EkonomiMaden sahalarına rehabilitasyon ayarı! ‘Daha güvenli’ yeni maden yasası yolda

Maden sahalarına rehabilitasyon ayarı! ‘Daha güvenli’ yeni maden yasası yolda

19.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, üzerinde çalıştıkları yeni maden yasasında rehabilitasyon faaliyetlerini daha sağlıklı hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Maden sahalarına rehabilitasyon ayarı ‘Daha güvenli’ yeni maden yasası yolda

MİTHAT YURDAKUL / Kütahya - Kütahya’da bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yardımcısı Tancan, madenciliğin daha güvenli şekilde yapılmasını temin edecek bir maden yasası çalışması yaptıklarını belirterek, “Çalışma yapılan sahaların rehabilitasyonunu daha aktif hale getirmeyi, daha sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Kimin ne kadar rehabilitasyon bedeli yatırdığı hesabında belli olacak. Bir maden ruhsatı sahibi, faaliyetlerini bitirdikten sonra o hesaptan rehabilitasyon harcamalarını yapacak. Rehabilitasyon harcamaları neticesinde yatırdığı nemalandırılmış bedel ‘artı’ veriyorsa, rehabilitasyon projesi uygulandıktan ve ilgili kamu kuruluşu tarafından kabul edildikten sonra artan kısım hak sahibine iade edilecek. Eğer eksiklik söz konusu ise de o bedel kendisinden talep edilecek” dedi. Maden sahalarının rehabilitasyon ücretinin yeterli olmadığını vurgulayan Tancan, “Miktarı biraz daha artırabiliriz. Bir de, güncellenmesini temin edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Tancan, maden yasasında iş güvenliği ile alakalı daha ne tür tedbirler alınması gerektiğine yoğunlaştıklarını kaydetti.

Yeni ÇED raporu

İliç’te yaşanan maden kazasıyla ilgili son durumu da anlatan Tancan, “Kayan malzemenin çevreye zarar vermemesi adına kaydığı yerden mutlaka kaldırılması, daha korunaklı bir noktaya taşınması gerekiyordu. O malzemeler hemen hemen kaldırıldı, bitme aşamasına geldi. Kayan malzemenin tamamı, gerekli çevresel tedbirler alınmak üzere, kalıcı depolama alanına nakledilecek” dedi. Kazanın ardından yapılan çalışmaların bütün masraflarını şirketin karşıladığını ifade eden Tancan, “Devlet bu konuda bir harcama yapmıyor” diye konuştu.

İliç’teki madenin tekrar faaliyete geçebilmesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerin oradaki madencilik faaliyetine devam edilmesinde çevresel bir riskin olmadığına karar vermeleri ile mümkün olduğunu belirten Tancan, “Şirket, faaliyetine devam edecekse, bu ancak yeniden bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu ve yeniden alınacak izinler kapsamında mümkün olabilir. Ruhsat, varlığını devam ettiriyor ama ruhsatın devam etmesi demek, ‘Burada çalışma yapılabilir’ anlamına hiçbir zaman gelmez” diye konuştu.

Yazarlar