DünyaPlaj iki bin yıl sonra yeniden açıldı! İlk kez ayak basıldı, eşi benzeri yok

Plaj iki bin yıl sonra yeniden açıldı! İlk kez ayak basıldı, eşi benzeri yok

21.06.2024 - 16:51 | Son Güncellenme:

İtalya'nın Ercolano kentine bağlı Herculaneum Arkeolojik Parkı'nda, antik kenti ve Pompeii'yi yutan yanardağdan kaçarken ölen 330 kişinin kalıntıları bulunuyor.

Plaj iki bin yıl sonra yeniden açıldı İlk kez ayak basıldı, eşi benzeri yok

Derleyen: Ayşe Kısakürek Yaklaşık iki bin yıl önce Vezüv Yanardağı patladığında, gecenin ilerleyen saatleriydi. Herculaneum Antik Kenti'ndeki yüzlerce erkek, kadın ve çocuk taştan kayıkhanelerin içinde ve çevresinde toplanıp asla gelmeyecek olan kurtarıcıları bekledi. Milattan Sonra (MS) 79'daki volkanik patlama, sahili gömmüş ve plajı ziyaretçilerin erişemeyeceği hale getirmişti. Ta ki şimdiye dek...

Haberin Devamı

'İKİ BİN YIL ÖNCESİNE GİDİYORUZ'

Plaj iki bin yıl sonra yeniden açıldı İlk kez ayak basıldı, eşi benzeri yok

Yeni tamamlanan restorasyon çalışmaları, ziyaretçilerin, felaketten önceki haliyle, ilk kez plaja ayak basabileceği anlamına geliyor. Herculaneum Arkeoloji Parkı müdürü Francesco Sirano, Perşembe günü verdiği röportajda, plajın restorasyonunun insanların bölgeyi 'antik Roma halkıyla aynı konumdan' görmelerine imkan sağladığını söyledi.

"Ziyaretçilerin bir tünelden aşağı inmesi gerekiyor, sanki iki bin yıl öncesine gidiyoruz ve sonra aniden kumsala çıkıyorsunuz."

330 KİŞİNİN KALINTILARIYLA TANINIYOR

Plaj iki bin yıl sonra yeniden açıldı İlk kez ayak basıldı, eşi benzeri yok

Herculaneum genellikle daha ünlü komşusu Pompeii'nin gölgesinde kalsa da, o da Vezüv Yanardağı tarafından yok edildi. Plaj alanı, kurtarılma umuduyla kayıkhanelere sığınan ve burada ölen en az 330 kişinin kalıntılarıyla tanınıyor. 

Araştırmacılara göre, 1980'li, 1990'lı ve 2000'li yıllarda keşfedilen bu kalıntıların çoğunlukla akraba olan kadınlar, çocuklar ve bebeklerin yanı sıra, onların köpeklerine ve koyunlarına ait olduğu düşünülüyordu. Yetişkinlerin ve genç erkeklerin ise sahilde öldüğüne inanılıyordu.

Haberin Devamı

Sirano, patlamanın Herculaneum'u 'muazzam miktarda volkanik materyalle' kapladığını söyledi. Sonunda plaj sular altında kaldı, bu da ziyaretçilerin kayıkhanelere ve kalıntılara yalnızca su üzerindeki 'asma bir patika' üzerinden ulaşabilecekleri anlamına geliyordu.

'OLAĞANÜSTÜ VE EŞSİZ'

Plaj iki bin yıl sonra yeniden açıldı İlk kez ayak basıldı, eşi benzeri yok

Sirano, artık İtalya Kültür Bakanlığı ve Packard Beşeri Bilimler Enstitüsü'nün gerçekleştirdiği restorasyon çalışmaları sayesinde arkeolojik alanı ziyaret edenlerin ilk kez sahile adım atabileceğini de sözlerine ekledi. Plaj Çarşamba günü halka açıldı.

Sirano yanı sıra, antik plajın kendine özgü, volkanik siyah kuma sahip olduğunu, ancak kumun tekerlekli sandalye kullanıcıları için erişilebilirlik sorunlarına yol açabileceği gerekçesiyle yerel yetkililerin restorasyon sırasında bunun kullanılmaması yönünde karar verdiğini kaydetti. Bunun yerine, eski sakinlere göründüğü gibi restore edebilmek adına benzer renkte koyu bir malzeme kullandılar.

İtalya Kültür Bakanlığı'nın plajı 'dünyada olağanüstü ve eşsiz bir yer' olarak tanımlayan haber bülteninde Sirano, "Denizin bir zamanlar olduğu yere bakarsak, şehri birkaç saat içinde kaplayan muazzam volkanik akıntı örtüsünün modern kaşifleri haline geliriz, neredeyse tamamen yok olma duygusunu paylaşırız" dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 13 km güneyde kalan Pompeii Antik Kenti'nin büyük kısmı volkanik kül tarafından gömüldü. UNESCO'ya göre bu kalıntılar, 'bu kadar istisnai şekilde korunan ve bütünlük ve kapsam açısından dünyada hiçbir benzeri bulunmayan' Roma şehirlerinin tek kalıntılarıydı.

Plaj iki bin yıl sonra yeniden açıldı İlk kez ayak basıldı, eşi benzeri yok

BEYNİ 'CAMA' DÖNÜŞTÜREN SICAKLIK

Patlama, iki antik kentteki yaşamı sonlandırmış olabilir ancak bölgeden elde edilen yeni bulgular, araştırmacıları ve ziyaretçileri aynı şekilde büyülemeye devam ediyor.

Bu yılın başlarında arkeologlar, Pompeii'de Truva Savaşı'ndan ilham alan mitolojik karakterlerin büyüleyici freskleriyle süslenmiş bir ziyafet salonunun keşfedildiğini duyurdu.

2021 yılında ise arkeologlar, eşyalarıyla birlikte bulunan ve 'Herculaneum'un son kaçağı' olarak adlandırılan 40-45 yaşları arasındaki bir adamın kalıntılarını keşfetti. Bir yıl önce İtalyan araştırmacılar, patlamanın sıcaklığının, tek başına ölen bir kurbanın beynini 'cama dönüştürecek' kadar yüksek olduğunu bildirmişti.

Yazarlar