25.02.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
İsrail’in bölgede attığı son adımlar dikkatle izlenirken, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinin, Gazze’de ateşkes anlaşmasını sürdürme niyetinde olmadığı gözlemleniyor.
Nitekim ateşkesin ikinci aşaması için gözler İsrail’e çevrilirken, ilk aşamanın son takasının tam gerçekleşmemiş olması dikkat çekiyor. Hamas’ın, esir takası kapsamında Gazze’deki 6 İsrailli rehineyi teslim etmesine rağmen Netanyahu, “İsrailli esirleri küçük düşüren törenler düzenlenmesi ve propaganda amacıyla kullanıldığı” gibi bahanelerle Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını askıya aldıklarını bildirmişti.
Hamas Sözcüsü Abdullatif Kanu, ateşkes anlaşmasının insani protokolünün uygulanmaması ve Filistinli esirlerin salıverilmemesinin, İsrail’in anlaşmayı bozma niyetini ve bunu sürdürmekteki ciddiyetsizliğini kanıtladığını kaydetti. Kanu, İsrail “birinci aşamanın gerekliliklerini” yerine getirmediği ve anlaşmaya uymadığı sürece, Filistin direniş gruplarının Gazze’de ateşkes ve esir değişimi konusunda “yeni bir müzakereye girmeyeceğini” kaydetti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes ise, İsrail’in kararını “uygun” bulduklarını kaydetti, Başkan Donald Trump’ın, “Hamas’la ilgili seçeceği her türlü eylemde” İsrail’i desteklemeye hazır olduğunu söyledi.
‘Tam ölçekli savaş’
Öte yandan İsrail ordusunun Batı Şeria’daki adımları da dikkat çekiyor. İsrail, 2002’den bu yana ilk kez tanklarla işgal altındaki Batı Şeria’ya girerek bölgenin kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenledi. Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından 21 Ocak’ta Cenin’e başlattığı saldırıları genişleten ve şiddetlendiren İsrail ordusu, kent yakınlarındaki köylere de operasyonlar düzenliyor. Bu da, bölgedeki savaşın yeniden daha şiddetli biçimde başlayacağına yönelik endişeleri artırıyor.
Savunma Bakanı Israel Katz, Pazar günü çarpıcı bir itirafta bulunmuş ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin 21 Ocak’tan bu yana sürdürdüğü operasyon sırasında Batı Şeria’nın kuzeyinden yaklaşık 40 bin Filistinliyi tahliye ettiğini, bunun, onlarca yıldır bölgede gerçekleşen en yüksek tahliye sayısı olduğunu söylemişti. Katz’ın açıklaması, benzer rakamları reddeden İsrail ordusunun 180 derecelik dönüşü olarak niteleniyor.
Olmert’in haritası ortaya çıktı
BBC’nin yeni belgeseli, eski İsrail başbakanı Ehud Olmert’in Filistinlilere sunduğu ve iki devletli çözümü içeren haritayı gün yüzüne çıkardı. “İsrail ve Filistinliler: 7 Ekim’e giden yol” adlı belgesel dizisi, Olmert’in 16 Eylül 2008’de Kudüs’teki bir toplantıda Mahmud Abbas’a sunduğu haritayı gündeme getirirken, bunun artık gerçekleşmesinin de mümkün olmadığını gözler önüne seriyor. Belgesele göre Olmert’in haritası, işgal altındaki Batı Şeria’nın yüzde 94’ünde bir Filistin devleti kurulmasını öngörürken, eski başbakan Abbas’a “Gelecek 50 yılda size şu an teklif ettiğimi teklif eden başka bir İsrail lideri bulamayacaksınız. İmzalayın! İmzalayın ve tarihi değiştirelim!” diyor. Abbas, Gazze’ye dönerek haritanın bir benzerini peçeteye çizip, diğer yetkililere gösteriyor. Ancak görüşmeler, şiddetin artması sonucu ilerleyemiyor.