25.08.2021 - 15:55 | Son Güncellenme:
Delta virüsü nedir? Delta Plus varyantı belirtileri nelerdir? Varyantların her geçen gün yoğunlaştığını ifade eden Koca, "Niye vaka sayılarımız artıyor? Hareketlilik çok arttı ve vatandaş biraz bıktığı için tedbirlere uyum giderek azalmaya başladı. Şu an delta varyantı Türkiye’de yüzde 90'ı geçti. Delta Plus da giderek artıyor. Şu an yüksek oranda değil ama hızlı şekilde artıyor. Bu, varyant değişikliğinin toplumdaki bulaşıcılığın daha yoğunlaştığı anlamına geliyor. Daha önce 1,5 metre ile sağlanan koruma, şimdi ancak 2 metre ile korunabilir durumda. Salgını gündemimizden çıkarmalıyız ama tedbirlere uymalıyız. Tedbirlerle birlikte hayata devam etmeliyiz." açıklamasında bulundu.
İlk kez Hindistan'da görülen ve İngiltere'nin ardından diğer ülkelerde de hızla yayılan Delta varyantına dair belirtilerin diğer varyantlardan bazı farklılıklar gösterdiği ortaya çıktı.
Zoe Covid Semptom Gubu'nun çalışması bu varyanta ilişkin farklılıklara dair bilgileri bir araya getirdi. Grubun çalışmasında kaydedilen bilgilere göre ilk defa Hindistan'da görülen Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.
Klasik Covid-19 hastalığının ana belirtileri ise yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde biliniyor. Bu belirtileri gösterenlerin vakit kaybetmeden Covid-19 testi yaptırmaları isteniyor.
"BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen birinci nesil Kovid-19 aşısı Delta da dahil olmak üzere hali hazırda dolaşımda olan varyantların hepsine karşı etkili. Bu sebepten dolayı aşımızda şu an için herhangi bir uyarlama çalışması yapmayı düşünmüyoruz."
Bu sözler BionTech CEO'su ve aşıyı yaratan ekibin başında yer alan Prof. Dr. Uğur Şahin'e ait. Şahin yaptığı açıklamada aşıyı varyantlara karşı uyarlamanın henüz gerekli olmadığını söyleyerek tüm dünyaya raht bir nefes aldırdı.
"Önümüzdeki 12 ay içinde, yeni varyantlar oluşursa aşıyı bu varyantlara göre uyarlamak söz konusu olabilir ancak şu anda buna ihtiyaç duymuyoruz." diyen Şahin, bunun ancak aşı varyantlar karşısında etkisiz kalırsa ve bu da deneyler ve saha verileriyle kanıtlanırsa bu yönde çalışma yapılabileceğini ifade etti.