EkonomiGayrimenkulde Trakya ‘fark’ı

Gayrimenkulde Trakya ‘fark’ı

22.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başta İstanbul’dan olmak üzere pandemi sürecinde başlayan Trakya’ya göç, ardından şehir içinde artan kiralar, EYT’lilerin taşınma tercihi ve son olarak da 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerle hızına hız kattı. Bu tercih Trakya’daki şehirlerde satılık ve kiralık konut ile arsa alımında öne çıktı.

Gayrimenkulde Trakya ‘fark’ı

DUYGU ERDOĞAN - Endeksa’nın Mayıs 2023 verilerine göre, Türkiye’de son 1 yılda satılık konutlarda en fazla değer artışı yüzde 172’lik artışla Kırklareli’de yaşandı. Kırklareli’de ortalama satılık konut fiyatı 1 milyon 850 bin lirayı gördü. Kırklareli’yi satılık konut değeri yüzde 160 artarak ortalama satılık konut fiyatı 2 milyon 126 bin lira olan Edirne takip etti. Son bir yılda satılık konutlarda en fazla değer artışı görülen il olan Kırklareli’de aylık ve yıllık bazda stok sayıları da azalma gösterdi.

Haberin Devamı

Kirada deprem etkisi

Türkiye’de son bir yılda kiralık konutlarda en fazla değer artışı ise yüzde 249’luk artışla Hatay ve Malatya’da oldu. Hatay ve Malatya’yı yüzde 230’luk artışla Kahramanmaraş takip ederken, son bir yılda satılık ve kiralık konutlarda en fazla değer artışı görülen illerin tamamında yıllık stok değişimleri azalma gösterdi. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle bölgedeki büyük yıkımın stok azaltırken, kalan konutlarda ise yüksek taleple hızlı kira artışları gerçekleşti.

Gayrimenkulde Trakya ‘fark’ı

Kıyı bölgelere ilgi

Yeni gayrimenkul yatırımları, beyaz yakalı ilgisi ve kıyı bölgelere yönelik talep özellikle Muğla ve Antalya’da fiyatları artırmaya devam ediyor. Bu illerde son üç yıldır yaşanan fiyat artışı aynı zamanda bir doygunluğu da işaret ediyor. Ancak yakın zamanda bu talebin yöneldiği Urla ve Çeşme’de satılık ve kiralıkta beklenen değer artışı daha yüksek. Alan sınırı ile belli bir stok imkanı veren bu bölgeler, yükselen talep ile yeni bir değer artışı sürecine giriyor.