Zorlu coğrafyalarda, yüksek mühendislik gerektiren birçok havalimanı işini üstlendiklerini belirten Haldun Köktürk, “Bu yıl 20’ye yakın havalimanını gözlüyoruz” diye konuştu
Yurtiçi ve yurtdışında iddialı işlere imza atarak dünya liginde Çin’in ardından ikinci sırada yer alan Türk müteahhitlerinden Limak Grubu, havaalanı inşaatı ve işletmesinde hedef büyüttü. Limak’ın Havalimanı İşletmelerinden Sorumlu Genel Müdürü Haldun Fırat Köktürk, 2019’da dünya genelinde 20’ye yakın havalimanını gözlediklerini söyledi. “Habarovsk’ta -40 derecede, Kuveyt’te gölgede 55 derecede inşaat yapıyoruz” ifadelerini kullanan Köktürk, “Dünyanın her yerinde havalimanı yapımı ve işletmesi işine talibiz” dedi.
Geçen hafta bir grup ekonomi gazetecisiyle akşam yemeğinde bir araya gelen Köktürk, havacılıkta ciddi birikim ve deneyime sahip olduklarını, inşaat ve mühendislikte global arenada Türkler olarak önemli mesafe kat ettiklerini anlattı.
İdarelerin radarında
Dünyanın farklı bölgelerinde iş yaptıklarını belirten Köktürk, şunları kaydetti: “Rusya’da, Afrika’da, Doğu Avrupa’da, Ortadoğu’da havaalanı işindeyiz. İki kere devrim olan ülkede bile biz o işi bırakmadık (Mısır). Japonya, ABD, Fransa ve birçok noktada havaalanlarıyla ilgilendik. Yeni dönemde Avrupa ülkeleri ve Hindistan’la da ilgiliyiz. Açıkçası geldiğimiz noktada bizler birçok projeyi gözlerken, ülke idarelerinin de bizi takip edip, davet ettiğini görüyoruz. Türkiye ve grubumuz adına gurur duyuyoruz.” Haldun Köktürk, Limak olarak hedeflerini ise şöyle açıkladı: “5 yıl sonra havalimanı inşaat ve işletme işinde dünyanın tüm idareleri tarafından tercih edilen şirket olmak.”
4.5 milyar dolarık Kuveyt havalimanı inşaatında önemli aşamaya geldiklerini anlatan Köktürk, 6 yıl öngörülen süreyi 4 yılda tamamlayacaklarını söyledi. Köktürk, projede işletmeye de talip olduklarını hatırlattı. Bu projenin adeta bir Ar-Ge laboratuvarı olduğunu söyleyen Köktürk, çatısından 600 tonluk vinçlerine inşaatta üst seviyede işlere imza attıklarını anlattı.
Havada gaza bastı
İstanbul Havalimanı’nın yapımı ve işletmesinde rol alan Limak, projede yüzde 20 paya sahip. Global arenada yapımını ve işletmesini üstlendiği yerler ise Kosova ve Senegal. Mısır bitti, teknik işletme sürüyor. Kuveyt ile Rusya’da Chelyabinsk ve Habarovsk şehirlerindeki inşaat devam ediyor.
Heathrow gösteriyor ki ‘İstanbul’ doğru hamle
“Dünya havacılık sektörü 10 yılda (2007-2017) yüzde 67 büyüdü” diyen Haldun Köktürk, 2018 büyümesinin yüzde 8 olduğunu aktarırken, bu yıl ise yüzde 6 büyüme öngörüldüğünü söyledi.
Ekonomik büyümeyle (GDP) kıyaslandığında, havacılığın dünya ortalamasının 2 katı büyüdüğünün altını çizen Köktürk, şunları kaydetti: “Avrupa’da havacılık 4.5 milyon kişiye iş sağlıyor. Ekonomiye katkısı 248 milyar euro. Avrupa’nın ciddi yatırıma ihtiyacı var. Bu işlerde olmak istiyoruz. Bu yatırımlar 2 milyon ilave istihdam sağlayacak. Avrupa bu yatırımları tamamlayamazsa yıllık kaybı 98 milyar euro.”
Büyütme ve yenileme yerine sıfırdan yapılan yatırımların maliyetinin daha düşük olduğunu ileten Köktürk, bu noktada İstanbul Havalimanı’nın Türkiye için oldukça önemli ve stratejik bir hamle olduğunu bildirdi.
Köktürk ayrıca karşılaştırmalı bir de örnek verdi: “İngilizler Londra’da Heathrow havalimanını büyütecek. 14 milyar sterlin’lik yatırım yapacaklar. Onayı çıktı. Bu yatırımın İngiltere ekonomisine 187 milyar sterlin katkısı olacağını hesaplıyorlar. İlave olarak da 180 bin kişilik istihdam sağlayacak. Sadece bu yatırıma bakıldığında bile İstanbul Havalimanı’nın önemi anlaşılabiliyor.”
'İŞ YAPTIĞIMIZ YERDE İZ BIRAKMAK İSTERİZ'
2011’de devraldıkları ve 20 yıllık işletmesini üstlendikleri Kosova’da 2.2 milyon yolcu seviyesine geldiklerini anlatan Haldun Köktürk, ülke nüfusundan fazla yolcuyu uçurduklarını söyledi. Köktürk, yeni yatırımla birlikte hedeflerinin bu sayıyı 4 milyona çıkarmak olduğunu açıkladı. Köktürk ayrıca, Kosova’da kule hariç tüm işlerin kendileri tarafından üstlenildiğini belirterek, havalimanında ilklere imza attıklarını, ülkede birçok sosyal sorumluluk projesi hazırladıklarını anlattı ve “İş yaptığımız coğrafyalarda muhakkak iz bırakmak istiyoruz” dedi. Köktürk, işletmesini üstlendikleri Kosova’da 780, Senegal’de ise 1.100 kişiye iş sağladıklarını da hatırlattı.