Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bütün bir gün dışarıdaki hava kirliliğinin maruz kalsak da çoğumuz evlerimizi akciğerlerimizin toksik dumanlardan ve kimyasallardan korunduğu güvenli, kirlilikten uzak bir bölge olarak görüyoruz. Ancak Purdue Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, evlerimizin içindeki hava aslında dışarıdaki havadan daha kirli. Bunun tek nedeni ise her gün kullandığımız kimyasal ürünler.

Hepimiz evlerimizin güzel kokmasını isteriz. Tarzımıza göre bir koku türü tercih edebilir ve oda parfümleri, mumlar, spreyler kullanarak evimizi hoş kokutabiliriz. Ancak bu ürünlerin içinde terpen adı verilen kimyasal bileşikler bulunur.

Haberin Devamı

Bu terpenler, havada yüzen nanopartiküller oluşturmak için iç mekan atmosferik ozonuyla reaksiyona girebilir. Nanopartiküller, bir metrenin milyarda biri büyüklüğündeki minik parçacıklardır. Bu bileşikler çok küçük oldukları için havadan akciğerlerimize hızla emilir.

2024'te yapılan bir çalışmada ise uçucu yağ difüzörlerinin, dezenfektanların, oda spreylerinin ve diğer kokulu spreylerin de önemli miktarda nanopartikül ürettiğini buldu. Bu ürünlerdeki bileşikler ve bunların havadaki diğer bileşiklerle etkileşimleri, ortaya çıkan toksisiteye katkıda bulunuyor.

Kullanılan bu kimyasallar ise evlerimizin genel havasını olumsuz yönde etkiliyor. Peki, hava kalitesi nasıl iyileştirilir?

1- Düzenli olarak havalandırın

Zehirli dumanların evden doğal olarak çıkmasını sağlamak için pencereleri ve kapıları düzenli olarak açmalısınız. Bu özellikle yemek pişirirken, temizlik yaparken veya duman çıkaran ürünler kullanırken önemlidir.

2- Kokusuz ürünler tercih edin

Bu kimyasallardan yayılan zehirli dumanları soluma olasılığınızı azaltmak için kokusuz temizlik ürünlerini tercih edebilirsiniz.

3- Hava temizleyici ve nem giderici kullanın

Nem seviyelerini kontrol etmek küf oluşumunu önleyebilir, bu da iç mekan hava kirliliğinin önemli bir kaynağı olabilir.

Bunu yapmak için, özellikle yazın evinizde yüksek nem varsa bir nem giderici satın almayı düşünün. Ardından havayı temizlemeye yardımcı olması için düzenli olarak bir hava temizleyicisi açın. HEPA filtreli bir hava temizleyicisi kullanmak, havadaki birçok partikülü giderebilir.