EkonomiKalıp yargılar hâlâ içimizde

Kalıp yargılar hâlâ içimizde

26.05.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

XSIGHTS’ın “Kadın ve İstihdam Araştırması”; toplumsal cinsiyet temelli kalıp yargıların sadece varlığını sürdürmekle kalmadığını, aynı zamanda bireylerin istihdam statüsüne göre değişen biçimlerde içselleştirildiğini gösterdi. İş gücü piyasasında aktif olan kadınlar dahi mesleklerin cinsiyetlere göre ayrışabileceğini düşünüyor.

Kalıp yargılar hâlâ içimizde

Araştırmada; katılımcılara bazı mesleklerin cinsiyete göre uygunluğu soruldu. Toplumun %64,1’i bu konuda belirgin bir cinsiyet algısına sahip olduğunu ifade ederken, erkek katılımcılar arasında bu oran %70’e kadar yükseldi. Kadın katılımcılar arasında ise çalışanlarda %62, çalışmayanlarda %57 olarak gerçekleşti

Haberin Devamı

Cinsiyete göre meslek

Mesleklerin cinsiyete göre algılanması ise dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Erkeklere daha uygun meslekler arasında %98’lik oranla inşaat işçiliği, %62 ile askerlik ve %57 ile şoförlük ilk sıralarda yer alırken; kadınlara daha uygun görülen meslekler ise %26’şar oranla mankenlik ve moda tasarımcılığı, %23 ile hemşirelik olarak öne çıktı. Genel olarak, toplum erkek meslekleri olarak algılanan alanlarda kadınların uygunluğunu sınırlı kabul ederken, kadın mesleklerinde erkeklerin ya da herkesin uygun olduğu algısı daha yaygın. Bu durum, toplumsal cinsiyet rollerinin mesleki tercihler üzerinde güçlü ve belirleyici bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.

Fiziksel güç farkı

Katılımcılara ayrıca mesleklerin cinsiyete uygunluk nedenleri de soruldu; %79,4’lük bir kesim, fiziksel güç gereksiniminin mesleklerin cinsiyete göre farklılaşmasının temel nedeni olduğunu belirtti. Bu bulgu, toplumsal cinsiyet rollerinin hâlâ bedensel yeterlilik üzerinden tanımlandığını gösterdi. Kadın ve erkek katılımcılar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmaksızın, bu görüşün toplum genelinde yaygın kabul görmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

X kuşağı katı görüşlü

- “Bir çocuğa en iyi annesi bakar” görüşü katılımcıların %83,4’ü tarafından desteklendi. Bu oran 2022’de 67.4’tü. Genel olarak X kuşağı, erkekler ve çalışmayan kadınlar genel mitlere daha çok destek veriyor. Örneğin “Bir çocuğa en iyi annesi bakar” görüşü toplum bazında %83 desteklenirken bu oran X kuşağında %93’e yükseliyor.

- “Babanın çocuk bakımında önemli bir rolü olmasa da olur” ifadesine 2022’de katılımcıların %40.6’sı “evet” derken, 2025’te bu oran %12.8’e geriledi.

- “Üniversite eğitimi, kız çocuktan çok erkek çocuk için önemlidir” görüşü %8,0 ile yaygın değerler başlığı altında en az desteklenen görüş oldu.

- “Eğer bir kadın, kocasından daha fazla para kazanıyorsa, bu durum evlilikte sorunlara yol açar” diyenlerin oranı %46.5.

- “Genelde, erkekler kadınlardan daha iyi siyasi lider oluyorlar” diyenler %40.5.

- “Erkekler, ailelerinin ekonomik ihtiyaçlarını gidermek zorundadır” görüşü, 2022 yılında olduğu gibi diğer tüm ifadelerden daha yüksek oranda desteklenirken, geçmiş yıllara göre anlamlı olarak artış gösterdi. (%82,3). Beş yıldır düzenli olarak sorulan sorular yıllara göre kıyaslandığında “Erkekler, ailelerinin ekonomik ihtiyaçlarını gidermek zorundadır” ifadesi %48’lik bir artış ile bir önceki yıla göre en çok artan değer oldu.

Haberin Devamı

- Part-time/yarı zamanlı çalışma kadınlar için uygundur (%57)

- Ülkede insanlar iş bulamıyorsa, çalışmak kadınlardan çok erkeklerin hakkıdır. (%30.3)

- Bakıcıyla büyüyen çocukların mutsuz olacağına inananların oranı %45 iken çalışan annenin çocuğuna iyi bakamayacağına inananların oranı ise %35.

Kalıp yargılar hâlâ içimizde

‘Eşitlik’ten haberler

- Akçansa’nın GençİZ yeni nesil uzun dönem kadın staj programında dördüncü dönem başvuruları başladı. Genç yeteneklerin sektörde deneyim kazanmalarını destekleyen program gençlerin hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirmeye; iş hayatının içinde farklı alanları yakından tanımalarına yardımcı oluyor. 8 ay sürecek uzun dönem staj programı GençİZ için son başvuru tarihi 18 Temmuz 2025.

Haberin Devamı

- Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından kadın girişimciliğini küresel ölçekte desteklemek amacıyla hayata geçirilen KAGİDER Global platformunun ikinci buluşması, Londra’daki tarihi Lansdowne Club’da gerçekleştirildi. KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu ve Başkan Yardımcısı Şila Gök ev sahipliğinde gerçekleşen buluşma, Londra’da yaşayan Türk kadın girişimciler, üst düzey yöneticiler ve akademisyenleri bir araya getirerek, sınırların ötesine geçen bir dayanışma ortamı sundu. Buluşmada, iş kadınlarının yaratıcılığını, liderlik potansiyelini ve ekonomik katkısını küresel arenada artırmaya yönelik stratejiler ele alındı.

KEŞFETYENİ
Anne acısı dinmiyor! Ünlü şarkıcıdan duygusal paylaşım
Anne acısı dinmiyor! Ünlü şarkıcıdan duygusal paylaşım

Cadde | 26.05.2025 - 07:42

Annesinin vefatıyla yıkılan Hünel, sosyal medyadan duygulandıran bir mesaj yayımladı.

Yazarlar