17.01.2025 - 17:54 | Son Güncellenme:
Çocukların dijitalde vakit geçirdiği sırada, oyun süresi için net bir zaman dilimi oluşturabilirsiniz. Bu süre, çocuğun yaşına ve aktivitelerine yönelik belirlenmeli. Oyun oynayacağı saatleri önceden planlamanız, daha düzenli bir sistem oluşmasını sağlayacak.
Televizyon, bilgisayar, telefon veya tabletle ilgilenen çocuklara farklı aktiviteler sunabilirsiniz. Spor, sanat, müzik veya ailece oynanan masa oyunlarını anlatabilirsiniz. İlgi alanlarına yönelik sunacağınız etkinlikler, merak etmesini sağlayabilir.
Çocuğunuzun oyun oynarken boş vakit geçirmesini istemiyorsanız, eğitim içerikli oyunlara teşvik etmeyi deneyebilirsiniz. Yaşına uygun, şiddet içermeyen, zihinsel gelişimi destekleyen oyunları oynaması için destek verebilirsiniz.
Ebeveynlerinin davranışlarını model alan çocuklar için, davranışlarınız büyük önem taşır. Anne ve baba olarak sürekli telefonla ilgileniyorsanız, çocuğunuz da bu alışkanlıkları devam ettiriyor olabilir. Ebeveynlerinin düzenli bir şekilde kitap okuduğunu gözlemleyen çocuk, bir süre sonra kitap okumak isteyecektir.
Tatil, belirli bir rahatlama dönemi gibi görünse de kuralsız bir süreci kapsamamalıdır. Çocuklar geçici olan bu zamanlamaya alıştığında, okula başlama evresi problem yaratmaya başlayacaktır. Çocuğunuzla belirli kurallar çerçevesinde kaliteli vakit geçirebilir, kendini daha güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Gelişimi destekleyecek aktiviteleri birlikte yapabilirsiniz.
Bu dönemde, çocuğunuzla birlikte doğa yürüyüşleri ve fiziksel aktiviteler yaparak aktifliği ön planda tutabilirsiniz. İlgi alanlarına ve yaşına uygun kitaplar seçip, kitap okuma saatleri belirleyin. Alışkanlık kazandıklarında, okul süreci devam etse de sürdürebilirler.