17.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimleriyle ayrı ayrı görüştü. Bakan Şimşek, TBB ile görüşmesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “İş alemiyle, finans sektörüyle, sendikalarla, bütün kesimlerle istişare edeceğiz. Ülkemizin yatırım, ihracat, üretim, istihdam noktasında güçlü bir şekilde toplumda refah artışını sağlayacak bir modelle yolumuza devam edeceğiz. Bu istişari bir toplantı. Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörünü konuştuk” açıklamasını yaptı.
Enflasyon şeytanı
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) yılın ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmelerinin ardından konsey toplantısında bir konuşma yapan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye ekonomisinin sorularının üç ayaklı bir programla çözülebileceğini belirterek bunları “makroekonomik istikrar, yapısal reformlar ve hukuk devleti” şeklinde sıraladı. Mevcut durumda politika faiz oranının düşüklüğüne rağmen yatırımların canlanmadığını, yabancı yatırımcının gelmediğini ifade eden Özilhan, “Uzun süredir ilk defa ikiz açık yaşıyoruz” dedi. Sorunları çözümsüz olmadığını kaydeden Özilhan şöyle konuştu:
“Yeni ekonomi yönetimi ile ekonomik istikrarın kısa sürede tesis edilmesini ve ülkenin yeniden hızlı ve sağlıklı bir büyüme patikasına girmesini temenni ediyoruz. Şimdiye kadar yapılan açıklamalar doğrultusunda itibarı yüksek bir ekonomik programın hazırlanarak ilan edilmesi, kilit kurumlara liyakati ön planda tutan ve piyasalara güven veren atamaların yapılması ve Merkez bankası başta olmak üzere ekonomi politikalarının şekillenmesinde etkili olan kurumların esas görev tanımlarına uygun bir çalışma düzenine girmesi, bu içinde bulunduğumuz tablodan çıkışta çok yardımcı olacaktır. Mehmet Şimşek’le bu toplantı öncesinde TÜSİAD yönetimi olarak bir araya geldik. Ekonomik durumla ilgili tespit ve önerilerimizi paylaştık. Açık ve samimi bir toplantı oldu.”
Özilhan, “Enflasyon şeytanıyla mücadele ve TL’ye güveni yeniden sağlamak birinci önceliğimiz. Ancak enflasyonla mücadelenin yolu TL’ye değer kazandırmaktan geçmiyor. Çünkü TL değer kazanınca, bu durum ister istemez ithalatı ucuzlatıyor, ihracatı pahalandırıyor ve dış açık yükseliyor” dedi.
İtibarı yüksek olmalı
Ana hedef enflasyonla mücadele olurken, sıkı para politikası tercihlerinin büyümede arzu edilmeyen bir yavaşlamaya ve yaşam standartlarında bozulmaya yol açmaması gerektiğini vurgulayan Özilhan, şöyle devam etti:
“Burada maliye politikası devreye girmeli. EYT uygulaması, vatandaşın hayat pahalılığı karşısında ezilmemesi için doğru olarak yapılan harcamalar, deprem felaketinin yol açtığı hasarın telafisi için tabii ki yapılması gereken ilave harcamalar gibi nedenlerle bütçe açığında ister istemez bir artış ortaya çıkıyor. Fakat, itibarı yüksek bir ekonomi programının açıklanması, bütçe açığındaki arızi bozulmanın istikrarsızlık unsuru olarak görülmesinin önüne geçer. Zaten böyle bir program kısa sürede olumlu sonuçlarını hissettirmeye başlar ve ülke yeniden sağlıklı bir büyüme patikasına döner.”
Kalkınmaya destek
TBB Başkanı Alpaslan Çakar, Bakan Şimşek ile görüşmesi sonrası şu açıklamayı yaptı:
“Hükümet kurulalı henüz 10 gün kadar oluyor. Sayın Bakan ilk görüşmelerden bir tanesini finans sektörü ile Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile yaptı. Çok iletişime açık, samimi bir toplantı oldu. Finans sektörünün yapısı çok güçlü. Kalkınmaya destek vermek için hep beraber çalışacağız.”