Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Piyasalardaki hareketlilik ve seçim gündeminin etkisinin hissedildiği Türkiye’de yeni yatırımların yapılması ve projelerin devamı kritik önemde. Bu noktada ekonomide canlılığı yakalamak için atılacak tüm adımlar inanın oldukça değerli.

Ülkemizde mega proje denildiğinde şu sıralar öne çıkanlardan birisi de 10 milyar liralık proje büyüklüğü olan 1915 Çanakkale Köprüsü.

Limak Grubu ile Yapı Merkezi’nin yanlarına iki Güney Koreli şirketi (Daelim ile SK) alarak yapımını üstlendiği proje acaba ne durumda?

Haberin Devamı

Son dönemde yaşanan gerginliklerin inşaat veya finansmana etkisi oldu mu?

‘En’lerin projesi...

Uzunluğu (2023 metre) ve kule yüksekliğiyle (318 metre) iki alanda dünyanın ‘en’leri arasına girmeye aday olan projede önemli rol oynayan Yapı Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, işlerin yolunda olduğu mesajını verirken, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir finansmanda hiçbir sıkıntı olmadığını ve her şeyin planlandığı gibi ilerlediğini ifade ediyor.

Başar Arıoğlu ile İstanbul’daki buluşmamızda, Çanakkale’de, projenin önemli bir aşaması adına hummalı bir çalışmaya şahit oluyoruz. Laptop’unu açarak bölgeye bağlanan Arıoğlu, heyecanla, ekrandan her biri futbol sahası büyüklüğüne denk gelen ve denizin altına indirilmeye başlanan kule kesonlarını gösteriyor.

“Bakın üstünde 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayağının yükseleceği “keson” un deniz dibine oturtulması işlemi bitmek üzere. Şu anda 1.5 metre mesafe kaldı” diyen Arıoğlu, “keson” un ne olduğunu da anlatıyor: “Keson, köprü ve rıhtım gibi kalıcı yapıların sudan zarar görmemesi için kullanılan bir temel türüdür.”

HEYECAN DORUKTA FİNANSMAN TIKIR TIKIR

Mühendislik farkıyla

Başar Arıoğlu, keson’un karadaki inşaat aşamasını gösteren bir fotoğrafı ekrana yansıtırken de şunları söylüyor: “İnşa ettiğimiz beton blokta akü gibi gözenekler var. Kesonun denizin dibine oturması, bu gözeneklere doldurulan su ile sağlanıyor. İlk keson u yerleştirme işlemi Avrupa yakasında gerçekleşti. Denizin derinliği Avrupa kıyısında 37 metre, Asya kıyısında 45 metre. Avrupa tarafına yerleşen “keson” un kalınlığı 40 metre. Asya tarafındaki 48 metre olacak. Her iki taraftaki “keson”un eni-boyu 75x83 metre. Batırma işlemi 7 Mayıs Salı akşamı kesonun batırılacağı noktaya taşınma işlemiyle başladı. 9 Mayıs Perşembe sabah “keson”un beton bölümü su altına girdi . Şu anda 9 Mayıs, saat 22.00. “Keson”un denizin tabanına oturması gece yarısını bulacak. Köprünün ayağının monte edileceği çelik bölüm su yüzünde kalacak.”

Haberin Devamı

Kesonun her noktasının aynı anda deniz dibine oturmasının değinen Arıoğlu, “Keson deniz dibine çok küçük farkla bile yamuk otursa, sonra düzeltmek imkansız hale geliyor. Çünkü, ağırlığı iki katına, 130 bin tona çıkıyor. Bir de basınç var” ifadelerini kullanıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün Avrupa tarafındaki “keson” batırma işi bitti, şimdi sıra Asya tarafında. O da denizin dibine oturduktan sonra ayakların montaj ve yapım aşamasına geçilecek. Tüm planlarının işlediğini hatırlatan Arıoğlu, “Proje hedeflenen tarihte rahatlıkla bitecek” diyor.

HEYECAN DORUKTA FİNANSMAN TIKIR TIKIR

Bölgeyi canlandıracak

Haberin Devamı

1915 Çanakkale Köprüsü’nü 18 Mart 2021 ’de devreye almayı hedeflediklerini belirten Ebru Özdemir, yüzde 70’ini yabancı bankalardan sağladıkları 2.3 milyar euro’luk kredi paketinin pek çok uluslararası kurum tarafından da yılın en iyi finansmanlarından birisi olarak gösterildiğine dikkat çekiyor.

“Proje tamamlandığında hem İstanbul üzerinden geçen transit trafiği önemli ölçüde rahatlatacak hem de Ege, Batı Akdeniz, Güney Marmara ve İç Anadolu’nun ekonomik hareketliliğine önemli katkı sağlayacak” diyen Özdemir, şöyle devam ediyor: “Marmara etrafında kesintisiz otoyol ve köprü bağlantıları da bitmiş olacak. Bu rota üzerinden açılacak yeni ihracat kanalının da ülke ekonomisine büyük katkı yarattığını düşünüyorum.”