Otomotiv üretimi ve ihracatı, yeni yıla "yavaş" başladı. Gerek üretim gerekse de ihracattaki bu durumun önümüzdeki aylarda değişmesi bekleniyor.
Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) açıkladığı 2022 yılının Ocak ayı verileri, Türk otomotiv endüstrisinin bu yıla "yavaşlama" ile başladığını ortaya koydu. Nitekim yılın ilk ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 azalarak 90 bin 520 adet olurken, ihracat ise aynı dönemde adet bazında yüzde 13 azalışla 67 bin 799 adedi buldu.
Söz konusu verilere göre yılın ilk ayında ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14, ağır ticari araç grubunda yüzde 12, hafif ticari araç grubunda da yüzde 15 arttı. Bu dönemde, yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 42 bin 742, traktör üretimi de 3 bin 594 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında, 2021 yılı Ocak ayına göre ticari araç pazarı yüzde 7, hafif ticari araç pazarı yüzde 9 arttı, ağır ticari araç pazarı yüzde 1 oranında azaldı. Baz etkisi dikkate alındığında Ocak ayı ticari araç pazarı 2017 yılına paralel seviyede gerçekleşti.
Ortalamaların üstünde
Ocak ayında pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak, 39 bin 692 adet düzeyinde gerçekleşmişti. Bununla birlikte son 10 yıllık ortalamalara bakıldığında, 2022 yılı Ocak ayında toplam pazar yüzde 18, otomobil pazarı yüzde 21, hafif ticari araç pazarı yüzde 12 artarken, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 3 oranında düştü. Ocakta otomobil pazarında yerli payı yüzde 39 olurken, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 66 oldu.
İhracatta ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplam otomotiv dış satımı dolar bazında yüzde 6 azalırken, euro bazında yüzde 1 arttı. Bu dönemde, otomotiv ihracatı 2.1 milyar doları buldu.
IT merkezinde işleri büyütüyor
Türkiye’de yeniden yapılanarak otomobil ve hafif ticari araçlar ürün gruplarının faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan “Mercedes-Benz Otomotiv Ticaret ve Hizmetler A.Ş.”, bünyesinde Küresel IT Çözümleri Merkezi’ni de barındırıyor. 500 kişilik ekibiyle kurulduğu günden bu yana yaklaşık 10 kat büyüyen Küresel IT Çözümleri Merkezi, bir yazılım geliştirme üssü olarak Mercedes-Benz’in dünyadaki tüm lokasyonlarına hizmet veriyor. Şirket, bu sorumluluklarına ek olarak, 2022’de bünyesinde Satın Alma Servis Merkezi’ni de oluşturmayı hedefliyor. Yeni oluşumla Mercedes-Benz Otomotiv, global pazarlarda otomobil ve hafif ticari araçlar için satın alma projesi yürüten küresel ekiplere Türkiye’den destek sağlayacak. Şirket, yeni sorumluluklarla birlikte bu yıl yaklaşık 200 kişilik ek istihdam yaratacak.
Alfa’nın değişim simgesi olacak
Stellantis çatısı altına girdikten sonra ciddi şekilde yeniden yapılandırılmasına karar veriler Alfa Romeo, bu yöndeki ilk adımı, geçtiğimiz günlerde merakla beklenen ilk kompakt SUV’u "Tonale"yi tanıtarak attı. Markanın dönüşümünü ve değişimini simgeleyecek Tonale, markanın DNA’sına sadık kalarak, ileri teknoloji çözümlerinin yanı sıra kalite vurgusu yapacak.
Türkiye'de Temmuz ayında, ilk etapta "hibrit" versiyonuyla satışa çıkması beklenen Tonale, 4 tekerlekten çekişli "Şarj Edilebilir Hibrit" (Plug-in Hybrid Q4), dizel ve tamamen elektrikli versiyonlara da sahip olacak. 2. seviye otonom sürüş özelliği, üst düzey güvenlik teknolojileriyle donatılan Tonale, değiştirilemeyen dijital varlık (NFT) sertifikasıyla satışa sunulacak.
Dacia’dan farklı seçenek
Renault bünyesindeki Dacia, yeni modeliyle C segmentindeki varlığını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulması planlanan “Jogger”, bir station wagonun uzunluğu, minivanların genişliğini SUV görünümüyle birleştiriyor. 5 ve 7 koltuklu olarak satın alınabilecek Jogger, kabin içi ergonomi, ses yalıtımı ve baş mesafesi olmak üzere üçüncü sıraya kadar tüm yolculara yüksek konfor sunuyor. Jogger, ‘Comfort’ ve ‘Prestige’ olmak üzere iki donanım seviyesine sahip olacak. 6 vitesli manuel şanzımana sahip yeni TCe 110 bg benzinlinin yanı sıra benzin ve LPG yakıtlı ECO-G 100 bg motor seçeneklerine sahip.