Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir Aliağa’da denize nazır dev araziye yayılan organize sanayi bölgesi ALOSBİ’nin Başkanı Atıl Akkan yatırımcıya farklarını anlatmak için “Gel aynı gün ruhsatını verelim. Köpek kulübesini koy, sabah telefonun bağlansın işe başla” diyor

İzmir’in gerek otoyol ve tren gerekse liman tarafında sona gelinen yatırımlarla sanayide öne çıkma adına başlattığı hareketin öncüsü olmak için yola çıkan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin (ALOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, yatırımcıları İzmir’e davet ediyor.
‘Diğer OSB’ler gibi ovada değil, hiçbir ekonomik değeri olmayan 7. derece tarım arazisinde iş yaptıklarını’ hatırlatan Akkan, “362 parselimiz var, 42 firma faaliyet gösteriyor. Yüzde 40’ı kimya. yüzde 40’ı karma yatırımlar alanında iş yapıyor. 1700 kişi istihdam ediliyor” diyor. Seçimlerin ardından hareketlilik yaşandığını kaydeden Akkan, son 10 gün içinde 6 ruhsat verdiklerini ifade ediyor.

Başbakan: Örnek alın
“Devletin ALOSBİ’nin kuruluşunda 1 lira katkısı yok. Para almadık, arazi almadık. Kendi paramızla yaptık” diyen Akkan, şunları kaydediyor:
“Çin, Amerika, Kore, Japonya, Avrupa ülkeleri böyle bir yer yok. Açılışımıza katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, burayı gezdikten sonra yanındakilere ‘Tüm belediye başkanlarını gezdirin, her yer burası gibi yapılsın’ dedi. 10 milyon metrekare arazimiz var. 375 bin ağaç dikildi. 53 kilometrelik yer altında tünel var. İçinden elektrik, internet, telefon, su hattı geçiyor. 100 yıl kazma vurma. Yatırımcılara diyoruz ki, ‘Gel aynı gün ruhsatını verelim. sonra köpek kulübesini koy, sabah telefonun bağlansın gel işe başla’. Bölgemizde Petkim, Tüpraş var. Biz de özellikle kimyacıları bekliyoruz. 100 kimya firması gelse işimiz hallolur.”

34 yatırımcı gitti!
Hükümetin açıkladığı teşvik sisteminin ardından, Aliağa’ya komşu Manisa’nın 4. bölge teşvik kapsamına alındığını hatırlatan Akkan, bu karar sonrası ALOSBİ’de iş yapacak olan firmaların karar değiştirdiğini belirterek, “34 yatırımcı parasını geri aldı, Manisa’ya gitti” diyor.
Akkan, ALOSBİ’nin ekonomik büyüklüğünün 250 milyon euro’luk bir değere karşılık geldiğini hatırlatıyor.
ALOSBİ’de uluslararası yatırımcı denildiğinde plastik üretimiyle Belçikalı Rovago, madeni yağ üretimiyle Rus Lukoil, Trafo üreticisi Eltaş’ın ortağı Fransızlar, Kayserili Çinkom ile Meksikalı Zinc Nacionel’in yatırımı, ABD’li Sun Chemical ve Japon Coates’in mürekkep fabrikası yatırımı öne çıkıyor.
ALOSBİ’nin yüzde 15’i Aliağa ticaret Odası’nın, yüzde 10’u Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın yüzde 75’i ise Ege Bölgesi Sanayi Odası’na ait.

Haberin Devamı

Deniz manzaralı OSB  ‘kimyacı’ avına çıktı

Haberin Devamı

ALOSBİ Başkanı Atıl Akkan (solda) ve Başkan Yardımcısı Adnan Saka.

İthal parke fiyatına arazi

Gebze Kimya’da metrekare fiyatının 500 euro olduğunu, ALOSBİ’de 60-70 euro aralığına denk geldiğini hatırlatan Atıl Akkan, “İthal parkenin metrekaresi 50 euro, biz bitmiş yer veriyoruz. Aklı nerede bu sanayicinin” diye konuştu. Akkan şöyle devam etti: “Yakında yapımı bitecek olan otoyol ile buraya olan talebin artmasını bekliyoruz. Bölge hızlı trenin güzergâhında. Bu da fiyatları yukarı çekecektir. 5 binden 100 bin metrekareye tesis kiralıyoruz” dedi.
ALOSBİ bunun yanı sıra ön parsellerde daha küçük boyutla dükkan niteliğindeki iş yerlerinin de yakında yapımına başlıyor ve buraları esnafın kullanımı için ruhsatlandıracak. Atıl Akkan, böylece ALOSBİ’deki büyük işletmelerin birçok ihtiyacını bu alanda açılacak olan işyerlerinden karşılamasını öngördüklerini söyledi.