04.05.2025 - 00:10 | Son Güncellenme:
ASLI ÖZKAYA/MİLLİYET İZMİR
ASLI ÖZKAYA/MİLLİYET İZMİR- Can Hastanesi’nin genel müdürü Dr. Ömer Koçak, hastanenin temel misyonunun güven ve iyilik olduğunu belirterek, bu anlayışı bölgeye yaymayı hedeflediklerini vurguladı. Sağlık Bakanlığı’ndan birçok devlet hastanesine kadar geniş bir tecrübeye sahip olan Koçak, hastane ile ilgili yaptığı analizlerde hem çalışanlar hem de hastalar tarafından güçlü bir güven hissiyle karşılaştığını söyledi. Çalışanların yönetim baskısı hissetmediklerini ve etik değerlere bağlı bir ortamda bulunduklarını belirttiklerini aktaran Koçak, 25 yıllık geçmişe sahip Can Hastanesi’nin bu güveni koruyarak büyümeyi sürdüreceğini ifade etti. Koçak, hastanenin vizyonunu, örnek olacak güven odaklı bir yapı olarak tanımladı ve bu kültürü daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini belirtti.
İzmir’in potansiyeli yüksek
İzmir’in sağlık sektöründe gelişen bir kent olduğunu ifade eden Dr. Koçak, özellikle ileri yaş grubu bireylerin İzmir’e olan ilgisinin arttığını söyledi. Dr. Koçak, “Sağlık turizmi ve yaşlı bireylerin artan ihtiyaçları, hastanemizin öncelik verdiği iki ana başlık haline geldi. Gelişen teknolojiyle birlikte evde sağlık hizmetinin yaygınlaşacağını ve zamanla ev ortamlarının küçük hastanelere dönüşeceğini öngörüyoruz” dedi. Teknolojik yatırımların sadece cihaz teminiyle sınırlı kalmaması gerektiğini de belirten Koçak, “Biz teknolojiyi yerindelikle, hasta ve çalışan uyumunu da gözeterek kullanıyoruz. Hastanemizde yapay zekâ destekli sistemleri, dijital alt yapıyı ve giyilebilir teknolojileri entegre etmeye başladık. Bu sayede hekimler hastalarını uzaktan takip edebilecek, hastalar da evlerinden sağlık hizmetine ulaşabilecek” ifadelerini kullandı.
Kapsamlı hizmet sunuluyor
Can Hastanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Muzaffer Keskiner’in bir kadın doğum hekimi olduğunu hatırlatan Koçak, “Başından beri kadın doğum ve çocuk alanında büyük bir güven oluşmuş durumda. Artık göz hastalıkları, plastik cerrahi, üroloji gibi branşlarda da çok nitelikli hekimler bünyemize katılıyor. Her branşta konforlu, butik ama kapsamlı bir sağlık hizmeti sunan bir hastane konumundayız” dedi.
Teknolojinin insan eliyle anlam kazandığını vurgulayan Koçak, “Her ne kadar yapay zekâ gelişse de sağlık, insanla yürüyen bir sektördür. Biz de bu nedenle çalışanlarımızın hem teknik hem de kişisel gelişimlerine yatırım yapıyoruz. ‘Can Portal’ adlı dijital platformumuzla çalışanlarımız her an bilgiye ulaşabiliyor. Ayrıca stres yönetimi, zaman yönetimi gibi kişisel gelişim konularında gönüllü atölyeler düzenliyoruz. Çalışanların bu motivasyon sürecini doğru yönetebilirsek, çalışanla teknolojiyi bir araya sağlıklı bir şekilde getirebilirsek niteliklerini de artırabiliriz” şeklinde konuştu.
Topluma dokunan projeler
Can Hastanesi’nin toplumla güçlü bağlar kurduğunu ifade eden Koçak, “Geçtiğimiz günlerde okullarda kanser farkındalık eğitimi yaptık. Çocuklara hikâye anlatımı etkinliği düzenledik. Engellilerle, yaşlılarla, kadınlarla, STK’larla sürekli iş birliği içindeyiz. Bu projeler kurumun değil toplumun değerini yükseltiyor. Spor kulüplerine geçmişte sponsorluk yaptık, şimdi de belediyelerle çocuk bakım evleri ve yaşlı bakım evleri konusunda neler yapabiliriz diye konuşuyoruz. Bu hastane, aslında tüm canlara değer üretmek için hep böyle bir proje aşamasında” dedi.
Sağlık okuryazarlığını artırmalıyız
Dr. Ömer Koçak, Türkiye’de sağlık hizmetlerine erişimden çok, sağlık okuryazarlığının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Koçak, “Avrupa’da en çok hastaneye giden toplumuz. Sorunu hastaneye gitmeden çözebileceğimiz mekanizmaları geliştirmeliyiz. Biz de hastaneye gelmeden çözüm sunan hizmetleri artırarak, yerinde tedavilerle hastane yoğunluğunu azaltmayı amaçlıyoruz. Çünkü hastanede uzun süre kalmak sağlık açısından risk taşıyor” diye konuştu. Türkiye’nin sağlık sorunlarına tek bir kurumun çözüm üretemeyeceğini belirten Koçak, “Ama biz katkı sağlayabiliriz. Evde sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, toplumun farkındalığının artırılması, hastanede kalış sürelerinin azaltılması gibi hedeflerle ülkemize değer katmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Koçak, bu yaklaşımın sadece sağlık sistemini rahatlatmakla kalmayıp, bireylerin kendi sağlıklarıyla ilgili daha bilinçli kararlar almasını da sağlayacağını söyledi. Ayrıca toplumun her kesimine ulaşacak sağlık okuryazarlığı projelerine ağırlık vereceklerini belirtti.