15.06.2021 - 00:24 | Son Güncellenme:
BioNTech aşısı ilk olarak Almaya'da iki Türk bilim insanı tarafından bulundu. Biontech ve ABD merkezli Pfizer'in birlikte geliştirdiği aşı yüzde 95 başarı oranına sahip. Biontech Almanya merkezli bir aşı.ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Şili, Polonya, Kanada, Romanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Türkiye Biontech aşısını kullanan ülkeler arasında.
BioNTech aşısı iki doz olarak uygulanıyor. Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi" dedi.Doç. Dr. Savaşçı, kişiler hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini belirterek "Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor. İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler" diye konuştu.
Gelen bir son dakika haberine göre; Sağlık Bakanlığı, BioNTech aşısının aile hekimliklerinde de uygulanması için harekete geçti. Bu kapsamda pilot uygulama olarak Aydın’da aile sağlığı merkezlerinde de BioNTech aşısının uygulanmaya başlanması için hazırlık yapıldığı öğrenildi.Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, Avrupa İlaç Ajansı’nın geçen hafta BioNTech, aşı dolabında sadece 5 gün değil 1 aya kadar saklanabileceğini açıkladığını anımsatarak, “Böylelikle aşı aile hekimliklerinde de rahatlıkla yapılabilecek” dedi.Aile hekimlerinin ve aile sağlığı merkezlerinin salgının başından bu yana sağlık hizmetlerinin temelini oluşturduğunu belirten Eryazğan, yaklaşık 1.5 yıldır poliklinik hizmetleri dahil tüm sağlık hizmetlerini aile hekimlerinin yüklendiğini söyledi.Kovid-19 aşılamalarının da yüzde 80’inin buralarda yapıldığına işaret eden Eryazğan, “Sağlık Bakanlığı salgının önüne geçmekte aile hekimlerine güvenmekte. Ancak aile hekimlerinin 10 yıldır süre gelen kronik sorunlarını çözmüş değil” dedi.