Milliyet olarak İzmir’de altına imza attığımız “Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi”nde gerek belediye gerekse yatırımcı cephesinden bakıldığında ortaya çıkan sonuç şu oldu:
İzmir’in geçmişin izlerini taşıyan, boşluklu binalarla süslü, sosyal ve kültürel alanları eksik olmayan bir tarzda yenilenmesi gerekiyor. Bunun dışında bir dönüşüm fikri, yaşamayı, eğlenmeyi ve dinlenmeyi bilen bir İzmirli için pek de cazip görünmüyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir gece önce verdiği yemek davetiyle başlayan, ardından ertesi günkü etkinliğe kadar uzanan inşaat devleriyle buluşması “Yeni İzmir”in Türkiye gündemine gelmesi adına adeta bir başlangıç oldu.
Zirvedeki paneller ve karşılıklı sohbetler birbirinden ilginç müteahhitlik öyküleriyle oldukça renkli geçti.
Bu hikâyelerden biri, sadece Türkiye’de değil başta Moskova olmak üzere yurtdışında da büyük işlere soyunan Ant Yapı’nın patronu Mehmet Okay’dan geldi.
Olayda Rusya’nın kentsel dönüşüm bölgesindeki 300 metrelik dev bir gökdelene asılan Türk bayrağı başrolde...
10 katı kaplayan bir bayrak
Yaşananları Mehmet Bey’den aktaralım...
“Biz grup olarak ağırlıklı Moskova’da çalışıyoruz. Orada da bir diğer büyük Türk yatırımcı Rönesans Gayrimenkul’le birlikte tatlı bir rekabet içinde Avrupa’nın en yüksek kulelerine imza atıyoruz. Türk bayrağını yukarıda tutuyoruz.
Bizim işimizde geleneksel olarak kaba inşaat bitince tepeye bir bayrak dikilir. Biz de Moscow City’de yapımını üstlendiğimiz kentin en yüksek projesinde 300 metreyi tamamlamıştık. Sıra bayrak dikmeye geldi. Ancak 300 metre yükseklik var... Çok yukarıda, bayrak görünmüyor.
Görülsün diye büyük bir bayrak yapalım istedik. Yaklaşık 10 kata karşılık gelen, 30 metreye 50 metrelik özel bir bayrak yaptırdık. Arkadaşlar astılar. Moskova’nın ortasına...
Anında KGB’si (Türkiye’de MİT’e karşılık gelen Rusların milli gizli servis teşkilatı), savcısı, polisi şantiyeyi bastı.
Moskova’nın ortasında dev bir Türk bayrağı... Hemen anlattık derdimizi, onlar da anlayışla karşıladılar. Tabii bir daha yapılmamak kaydıyla.”
İzmir’de konut alan kazanır mı?
İzmir’e İstanbul’dan giden ilk büyük müteahhitlerden Folkart’ın başındaki isim olan Mesut Sancak, deniz manzaralı 175 metre uzunluğundaki iki kulenin ilkini bitirdi, ikincisini tamamlamak üzere.
Peki metrekaresi yaklaşık 3 bin dolara satılan ve kentin en lüks projesi olarak anılan projedeki daireleri kimler alıyor? İzmir’e yatırım kazançlı mı?
Mesut Bey, satışların yüzde 95’e yakınının İzmirlilere yapıldığını söylüyor. Dışarıdan yatırımcı çeken şehirler sıralamasını sorduğumda da, İzmir’in İstanbul, Antalya, Ankara ve Bursa dörtlüsünün ardından geldiğini hatırlatıyor.
Bu sıralama gerçekten İzmir adına üzücü.
Gerek iş gerekse turizm potansiyeli açısından büyük değere sahip olan İzmir’in gelişimi adına bu alanda atılması gereken birçok adım olduğu ortada.
Türkiye’nin diğer kentlerinden İzmir’e olan yatırımcı ilgisinin kentteki yeni projelerin artışıyla yükseliş trendine girebileceğini hatırlatmakta yarar var.
İşte o zaman İzmir’de ev alanın daha fazla kazanma şansı olabilir.