LONDRA
İnternet ve cep telefonlarının popüler olmasıyla birlikte tüm dünyada telekom operatörlerinin sabit hat gelirlerinde büyük düşüşler yaşanırken, Türk Telekom (TT) grubu son dokuz yılda yaptığı 15 milyar TL’lik yatırımla bu düşüşün etkisini en az hisseden oyunculardan biri konumunda olduğunu söylüyor. Başta hızlı internet için fiberoptik altyapı olmak üzere yatırımlarını yıllık 2 milyar TL bandına çeken TT grubu, gelirlerini artırmak için bu ivmeyle harekete devam edeceğini belirtirken, burada da internet ve cep tarafına güveniyor. Bu görüşlerin sahibi, Türk Telekom grubunun yeni CEO’su Rami Aslan.
Umutlar mobil iletişimde...
Türk Telekom’a, grubun Lübnanlı ortağı Oger Telecom’daki 9 yıllık yöneticilik deneyiminden, Türkiye’ye ise ailesinin iki kuşak önceki İzmir geçmişinden oldukça sıcak olan Aslan’ın CEO olduktan sonra ekonomi gazetecileriyle ilk buluşması için seçtiği yer Londra oldu.
Chelsea’nin Galatasaray’ı 2-0 yenerek elediği maçta bir araya geldiğimiz Rami Aslan, “Bundan üç yıl önce gelirlerde genişbant ve mobil iletişimin payı yüzde 23 ve 24 iken şu anda sırasıyla yüzde 26 ve 29. Bu oranların yüzde 30-40 aralığına geleceğini düşünüyoruz” dedi. Grup, gelirlerini internet ve cep alanındaki işlerle yukarı çekmeyi planlarken, bu tabloda kaybeden tarafın sabit hat olduğu görülüyor.
4G’de altyapı ve fiyat ‘adil’ olmalı
TT’nin büyüme adına cep tarafında önümüzdeki dönemde yatırım dalında atacağı en etkili adımlardan biri hiç şüphesiz 3G teknolojisini bir adım öteye taşıyacak 4G altyapı ihalesi olacak. 4G’de ortak altyapı kullanılması ve fiyatla ilgili konuşan Aslan, “Tabii ki burada karar BTK’nın. Karar ne olursa olsun yatırım yapmaya devam etmesini sağlamak önemli. İkinci olarak da sektörün büyümesine engel olacak herhangi bir aksiyon olmaması lazım. Regülasyon yapılırken tabii ki tüketici menfaati gözetiliyor ama aynı zamanda sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına çok önem vermek lazım. Fiyat da BTK tarafından belirleniyor tabii ki. Bunun için yine adil ölçütler kullanılması lazım” ifadelerini kullandı..
Aslan, internet alanıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Genişbant internet tarafında daha gidilecek çok yol var. Biz de en iyi fiber altyapıya sahip olmak için daha fazla yatırım yaparak hız ve kapasitede lider olmaya devam edeceğiz.”
DİGİTURK’Ü YAKIN TAKİPTE
Türk Telekom, Çukurova grubunun borçlarından dolayı el konulan Digiturk’ün yüzde 53 hissesini almak için 530 milyon dolarlık bağlayıcı olmayan bir teklif vermiş, ancak teklif kabul edilmemişti.
Aslan, bu konudaki gelişmeleri takip etmeye devam ettiklerini belirtiyor ve ekliyor: Digiturk Türkiye’de en iyi içerik sağlayan şirketlerden biri. Doğru fiyatlarla doğru koşullarla alınırsa Türk Telekom için Digiturk stratejik bir satın alma olabilir. Geçen temmuzda teklif sunmuştuk. O şartlarda Türk Telekom’a değer sağlayacak, adil bir fiyat verdiğimizi düşünüyorum. Şu anda gelişmeleri izliyoruz. Digiturk ile ilgili tekrar böyle bir fırsat olursa, tabii ki değerlendiririz.”
Rami Aslan, ihale ile satış halinde de şartları görmeleri gerektiğinin altını çizdi.
ÜÇ MARKA TEK MAĞAZA...
“Müşterilerimize tüm şirketlerimizin hizmetlerini tek noktadan sunacağız. En önemli odağımız, hız ve verimlilik en önemli odağımız olacak” diyerek grup adına yeni bir döneme işaret eden Rami Aslan, şunları söyledi:?“Tüm fonksiyonlarda, ürün ve hizmetlerde entegrasyon sürecine giriyoruz. Bu süreç kendisini ilk olarak Türk Telekom, Avea ve TTNET ürünlerini aynı mağazada müşterilerimize sunmaya başlayacağımız bir proje ile gösterecek.”
Aslan ayrıca, “Mayıs ayı başında başlatacağımız ve ilk aşamada 13 noktada start alacak bu pilot projede markalarımız tek noktadan hizmet vermeye başlayacak. Entegre çalışma modeliyle birlikte ses, mobil, geniş bant, bilişim teknolojileri, AR-GE ve içerik alanında yeni bir dönemi başlatacağız” dedi.