 yıllık miras Yıllardır aynı aile tarafından işletiliyor: ‘O günkü gibi çalışıyor’
450 yıllık miras! Yıllardır aynı aile tarafından işletiliyor: ‘O günkü gibi çalışıyor’
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik