30.11.2024 - 18:00 | Son Güncellenme:
Çocukların konuşmayı öğrendiği süreçte dil becerilerinin kime daha çok yatkın olduğu, vakit geçirdiği kişilere bağlı olarak değişebilir. Yapılan bir çalışma, şaşırtıcı sonuçları ortaya koyuyor.
Bilim adamı Estella Poloni ve ekibi, 'Baba dilinin hipotezi' adlı çalışmasında anne ve baba arasındaki değişiklikleri inceledi. Dil varyasyonunun babadan geçen Y kromozomu ile ilgili olduğunu keşfettiler. Bu araştırmada annenin mitokondriyal DNA'sında bir eşleşme bulunamamış.
Birçok çocuk, ergenlik çağı geldiğinde bile anneleri ile babalarından daha fazla vakit geçirir. O nedenle araştırma sonuçlarının şaşırtması oldukça doğaldır. Bebeklerde dil öğrenme süreci, anne karnında başlayan bir durum. Bu nedenle yeni doğan çocuklara iki dil öğretmenin daha kolay olacağı söylenir.
Yapılan başka bir çalışmada ise sözcük dağarcığı ve babanın Y kromozomu ile sesler ve annenin mitokondriyal genleri arasındaki bağlantılar karşılaştırıldı. Sonucunda bebeklerin annelerinin telaffuzunu ve ses tonunu, babalarının ise kelime dağarcığını benimsediği ortaya çıktı.
Bu durumda çocuklar babalarının genlerinden farklı bir detayı, annelerinden ise bambaşka bir detayı alabiliyor. Aynı zamanda anne genleriyle konuşma sesleri diye belirtilen fonetik özellikler arasında bir bağ bulunduğu söyleniyor.
Çocukların dil becerilerinin en çok kime benzediğini merak ediyorsanız, cevabının hem anne hem de baba olduğunu söylemek mümkün. Dil gelişimini bireysel olarak şekillendiren pek çok faktör bulunur. Konuşmayı öğrenen çocuk, zamanla bu dili kişiselleştirmeye başlar.