22.03.2024 - 17:48 | Son Güncellenme:
Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte bayramlar da değişmeye başladı. Ancak değişmeyen tek şey çocuklara verilen bayram harçlıkları. Bu geleneğin devam etmesiyle bilinçli ebevynler çocukları için neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışıyor. Bayramda çocuklara harçlık verilir mi?
Eski bir kültür ve gelenek olarak kabul edilen bayram harçlıkları eski zamanlarda paylaşmanın önemi ve mutluluğun temsili olarak saçılırdı. Uzmanlar özellikle çocuklara harçık vermenin gelişimsel olarak onları etkilediğini belirtiyor.
Birçok ebeveyn çocuklarının parayla tanışması konusunda çeşitli endişelere kapılabiliyor. Parayı alan çocuğun fast food tüketim isteği, tüketici topluma ayak uydurması dikkat çekiyor. Çocuklar anne ve babasını bir idol olarak benimser. Ancak bir yandan çevreyi izleyerek öğrendikleri farklı bir gelişim mevcut.
Ebeveynlerin bayram ziyaretlerine önem vererek çocukları büyüdüğünde kendi çocuklarına anlatabilecekleri bir bayram keyfi için teşvikte bulunması gerekiyor. Küçük yaşlarda başlayan para harcama alışkanlığı ise büyüdükçe devam edebiliyor.
Uzmanlar, harçlık verilen çocuğa gerekli açıklamanın dile getirilmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Bu açıklamaya 3 yaşından itibaren başlanabileceğini ifade ediyor. Çocuklara paylaşmanın öneminin anlatılması gerekmektedir. Para bir amaç değil, araçtır mantığının öğretilmesi faydalı olur.
Paranın emek sonucunda ortaya çıktığı, çocuklar çalışmadığı için paylaşım yapıldığı ifadesi anlatım sırasında yer almalıdır. Ayrıca çocuğa verilen para yalnızca 'çocuğun' olduğu için bu durum da hatırlatılmalı. Böylece çocuğunuzun sorumluluk bilinci gelişmeye başlar.
Çocuklara bayram harçlığı verirken bir sınırının olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, yüksek miktarda paralar vermek yerine biriktirme duygusunun gelişimi için makul seviyeler olması gerektiğini belirtiyor.