01.07.2025 - 11:52 | Son Güncellenme:
DHA-İHA-AA
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gemlik ilçesi olan 3.9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Çevre illerde de hissedilen depremin yerin 9,82 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
BÖLGE İKİNCİ KEZ SALLANDI
İlk depremden dakikalar sonra bölge ikinci kez sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gemlik ilçesi olan 4.2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Çevre illerde de hissedilen depremin yerin 10,14 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
PANİKLE DIŞARI ÇIKTILAR
Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.2’lik deprem, yıkıma ve yaralanmaya yol açmazken, yaşanan panik güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, binalardakilerin sarsıntıyla birlikte sokağa çıktıkları görüldü.
BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA
4.2'lik depremin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şunları söyledi;
"Bursa Gemlik’te 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydan gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. An itibarıyla herhangi olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun"
BAKAN KURUM: ŞU ANA KADAR HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK TESPİT EDİLMEDİ
Depremlere ilişkin açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum; Bursa Gemlik'te meydana gelen ve başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremler nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiş olup İl Müdürlüğü ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.
BURSA VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Bursa Valiliği’nden Gemlik’te meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin yapılan açıklamada “İlimizde saat 12.57’de, merkez üssü Gemlik olan 4.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş olup an itibarıyla herhangi olumsuz bir durum tespit edilmemiştir” ifadelerine yer verildi.
'AKTİF FAYLARIN BULUNDUĞU BÖLGE'
Prof. Dr. Süleyman Pampal, Gemlik ilçesi 3.9 ve 4.2'lik depremin ardından CNN TÜRK'e değerlendirmelerde bulundu.
Pampal'ın açıklaması şu şekilde;
Bursa'nın içinden geçen aktif faylar var. Bu bölgenin normal depremlerinden biri. Ama önemli bir deprem değil. Bölgeden iznik'ten başlayarak 1065'te çok yıkıcı bir depremin var İznik'in. Şimdi sismik boşluk durumda ve 7-7.5 arası deprem bekleniyor. Her an olabilir. Bursa 1855'te iki yıkıcı deprem yaşamış. Batıya doğru devam ediyor. 1964'te 6.7 ve 53'te 7.4'lük depremlerin olduğu bölge. Ordan Ege'ye doğru devam eder. Burası malesef Kuzey Anadolu Fayı'nın güney fayının, Marmara Denizi'nin güney kıyısında bulunan deprem üretebilecek çok sayıda parçadan oluşan aktif fayların bulunduğu bir bölge olması bakımından önemli. Yani bu kolun Batı'dan Doğu'ya doğru 1944'te 7, 1953'te 7.4, 1964'te 6.7'lik depremleri var. Batı kesimi kırılmış. Bu güney kolu üzerinde tehlikenin yakın olduğu yerler bu bölgeler. Bursa, İznik, Kuzeyde Çınarcık çukuru ve Yalova civarında yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan parçalar var. İstanbul'u konuşurken hep Marmara'yı konuşmalıyız diye vurguluyorum. Bursa çok önemli bir yerleşim alanı. Bursa'yı etkileyecek deprem İstanbul'u da etkileyecektir. Geçmişte de bu böyle olmuş zaten. Bu civardaki depremler özellikle bu bölgelerde olan depremler. Bizi uyarması bakımından dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum.
SIĞ DEPREMLERİN YAŞANDIĞI BÖLGE
Batı Anadolu bölgesinde kabuk incedir. Depremler sığdır. Genellikle 7-8 km'dir. Yüzeye çok yakın olduğu için etkili hissedilebilir. Yakın çevresinde yıkıcı etki büyük olur. Dar bir alanda daha yıkıcı olur.
Deprem sırasında yaşanan panik ise güvenlik kamerasına yansıdı. Orhangazi ilçesinde bir eczanenin güvenlik kamerasına yansıyan görüntüde, kahve içen bir kişinin, sarsıntı sırasında masa üstündeki kahve fincanını da alıp, kaçtığı görüldü.
PAMPAL: DAHA BÜYÜK DEPREM TEHLİKESİ YÜKSEK VE YAKIN
Bölgeyi sallayan ikinci depremin ardından tekrar açıklama yapan Prof.Dr. Pampal sözlerini şöyle sürdürdü;
"Maalasef çok hayra alamet şeyler değil bunlar. Gemlik fayı içinden doğuya doğru, İzmit Gölü'nün içinden devam eder. Pamukova'dan Bolu'ya doğru Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunun parçalarından biridir. İznik 1065'te sular altında kalmıştır. Hala kilise kalıntıları suların altındadır. 1065'ten beri kırılmamış bir parça burası. tam da Gemlik'in içinden geçiyor, Pamukova'ya doğru devam ediyor. Tarihsel dönemde de 7'den üzerinden deprem üretmiş, şu an hareket eden fay. 7-7.5 buçuk arası deprem üretme potansiyeli olan bir fayın hemen ucunda iki deprem yaşamış olduk. Bundan sonra daha büyük bir depremin ortaya çıkma ihtimali maalesef söz konusu. Çünkü bir yerin depremselliği tarihsel, jeolojik ve güncel depremlerine bakılarak ortaya çıkarılır. Çok uzun bir stres biriktirme süresi göz önünde alındığında deprem tehlikesinin yüksek ve yakın olabileceğini gösteriyor. İznik'in içinden geçen fay kırılırsa 7.-7.5 buçuk arası deprem üretir. İznik başta olmak üzere Bursa, Yalova, İstanbul ve çevre yerleşim bölgelerini etkileyecektir."
NACİ GÖRÜR: ENERJİYİ GEÇ BİRİKTİRİYOR AMA TEHLİKELİ
Gemlik'te meydana gelen deprem sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür: "Şahinyurdu-Gemlik/Bursa’da 4,0 deprem oldu. KAF'ın Güney kolu üzerinde. Marmara’da, KAF’ın kuzey kolunda deprem bekliyoruz ama burası da önemli. Enerjiyi geç biriktiriyor ama tehlikeli. Yöneticiler dikkatli olmalı ve burayı deprem dirençli hale getirmelidir. Halk talep etmeli
*KAF: Kuzey Anadolu Fay Zonu