Cumhurbaşkanı kararıyla sıfır kilometre otomobillerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları yeniden düzenlenirken, 1600 cc ve altındaki araçlar için kademelendirme 5’e çıkartıldı. Bunun otomobil fiyatlarında yüzde 5-11 arası düşüş getirmesi bekleniyor
Geçen yıl ağustos ayında yapılan son matrah düzenlemesinin ardından fiyatlarda kur oynamaları ve diğer faktörlerden kaynaklı artışlar, ÖTV matrahlarında yeni bir beklenti yaratmıştı. Resmi Gazete'de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, beklenen yeni Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah limitleri düzenlemesi gerçekleşmiş oldu.
Bu değişiklikle birlikte, özellikle 1600 cc ve altındaki motor hacimlerine sahip otomobillerde en düşük matrah 92 bin TL'den 120 bine yükselirken, yüzde 50 ile yüzde 80'lik bant arasına yüzde 60 ve 70'lik dilimler eklendi. Bu da bir aracın yüzde 50'lik kısımdayken, 1 TL'lik artışla yüzde 80'lik dilime girerek yüksek ÖTV'ye maruz kalmasının önüne geçmiş olacak bir anlamda.
Yani yüzde 50'lik dilimde yer alıp da, 150 bin TL vergisiz fiyatı olan bir otomobil, 151 bin TL'ye yükseldiğinde yüzde 80'lik ÖTV dilimine geçmek yerine yüzde 60'lık ÖTV'li olarak satılacak. Söz konusu kademelendirme, 1600-2000 cc aralığındaki motor hacmine sahip araçlarda değişmedi. Orada sadece matrah güncellemesi yapılırken, yüzde 45'lik bandın 114 bin TL yerine 130 bin TL'den başlaması kararlaştırıldı.
İndirim 50.000 lirayı bulabilir
Peki, tüm bunlar ne anlama gelecek? Öncelikle yüzde 50 ile 80 dilimi arasında kademelendirmeyle vergiden kaynaklı ani fiyat yükselişlerinin yumuşatılması sağlanacak. Bunun yanı sıra 1600 cc altında bulunan A ve B sınıfı modellerin bir kısmında yüzde 5 ile yüzde 11 arası bir fiyat indirimi bekleniyor. Bunun da 40 hatta 50 bin liraya varabilecek indirimler anlamına geleceğini söyleyebilirim.
Bunun yanı sıra ikinci el otomobil fiyatlarında da, vergili fiyatların bir miktar düşmesi nedeniyle benzer oranlarda düşüşler olabileceğini öngörmek zor değil. Ancak otomotiv sektörü yetkilileri, bu son açıklanan kararın etkilerinin kısa süreli olacağını, yeni güncellemeler yapılması gerekeceğini ifade ediyor. Nitekim geçen yıl ağustostan bu yana kurlarda ve maliyetlerde artışlar gerçekleştiğinin altını çizen uzmanlar, ileriki dönemde artan maliyetlerin fiyatlara yeniden etki edebileceğini, bunun da son matrah düzenlemesinin etkisini azaltabileceğini söylüyor. Bu güncellemelerin, 3-4 aylık periyodlarda, dinamik bir rutinde yapılmasının sektör ve tüketiciler açısından daha yararlı olabileceğini söylemek gerek.