19.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türkiye ekonomisi adına ‘altın bir dönemin’ geldiğini vurgularken, bu sürecin özellikle yabancıya yapılacak konut satışlarıyla önemli getirileri olacağını ifade etti. Ziya Yılmaz, “Bizim toprak altında petrolümüz yok ama iyi değerlendirildiğinde onun kadar değerli bir gayrimenkul sektörümüz var” dedi.
Mütekabiliyet Yasası ve hükümetin yabancıya konut satışını artırmak adına attığı önemli adımlarla yabancının Türkiye’den konut sahipliği oranı her geçen gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-temmuz dönemini kapsayan 7 aydaki yabancıya satış yüzde 29.6’lık artışla 14 bin 674’e yükseldi. Türkiye’nin yıllık 5 milyar doları geçen yabancıya konut satışı cirosunu kısa sürede 15 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğine belirten Ziya Yılmaz, 5 yıl içindeyse yabancıya konut satış cirosunun 30 milyar dolar yapılarak cari açığın yarısından fazlasını kapatabileceğine dikkat çekti.
‘Türkiye’ye çekelim’
Kurlarda yaşanan son hareketlerin yabancı yatırımcı için Türkiye’yi ‘fırsat cennetine’ çevirdiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“Markalı konut sektöründe satış problemi yok. Dönemsel sorunlar ise çarkı durdurmuyor. Fakat sektörün bazı sıkıntıları bulunuyor. Mesela önümüzde yabancıya satış konusu var. Türkiye olarak yabancı yatırımcıya ‘1 milyon dolarlık konut al, sana vatandaşlık vereyim’ diyoruz. Muhtemelen bu kişinin kendi ülkesinde minimum 5 milyon dolarlık bir serveti vardır. 5 milyon dolar da bugünün şartlarında hatırı sayılır bir paradır. Bu kadar sermayeye sahip biri, sadece bize değil dünyanın her yerine gidebilir. Biz ölçekte bir yatırım çekebilmek için daha rekabetçi hareket etmemiz lazım ki, bu parayı Türkiye’ye çekebilelim.”
‘İşi noterde bitirelim’
Dünyanın diğer ülkelerinde yabancıya konut satışında daha az maliyet ve bürokrasi olduğunu anlatan Yılmaz, “ABD geçen yıl yabancılara 284 bin adet konut satışı karşılığı 153 milyar dolarlık gelir elde etti. İspanya’da yabancıya satılan konut adedi 50 bin. Her 10 konuttan birini yabancıya satıyorlar. Türkiye’ye gelip konut alan yabancı yatırımcı, ülkemize kalıcı yatırımda bulunuyor. Aldığı burada kalıyor. Her yıl evinde kalmaya geliyor, şehir ekonomisine düzenli katkıda bulunuyor” dedi.
‘Ülkemize döviz kazandırmayı milli bir görev olarak görüyoruz’ diyen Yılmaz, yabancıya satışta uluslararası tanıtım kampanyalarının önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Türkiye’ye gelen yatırımcı, oturum izni almak için 40 kapı çalıp 40 yere para ödüyor, danışmanlar tutuyor. Belki de geldiğine geleceğine bin pişman oluyor. 100 bin dolarlık konut alan yabancı, tek bir kuruma gitsin, işi noterde çözelim. Bürokrasi konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da hassasiyetlerini dile getirdi. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Türkiye için şans.”
Konut yatırımcısı iyi kazandı
‘100 Günlük Eylem Planı’ programıyla açıklanan ‘Emlak Bank’ modelinin konut sektörü ve Türkiye’nin önünü açacağına vurgu yapan Yılmaz, tüketicinin kazanmaya devam edeceğini söyledi.
Yılmaz, “2008’de Şelale Evleri’ni hayata geçirmiştik. O dönemde dolar kuru 1.8 lira civarındaydı. Bugün ise 6 lira. 2008’den bu yana dolar kuru yüzde 233 artış gösterdi.
Şelale Evleri’nde konutları ortalama 100 bin lira fiyatla satmıştık. Bugün aynı bölgede 1.5 milyon liradan ucuza konut bulmak imkansız.
Yani konuttaki getiri yüzde 1.400 oldu. İstmarina projemizde metrekaresi 4 bin liradan satışa çıktık. Şu anki fiyatı 14-17 bin lira. 4 yılda yüzde 325’lik bir kazanç var. Dolar darphanede basılıyor. Arazi öyle değil, sınırlı bir ürün, arzı kısıtlı. Gayrimenkul uzun vadede hep kazandırmıştır” dedi.
Avrupa’ya satış ofisi açacak
Ziya Yılmaz, Nişantaşı ile Çekmeköy projelerine başlayacaklarını hatırlatırken, Türkiye’ye yatırımcı getirmek için Avrupa’da ve Körfez bölgesinde ofisler açmayı planladıklarını söyledi.
Konut fiyatlarının hem yerli, hem de yabancı alıcı için şu anda büyük fırsatlar oluşturduğunu anlatan Yılmaz, “Konut fiyatları, İstanbul gibi İzmir gibi dünyanın gözbebeği iki şehir için çok ucuz kaldı. İnşaat maliyetlerindeki artış çok yüksek. Henüz fiyatlara yansıtılamadı. Kaba bir hesapla, bugün konut alan yüzde 50’lik bir indirimle ev sahibi oluyor. 2019’da şu an gördüğünüz bu fiyatlar resmen hayal olacak” diye konuştu.