Geçtiğimiz aylarda bir “İzmir Bölge Planı” oluşturuldu ve plan Resmi Gazete’de de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
2024-2028 yıllarını kapsayan plan, İzmir Kalkınma Ajansı koordinesinde İzmir’deki ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımı ile hazırlandı.
***
2 yılda olgunlaştırılan ve 30 ilçenin tümünde geçerli olan planın süresine baktığımızda, orta vadeyi ele aldığı belli oluyor.
Planın amacı, kentin kalkınması için yol gösterici bir nitelik sağlaması..
İzmir’in gelişmesi adına çalışma yürüten tüm kurum ve kuruluşların, bundan böyle bölge planında ortaya konan hedef ve öncelikleri dikkate alması isteniyor.
***
Peki, bu plan orta vadede İzmir’i nereye götürebilir, neleri geliştirebilir?
***
“Yeşil Dönüşüme ve Mavi Büyümeye Öncülük Eden, Dirençli ve Canlı Bir Liman Şehri” vizyonu doğrultusunda derlenen planda; “yeşil eksen”, “mavi eksen” ve “toplum ekseni” olmak üzere üç dikey politika ekseni üzerinde duruluyor.
Planın yeşil ekseni; İzmir’in tarım ve sanayi başta olmak üzere tüm üretim altyapısının yeşil dönüşümünü gerçekleştirmeye yönelik hedef ve tedbirlere yer veriyor.
***
Mavi eksen; İzmir’in bir liman kenti olduğu gerçeğinden hareketle, kentin liman ve lojistik altyapısının geliştirilerek ülkesel ve küresel ölçekte rekabet gücünün artırılmasını ve mavi ekonominin sunduğu imkânlardan daha fazla istifade edilmesini hedefliyor.
Toplum ekseni ise, dünyada yaşanmakta olan değişim ve dönüşüm dalgasına İzmir’in kurumlar ve bireyler düzeyinde uyum sağlamasına yönelik amaç ve tedbirleri içeriyor.
***
Bunlar dikey eksenler..
Ama onları yatayda izleyen iki eksen daha var.
Girişimcilik ve mekan politika eksenleri..
***
Girişimcilik ekseni kapsamında, deniz teknolojileri alanında çalışan yeşil ve mavi teknoloji girişimciliği ile oyun yazılım sektörü başta olmak üzere, yaratıcı endüstrilere yönelik girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesi öngörülüyor.
Mekan politika ekseninde ise, şehir merkezi üzerindeki baskının azaltılması ve buna yönelik olarak da kentin kuzey, güney ve doğu aksında yeni alt bölge merkezleri oluşturulması gerekliliği vurgulanıyor.
***
Özetleyecek olursak..
İzmir Bölge Planı’nda, şehrin tarımsal ve sınai üretim altyapısının yeşil dönüşümü, bir liman kenti olan İzmir’in mavi ekonomisinin geliştirilmesi ve dünya genelinde yaşanan değişim dalgasına kurumlar ve bireyler düzeyinde uyum sağlanması amaçlanıyor.
Bütün bu çalışmalara elbette kıymetlidir.
Ancak önemli olan, sadece plan yapmak değil, onu uygulamaya koymayı da başarabilmektir.
İşte orada endişelerim var.
Çünkü, daha önce de benzer planlarımız oldu, ama hepsi raflarda duruyor.
Umarım, bunun kaderi de onlarınkine benzemez.