01.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş - Barselona
Türk Telekom (TT) CEO’su Paul Doany, enerji, sağlık ve eğitim sektörlerine ciddi katkı sağlayacaklarını düşündüklerini belirterek, “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlık, enerji ve eğitim gibi farklı sektörlerde aktif olarak kullanılması ülkemize büyük verimlilik sağlayacak. Biz Türk Telekom olarak, Türkiye’ye yatırım vizyonumuz çerçevesinde, yerli ve milli teknolojileri dünyaya ihraç etmeyi sürdüreceğiz” dedi.
Paul Doany, ülkemizde birkaç yıldır tartışılan fiber internette ortak altyapı için de rakiplerine sert mesajlar verdi.
İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde gazetecilerle bir araya gelen Doany, fiberde ortak altyapı şirketinin pratikte mümkün olmadığını savunarak, “GSM operatörleri 2 - 3 yıldır bu konuyu konuşuyor. 25 yıl daha konuşmaya devam ederler” diye konuştu.
‘Mükerrer yatırım var’
Doany, fiberde paylaşım değil ’mükerrer yatırım’ sorunu yaşandığını söyledi. Mükerrer yatırımların azalmasıyla maliyetlerin de düşeceğini vurgulayan Doany, şöyle konuştu:
“Konuya çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Şu an 10 yıllık taahhüt veren operatörlere ciddi indirimler sunuyoruz. Ve bu teklifi ben ilk olarak Turkcell’e yaptım. Ama bunu istemediler. Biz ilerisini düşünerek çözümler buluyoruz ve bütün diğer ülkelerin neler yaptıklarını takip ediyoruz. Almanya’daki kablolu TV için Vodafone ve Deutche Telecom’un birbirlerine nasıl saldırdığını takip etmişsinizdir. Türkiye’de, Türkiye’nin koşullarına uygun bir çözüm bulacağız. Yani sabit hatta imtiyaz var.”
Paul Doany, farklı hak ve yükümlülükleri olan taraflar arasında bir ortak altyapı şirketinden bahsedildiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Biz bu kişilerin ne istediğini anlamak için bir araya geldik ama pratikte uygulanacak şeyler değil. Çünkü sabit hatta imtiyaz var. 2-3 yıldır bu konuyu konuşuyorlar, 25 yıldır daha konuşmaya devam ederler. Biz konuşan değil yapan taraf olmayı tercih ediyoruz. Biz öncelikle küçük operatörlerden başlayacağız.”
5 yıllık strateji planı uygulamada
Paul Doany, 2017’de eyleme aldıkları beş yıllık stratejik planlarını da paylaştı. Doany, 2018’e de oldukça sağlam hedeflerle başladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “2017’de çok başarılı sonuçlar elde ettik ve bu sonuçlardan aldığımız güçle 2018 için gelirlerde yaklaşık yüzde 11, FAVÖK’te 7-7,2 milyar TL, yatırım harcamalarında ise yaklaşık 3.5 milyar TL’lik oldukça sağlam hedefler belirledik. Beş yıllık stratejik planımızın ilk sonuçlarını almaya başladık” diye konuştu.
Tambu’ya yeni dil desteği
Dijital klavye Tambu ile 5 milyon kullanıcıya ulaştıklarını da aktaran Paul Doany, “Tambu’yu yan hizmet olarak sunmayı planlıyoruz. İki tane operatör ile temas halindeyiz. Üçüncü de ilgileniyor” dedi. Klavyeye yakında Arapça ve Almanca dil seçenekleri de eklenecek. Türkiye’de telekom sektöründe ilk kez bir kurumsal risk sermayesi şirketi olan TT Ventures şirketini kurduklarını da belirten Doany, “TT Ventures, ilk etapta sağlık, enerji ve eğitim alanlarında yatırım imkânlarını kolluyor” bilgisi verdi.
Akıllı şehirler yolda
Gelecek dönem stratejilerini anlatan Doany enerji, eğitim, sağlık ve akıllı şehirlere odaklanacaklarını bildirdi. Doany, “Ses artık öldü, gelecek veride. Teknoloji verinin çok hızlı taşınabileceği seviyeye ulaştı. 3G, 4G derken 5G gelecek ve elinde bağlantı olanla olmayan arasındaki uçurumu açacak. Bu nedenle geniş bant penatrasyonu çok önemli. Nesnelerin interneti ile enerji, sağlık ve eğitim konularına çok ciddi katkılar sağlayabileceğimize inanıyoruz. Buna e-ticareti de ekleyebiliriz. Bir başka önemli gelişme de akıllı şehirler. Akıllı şehirler için ulaştırma yönetimiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Maliyeti düşük ama değeri çok yüksek. Evlerin bağlanması konusunda da çalışmalar var” açıklamasını yaptı.
Şarkıcı Lara'nın paylaşımında ortaya çıkan 63 öğrenci detayı herkesi duygulandırdı.