EğitimLongoz Nedir? Dünyadaki Ve Türkiye'de Ki Longoz Ormanları Hangileridir?

Longoz Nedir? Dünyadaki Ve Türkiye'de Ki Longoz Ormanları Hangileridir?

09.03.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:

Longoz orman ekosisteminin içine dahildir. Langozların bir diğer adı subasardır. Buralar oldukça özel yerlerdir. Özelliği ise denize doğru akan derelerin birikintileri ile kıyıda set şeklinde olmalarıdır. Dere ağzını kapatarak akarsuların biriktiği yerde diyebiliriz. Longozların en bereketli olduğu mevsim şüphesiz yağışların en yüksek olduğu mevsimlerdir. Çünkü bütünüyle su oranının yüksekliğiyle beslenen bir ekosistemdir. Yazın ise kurak ve cansızdır. Çünkü su oranı azalır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Longoz Nedir Dünyadaki Ve Türkiyede Ki Longoz Ormanları Hangileridir

Longozlar yapı itibari ile tropikal ormanlara oldukça benzemektedir. Bu ormanları besleyen dereler vardır. Derelerin kuruması halinde longozlar yok olmaya mahkum hale gelir.

Haberin Devamı

Longoz nedir?

Longoz bir orman ekosistemidir. Su miktarındaki dalgalanmalar longozlar için önemlidir. Mevsimler arasındaki yağış farkları bu oranı belirlemektedir. Yaz aylarında su miktarı buharlaşma ve yağışın azlığıyla düşük seviyededir. Bu aylarda longoz ekosistemi su kaybederek özelliğini kaybetmektedir. Çünkü bu ormanlar ancak yeterli miktarda su bulunması ile ayakta kalabilmektedirler. Su miktarı yüksek seviyede ve düşük dalgalanmalar ile devamlı olması şarttır.

Longozun bir orman ekosistemi olduğunu söylemiştik. Bu da longuzun içinde çok sayıda ağaç, hayvan, bitki ve daha birçok canlı türünün yaşadığını gösterir. En önemli özellikleri arasında ise bu canlıların endemik türler olmasıdır. Bu hayvanların en önemlisi kuş türleridir. Çünkü longoz ormanında çok sayıda kuş türü yaşamaktadır.

Haberin Devamı

Dünyadaki ve Türkiye'deki Longoz Ormanları Hangileridir?

Çok ender ve sayısı fazla olmayan ekosistem örneklerinden biri de longozlardır. Dünyada toplam on bir adet longoz vardır. Ülkemizdeki longoz ormanları: İğneada, Acarlar, Sarıkum ve Karacabey Longoz ormanı bunlara örnektir. Bu güzel doğa ürünlerine daha fazla sahip çıkılması gerekmektedir. Çünkü Acarlar longozu yok olmaya yüz tutmuştur. Dünyada ise en güzel ve büyük longozlar Amazon ve Afrika Kongo Havzası'nda bulunmaktadır.