06.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Baymak ile yaptıkları iş birliği kapsamında konut ve iş yerlerinin güneş enerjisinden elektrik üretebilmesi için 2017 sonuna kadar 50 milyon TL’lik finansman desteği sağlayacaklarını söyledi.
Basın toplantısında bilgi veren Ertürk, cari açığı azaltacak en önemli unsurun enerjide dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu söyledi.
Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği konusundaki projeleri destekleme kararı aldıklarını belirten Ertürk, Baymak ile yapılan işbirliğiyle konut ve işletmelerde güneş enerjisi sistemlerinin devreye gireceğini söyledi. Banka, Baymak’ın kuracağı güneş enerjisi sistemlerinde bireylere 30, site ve işletmelere 60 ay vadede yüzde 1’in altında faizle kredi verecek.
‘Faizi düşürdük’
Ertürk şöyle konuştu:
“Toplam enerji tüketimimizin yüzde 30’unun 2023’te yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmesi hedefleniyor. Şu anda yüzde 15 civarındayız ve yürüyecek çok yolumuz var. Biz de bu yolda Baymak’la birlikte yenilenebilir enerji alanında EkoKredi finansman modelini uygulayalım istedik. Bunun en büyük avantajları vade ve faiz. 60 aya kadar çıkabiliyoruz ve en düşük faiz oranını sunuyoruz. 60 aylık kredinin faiz oranını aylık yüzde 1’in altına çektik. Müşterilerimiz, yaklaşık 18 bin TL olarak 0,99 faizle kullandıkları krediyi, aylık 420 TL taksitle 60 ayda geri ödeyebilecek. Herhangi bir masraf almıyoruz.”
EVE UYGUN PAKET HAZIRLANDI
Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretmek için en iyi güneş görme potansiyele sahip ülkelerden biri olmasına rağmen güneş enerjisinde yeterli kurulu gücü olmayan tek ülke olduğunu söyledi. Çolak, “Toplam kurulu gücü 69 gigavat olan Türkiye’de güneşin payı sadece 40 megavat. Şu anda hemen hemen sıfır noktasında” dedi.
Çolak, güneş enerjisinden elektrik üretimi için 3, 5 ve 10 kilovat gibi ev büyüklüğüne göre çeşitli büyüklüklerde paketler hazırladıklarını söyledi. 3 kilovatlık paketin ortalama olarak 4 kişilik bir ailenin ihtiyacını karşıladığını açıklayan Çolak, “3 kilovatlık paketi baz alarak bir hesaplama yaptığımızda Şekerbank’ın 36 aylık finansmanıyla kurulum maliyeti 22 bin 200 TL. En kötü senaryoda bu sisteme yapılan yatırım 7,5 yılda geri dönüyor. Ev sahibi eğer bu 3 kilovatlık paketi bankadan finansman desteği almadan kendisi finanse ederse 17 bin TL” dedi.