12.06.2020 - 23:23 | Son Güncellenme:
Gonca Kocabaş - Milliyet Tatil
Dünya turuna nasıl karar verdiniz? Rotayı, konaklama yerlerini ve maliyeti nasıl belirlediniz?
2017 yılında İtalya’ya araba ile gittiğimiz gezimizden sonra Maya’nın karavan hayali başladı.
GONCA KOCABAŞ - MİLLİYET TATİL
Maya kararlı şekilde karavan yapıp dünyayı keşfetmek, hasta olan ve aç kalan çocuklara yardım etmek istiyordu.
Biz de 2019 Mart ayında kendimizi Karavanla Dünya Turu maceramızın içinde bulduk.Rotayı Maya’nın kuzey ışıkları sevdası belirledi.
Biz daha önce İzlanda’da görmüştük ama Maya çok merak ediyordu. O yüzden önce Finlandiya, İsveç ve Norveç’e doğru hızlıca yola çıktık. Biz biraz son dakikacıyız. Spontane yaşamayı seviyoruz. Plan yapsak da bazen hayat o planları altüst edebiliyor.
Daha yola çıkmadan öncesi bile uzun vakitler üzerinde çalışmayı gerektiriyor. Bu zamanı nasıl yarattınız?
En zorlu süreç karavan yapımıydı. Çünkü sadece kendi emeklerimizle yaptık. Ama değdi. Diğer ayrıntılara genelde yolda karar veriyoruz.
Ne kadar zaman önce tura karar verdiniz?
Birikiminiz vardı ve 'evet hadi gidiyoruz' mu dediniz yoksa bu seyahat için para mı biriktirdiniz?
2017 yılında hayal başladı. Arabamızı sattık, oradan elimizde bir miktar para kaldı. Ayrıca biraz da emeklilik fonu birikimimiz vardı.
Aslında ne kadar beklerseniz bekleyin, yeterli para ve doğru zaman bulmak çok zor. O yüzden en önemlisi cesaret.
Farklı mevsimlerde farklı ülkelerde kaldınız, kıyafetlerinizi minimumda tutup ihtiyaç duydukça bulunduğunuz ülkelerden mi karşıladınız?
Sadece ihtiyacımız olan şeyleri aldık. Elbette 4 mevsim için kullanılmak üzere depolama alanımızı çok iyi organize etmemiz gerekiyordu. Bu sorunu da çoğu kalın kıyafeti ortak kullanarak aştık. Maya’nın kıyafetleri çok yer kaplamadığı için sorun olmadı hiç.
Karavana şunu da yaptırsaydık dediğiniz bir özellik var mıydı?
Karavanımızda tek istediğimiz bulaşık makinesi ve devamlı sıcak su.Bir de siyah sele zeytinimiz hiç bitmese keşke:)
Karavanın yapım aşaması ne kadar sürdü ve ne kadar harcadınız? Karavanda olmazsa olmaz dediğiniz bir şey oldu mu?
Yaklaşık 3 ayda karavanı tamamladık. Kapalı bir garajımız olmadığı için süre biraz uzadı. Ayrıca gerekli malzemelerin en ucuzlarını bulabilmek için çok çaba sarf ettik.
Biz karavanı yaparken araç hariç tüm dönüşüm, ruhsat değişimi ve ekipmanlar yaklaşık 30.000 Lira tuttu.
Ancak bu 2018 yılındaydı ve döviz kurlarını hesaba katmak gerekli. Mesela bizim 200 liraya aldığımız su deposu bizden 3 ay sonra 500 liraya satılıyordu.
O yüzden şu anda geçerli bir rakam olmayabilir.İyi bir izolasyon, sürekli elektrik için iyi bir güneş paneli ve akü sistemi. İyi bir tuvalet ve ısıtıcı olmazsa olmazlar.
Yolda başınıza gelen en kötü olay neydi? Kamp alanı olmayan yerlerde konakladığınızda güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz?
En kötü olayı Arnavutluk-Makedonya sınır kapısında yaşadık. Sınır polisleri biraz bizi sıkıntıya soktu. Neyse çok detay vermeyelim:)
Genellikle biz kamp alanlarında kalmıyoruz. Wild camping dedikleri ücretsiz kamp alanlarını bulmaya çalışıyoruz.
Güvenlik için öncelikle konaklayacağımız yeri iyi araştırıyoruz. Yanımızda başka karavancıların olmasına dikkat ediyoruz.
Karavan içinde de kullandığımız alarm ve kilit sistemleri gibi bazı ekipmanlarımız var. Bu konu hakkında çok detaylı bir “Karavanda Güvenlik İpuçları” videosunu da YouTube kanalımızda yayınladık.
Keşke hiç yola çıkmasaydık dediğiniz bir an oldu mu?
Çok şükür hiç böyle hissetmedik. Olumsuzluklar yaşasak da, karavanımız bozulup Afrika’da motorumuzu değiştirmek zorunda kalsak da, Corona virüs salgınında ülkemizden ayrı kalsak da verdiğimiz kararlardan hiç pişman olmadık.
Yurtdışında yaşamaya ve seyahat etmeye çok alışık olduğumuz için bir sıkıntı hissetmedik.
Dünyanın pek çok yerinde karavanla konakladınız. İnsanların karavana bakışı nasıl kaldığınız ülkelerde?
Avrupa, özellikle Schengen bölgesi ülkeleri oldukça alışık karavan hayatına. Ona göre güzel düzenlemeleri var.
Doğası, altyapısı ve insanıyla karavanla seyahat etmeye en uygun ülke hangisi?
Portekiz’in yeri bizim için ayrı diyebiliriz. Ama İskandinav ülkelerini de es geçemeyiz.
Şu anda neredesiniz ve turunuz nasıl devem edecek?
Şu anda Portekiz’in başkenti Lizbon’da karantinadayız. Salgın nedeniyle sınırlar kapandı ve burada kaldık.
Her şey normale dönünce öncelikle ülkemize gelip bir süre dinlenmek, karavanımızı ve kendimizi bakıma almak istiyoruz. Sonrasında Kuzey ve Güney Amerika hayalimiz var.
Dünya turunu tamamladıktan sonra ne planlıyorsunuz? Bu kadar uzun yollar yapar mısınız yeniden?
Yollardan ayrı bir yaşam bizim için çok zor. Seyahat ve başka ülkelerde yaşam hep hayatımızın bir parçası oldu.
Sağlığımız ve gücümüz yettiğince böyle olmasını umuyoruz. Kim bilir belki yelkenli olur bir gün, kendi tarlamızda ürettiklerimizi yediğimiz doğal bir yaşam sürerken yelkenlimiz ve karavanımızla seyahatlere devam ederiz. Hayaller bitmez…
Dünya turunuz boyunca kendinizi nasıl finanse ettiniz?
Belli bir miktar birikimimiz ve az bir kira gelirimiz vardı.
Sosyal medya üzerinden de az da olsa gelir elde edebildik. Ama buna güvenerek yola çıkmadık elbette.
Yeni başlayanlar için ne tavsiye edersiniz?
Karavan hayatı muhteşem olduğu kadar zorluk ve çabayı da beraberinde getiren bir hayat tarzı.
Tüm zorluklara rağmen bu güzelliklere sahip olmak paha biçilemez. İyice araştırıp, deneyip ondan sonra bu hayata geçsinler deriz.
Herkes için uygun olmayabilir ve hüsranla bitmesini istemeyiz.
Artık bolca deneyiminiz var. Hem ülkelerle ilgili hem de karavanla dünya turuyla ilgili. Şimdi sıfırdan bir dünya turuna çıksanız neleri değiştirirdiniz?
Keşkelerle hayatımızı yönlendirmek istemiyoruz ama bizim de keşkelerimiz ve pişmanlıklarımız var elbet. Bu da yolun ve hayatın bir parçası.
Karavan yapımında gücümüz yetmediği için akülerimizi ucuz almıştık, iyi bir sıcak su kaynağımız yok. Sanırız bunları yenilememiz gerekiyor. Onun dışında aklımıza gelen pek bir şey yok aslında.
Rotamızdan memnunuz. Bir de keşke Corona olmasaydı:) Ama bu bizim elimizde değil tabi.
Youtube videoları çekiyorsunuz. Başınıza gelenleri, yaşadıklarınızı sizi takip edenlerle paylaşıyorsunuz. Video çekmeye nasıl karar verdiniz?
Yola çıkmadan önce aklınızda var mıydı?
Biz karavanı yaparken hiç detaylı Türkçe kaynak yoktu. Aslında YouTube hiç bilmediğimiz bir mecraydı.
Bizden sonra karavan yapacaklara faydalı olsun diye çekmeye başladık ve Mayavanlife kanalını açtık. Sonra dünya turu olunca iş büyümeye başladı. İnanmazsınız, YouTube’dan para kazanıldığını bir süre sonra bir takipçimiz söyledi bize. O kadar uzaktık yani.
Fotoğraf ve video için kullandığınız ekipmanlar neler?
Onlar da minimum bütçe ile aldığımız ekipmanlar. Iphone, Canon EOS M50, Mikrofon, DJI drone, tripod ve iphone için gimbal.
Seyahat boyunca kullandığınız uygulamalar neler?
Park4night karavan ve kamp uygulaması.Here we go çevrimdışı navigasyonMaps.me çevrimdışı navigasyonGoogle translateInstagramYouTubeWhatsappAdobe PremiereAdobe LightroomAdobe Photoshop
Kızınız eğitimine nasıl devam ediyor?
Maya 3 yaşından, 2. Sınıf sonuna kadar uluslararası okullarda eğitim hayatını sürdürdü. Dünya turumuz süresince homeschool (evde okul) sistemi ile eğitimini devam ettiriyoruz. Maya buna vanschool diyor.
Avusturalya’dan bir okulun müfredatını ve Khan Academy’yi online olarak takip ediyoruz. Gerektiği zaman öğretmenleri ile canlı görüşebiliyoruz, değerlendirmeleri alabiliyoruz.
Ayrıca Türkiye müfredatını da kendimiz devam ettiriyoruz. Bizim dışımızda emekli öğretmen olan Babaannesi ile de çalışıyorlar. Dünya turumuz bittiğinde, Maya için en iyi ve doğru olduğunu düşündüğümüz ülkede eğitim hayatını sürdürmesini sağlayacağız.
Maya bu yaşında bolca deneyim yaşayıp, belki de herkesin hayali olan dünya turuna çıktı. Neler hissediyor. Gelecek hedefleri neler?
Maya Fas’ta sörf ve kaykay ile tanıştı. Neredeyse her gün sörf yapıyordu. Eskiden Paris’te moda tasarımı okumak istiyordu ama şimdi profesyonel sörfçü olmak ve dünyanın tüm kıtalarında sörf yapmak istiyor. Şimdiden 2 kıtada yaptı bile.
Videolarınızda kitap yazdığınızı söylemiştiniz. Şu anda ne aşamada? Döndükten sonra sizi takip edenlerle bir buluşma organize etmeyi planlıyor musunuz?
YouTube ve sosyal medya tahmin ettiğimizden fazla zamanımızı alıyor. O sebeple kitap biraz uzadı. İçimize sinsin istiyoruz. Kısmetse bir yayıncı bulursak bu yaz çıkarmayı planlıyoruz. Elbette takipçilerimizle buluşmayı çok isteriz. Belki kitaptan sonra imza günlerinde olabilir. Ayrıca gittiğimiz ülkelerde görüştüğümüz çok takipçimiz de oluyor.
Gonca Kocabaş - Milliyet Tatil
gonca.kocabas@milliyet.com.tr