İhracatta yan sanayinin payının arttığını belirten OSD Başkanı Yenigün, Kovid-19 döneminde ana sanayinin Türk tedarikçilere yöneldiğini kaydederken, "Bu fırsatın kalıcı hale gelmesi için çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Geçtiğimiz yıl çip krizinden iç pazara pek çok değişken parametreye rağmen 2021 yılını 1.3 milyon adede yaklaşan üretim ve 927 bin adetlik ihracatla kapatan Türk otomotiv endüstrisi, 30 milyar dolar dolayında da ihracat geliri elde etti. Özellikle yan sanayi ihracatında artış olduğu gözlenirken, bunun, Kovid-19 nedeniyle uzun duraklamalar yaşayan Uzakdoğulu üreticilerden dolayı tedarikini yakın coğrafyalardan yapmak isteyen ana üreticilerden kaynaklandığı belirtiliyor.
Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, 2021'de otomotiv ihracatının 30 milyar dolar civarında gerçekleştiğini, bu miktarın 18 milyar dolarının ana sanayi, 12’sinin de yan sanayiden geldiğine dikkat çekti. Tedarik sanayinin bir artış kaydettiğini belirten Yenigün, "Bu da, batıdaki tedarikçiler ya da ana firmaların, Uzakdoğu’nun belli dönemlerde Kovid-19'dan çok etkilenmesi gibi nedeniyle yakın coğrafyalardan tedarik yapma ihtiyacı duymasından kaynaklandı. Yani hayat normale döndüğünde, bunun gitme ihtimali var. Bu fırsatı kalıcı hale getirmemiz lazım" dedi.
'Çok çalışıyoruz'
Otomotiv ihracatında kilogram başına değer olarak 10.62 dolara çıkıldığını vurgulayan Yenigün, bunun daha da yukarı taşımak için "harıl harıl çalıştıkları" kaydetti. Yenigün şöyle devam etti:
"Özellikle bağlantılı, elektrifikasyona sahip araçlar ve yüksek teknolojili ürünlerle bu rakamı yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz... TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) ile güzel çalışmalarımız var. TAYSAD ile OSD’yi birbirine bağlayan 'Otomotiv Teknoloji Platformu' (OTEP) adında bir platform var. Bu platform, devletçe de destekleniyor. Platform, ana sanayinin bugün ve önümüzdeki dönem ihtiyaç duyacağı, elektrifikasyon veya bağlantılı araç bazlı, özellikle yüksek teknoloji ihtiva eden parçaların Türkiye’de üretilmesini sağlamayı amaçlıyor."
Yenigün, bu yıl ihracatta 2021’den daha yüksek bir rakam öngördüklerini kaydetti.
‘Ar-Ge’de sonuçlar iyi’
Ar-Ge’nin gelecek açısından önemine değinen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Ar-Ge ihracatındaki artış çok değerli. Orada işler iyi gidiyor. Ar-Ge çalışanı sayısında yüzde 13, patent sayısında yüzde 58, Ar-Ge harcamasında yüzde 42, Ar-Ge ihracatında ise yüzde 25 artış oldu. Bunlar gelecekle ilgili olumlu mesajlar veriyor” dedi.
Toyota bunu da yapmış!..
Yok yok, merak etmeyin kötü bir şey yapmadı... Hatta iyi bir şey yaptı da diyebilirim. Benim “Bunu da yapmış!” demem, GT 3 yarış otomobili konseptinden kaynaklanıyor. Yani hidrojenli ve egzozundan su buharı çıkaran bir otomobilin, çılgın performans, muhteşem ses ve “Görsen Toyota demezsin!” şeklinde harika bir tasarıma sahip olmasından bahsediyorum. Yapmış işte... Tokyo Motor Show’da tanıtılan “GR GT3” konsepti, uzun kaput tasarımı, sivri burnu ve küt ancak etkileyici arka bölümüyle görenleri şaşırtıyor. Bunun bir yol otomobili olmadığını hatta seri üretim için de düşünülmediğini belirten Toyota yetkilileri, aracın motor gücü ve diğer teknik detayları konusunda pek konuşmamış. Ancak bu otomobilin müşterisi olması durumunda pistte, GT3 kategorisinde dayanıklılık yarışlarında boy gösterebileceğini söylemiş.
Gözünü Nürburgring rekorunu kırmaya dikti
Japon üretici Subaru, Almanya’nın ünlü Nürburgring pistinde yeni 1073 HP’lik elektrikli yarış aracıyla rekor kırmaya gözünü dikti. Tokyo motor Show’da 4 adet elektrik motoru bulunan ve 4 tekerlekten çekişli “STI E-RA Concept” aracını sergileyen Subaru, bu aracın geliştirilmesi ve kullanılan motorlar konusunda Yamaha’dan destek almış. Söz konusu otomobil, Japonya’daki pistlerde denendikten sonra 2023’ten itibaren Nürburging’de rekor kırma denemelerine başlayacak. Subaru, bu rekora öyle odaklanmış ki, konsept, “elektrikli rekor denemesi” kelimelerinin İngilizce kısaltması olan “E-RA” ile adlandırılmış.