Klasik otomobil isteyen ama “Günümüze ayak uydursun, daha dayanıklı ve kolay kullanımlı olsun...” diye bir sürü özellik isteyenlere getirilen çevreci çözümler, giderek popülerleşiyor. Yani klasikleri elektrikliye dönüştürmek...
Vallahi sizden bir şey saklamaya çalışacak değilim, zira maalesef hala tam anlamıyla bir "elektrikli otomobil adamı" olamadım. Yani "8 ya da 12 silindir manyağı" olduğumu da söyleyemeyeceğim ama en azından gerçek motor sesini, "vızıltı" ya da "bilgisayar oyunu tadında" olanlara tercih ettiğim doğrudur. Sanki o ses olmasa, kullanılan şey "gerçek otomobil" değilmiş gibi geliyor bana... Tabii bu, benim çevre düşmanı olduğum anlamına gelmiyor. Bu konuda evde ciddi anlamda çabalarım söz konusu ama buradan değil de, bir çay/kahve sohbetinde anlatırım diye düşünüyorum... Bununla birlikte "hibrit" teknolojisi, "hidrojen" gibi çözümlere daha fazla ilgi gösterdiğimi de, huzurlarınızda buradan belirtmek isterim... Saygılarımla...
Yok, tabii ki yazı burada bitmedi. Şöyle arkanıza yaslanıp, "Keyif yaparken bu yazıyı okuyacağım" şeklindeki hevesinizi kursağınızda bırakma gibi bir niyetim yok. Hiç yaptım mı ben size yaaa, aşkolsun...
Ben böyle "Eski otomobilleri (illa klasik olması gerekmiyor), motor sesini seviyorum!" deyip de, hayalimde "otomobil haremi" kurma hedefindeyken, bu tip otomobillere sahip olan ya da sahip olmaya niyetlenip de, aracını geleceğe "prize takılı şekilde" hazırlamak isteyenlerin sayısı giderek artmaktaymış, onu da görüyoruz. Nitekim birkaç yıl öncesinde "tek tük proje" olarak yabancı internet sitelerine düşen "klasik araçları elektrikliye döndürme" olayı, almış başını gitmiş yaaa...
Sıraya giriliyor
Klasik bir Porsche 911'i, Volkswagen Beetle (Kaplumbağa) ya da minibüsü hatta Rolls Royce ya da Aston Martin'i, Jaguar'ı olan, soluğu bu tip dönüşümü gerçekleştiren profesyonel şirketlerde alıyormuş. Bu şirketler, istenirse klasik gövdelerde tamamen elektrikli "sıfırdan klasikler" de üretebiliyormuş. Üstelik de bunların önünde kuyruklar varmış...
Bakın bunu alay etmek için söylemedim kesinlikle, zira geçtiğimiz günlerde ünlü Forbes dergisi, İngiltere'de bu konuda ciddi uzmanlığa sahip, İngiltere'de kurulu "Lunaz" adlı firmayla konuşmuş. Lunaz "öylesine" bir firma değil tabii. Zira kuruluşuna sermaye koyanlar arasında otomobil tutkusuyla bilinen futbolcu David Beckham bile var.
Özellikle Aston Martin DB6, Bentley Continental, Rolls-Royce Silver Cloud, klasik Range Rover'ların "elektriklendirilmesi" ve restore edilmesi konusunda uzmanlaşan firma, bugüne kadar çok sayıda aracı teslim etmiş. Sürekli büyüyen, ekibini ve tesisini genişleten Lunaz, 120 kişilik bir ekiple artık yılda 110 araç çıkartabiliyormuş. Sadece İngiltere değil, Avrupa, ABD ve Asya'dan bile müşterileri varmış. Dolayısıyla 2023 sonuna kadar tüm sipariş listesi dolu ve 2024'e sıra yazıyor.
DB6 vergisiz fiyatıyla 1.3 milyon dolardan, Range Rover 395 bin, Rolls Royce Silver Cloud ve Bentley Continental 476 bin, Rolls-Royce Phantom V ise 748 bin dolardan başlayan fiyatlara sahipmiş.
Yeni bir kitle
Lunaz, elektrikli klasik otomobillerin farklı bir alıcı kitlesi olduğunu belirtmiş. Otomobil sahibi olmak isteyen yeni nesil gençler, özellikle bu kitlenin çoğunu oluşturuyormuş. Çevreye duyarlı ancak dayanıklı, kolay kullanılabilen, sürdürülebilir bir klasik otomobil isteyenleri tarif ediyor... Şirket, şu sıralar daha sıra dışı bir model üzerinde çalışıyormuş ayrıca. Mercedes'in ilk üretildiğinde adeta "devrim" niteliğinde kabul gören kamyon modeli "Econic"i elektriklendirmeyle meşgul! Tabii belediyeler ve lojistik şirketleri için…
Tabii bu işte meydan sadece Lunaz'a kalmamış. Zira klasik Alfa Romeo'ların yanı sıra Lancia'nın "efsane" sportif modellerinin elektrikli olarak yeniden üretilmesiyle ilgilenen firmalar da var. Nitekim İtalyan "Totem" bunlardan biri. Eski klasikleri yeniden üreterek ünlenen şirket, elektrikli çılgınlığı çıkınca, Alfa Romeo'nun "Giulia GT Junior" ile eski "Giulia" modellerini baz alıp, kendisinden de yeni tasarım detayları katarak, içini modernleştirerek "GTElectric"i çıkarmış ortaya. Tek şarjla 300 km'ye yakın yol gidebilecekmiş. Yaklaşık 510 beygire yakın güç üreten aracın, alüminyum ve karbon fiber ağırlıklı gövdesi sayesinde 0'dan 100km/s hıza 3.4 saniyede çıkabileceği belirtiliyor.
Elektrikli kaplumbağalar
Hazır Lancia demişken, onun en sevilen modellerinden biri olan ve halen ralli versiyonları dilden dile dolaşan "Delta Integrale"den bahsetmeden olmaz tabii. Aslında bu araçla ilgili pek çok irili ufaklı firmanın "diriltme" projesi var. Ama "GCK Motorsport", "Evo-e" ile elektrikli Delta Integrale'yi FIA'nın Dünya Rallikros Şampiyonası'na sokma niyeti var. Evo-e, elektrikli güç ünitesi sayesinde 680 beygir civarında bmir güce sahip olacakmış. Aracın 0-100 hızlanmasının 1.8 saniye olacağı belirtilirken, parkura çıktığında uyandıracağı heyecanı merak etmiyor değilim...
ABD kıtasında ise ünlü firmaların başında, "EV West" geliyor. BMW M3'ten, klasik Porsche 911'e, VW Beetle’dan Toyota MR2'ye kadar pek çok aracı elektrikliye çeviren şirket, ayrıca belirli modeller için hazır "kit"ler satıyor. Dönüşüm işinin 30 bin dolardan başladığını söyleyen şirket yetkilileri, Tesla'nın batarya ve motorlarını kullanıyor. Şirket, özellikle klasik VW dönüşümleriyle ses getiriyor.
Dediğim gibi, pek benim tarzım değil elbette. Ama bilin ki, büyük üreticiler de artık klasik ve popüler olmuş modellerini tamamen elektrikli olarak yollara çıkarmak için beklemede. Yani bu akımın kesinlikle bir "gideri" mevcut... Bu arada Türkiye'de de klasik Land Rover’ları elektrikliye çevirip ihraç eden birileri vardı sanki... Kendi kendime sesli düşündüm. Bir de, acaba bir klasiğin klasikliği elektrikliye dönüşünce de kalır mı? İyi pazarlar.
Üreticiler iş birliği yapıyor
Tanınmış üreticiler, bir yandan eski ve bir döneme damga vurmuş modellerinin yeni nesillerini tamamen elektrikli olarak hazırlarken diğer yandan da klasik dünyasında popüler olan modellerin elektrikli versiyonlarını “yeniden üretmesi” için bazı şirketlerle anlaşma yoluna gidiyor.
Örneğin Volkswagen, bir yandan “e-Bulli” olarak tanıttığı klasik minibüsünün modern elektrikli versiyonunu çıkarmaya hazırlanırken, boş durmayıp, klasik T1 minibüsünün elektriklisini isteyenlere de bizzat aracılık ediyor. Nitekim Alman “eClassics” firmasıyla anlaşan Volkswagen, modern elektrikli modellerinin platformunu kullanarak, elektrikli klasik “T1” inşa ettiriyor. 1966 T1 Samba Bus’u temel alan araç, 83 beygirlik elektrikli motor sayesinde, orijinalinin iki katı güce sahip olmuş. 120 km/s civarında hıza çıkabilen araç, hayli ilgi görüyormuş.
Klasiklerin elektrikliye dönüşümünde en çok tercih edilen araçlardan birinin Jaguar E-Type olması, Jaguar’ın kendisini de harekete geçirmiş. Kendi klasik bölümünde, kendi ürettiği yeni gövdeler ve “i-pace” modelinin elektrikli altyapısıyla “E-Type Zero”yu üreten şirket, bu aracı Prens Harry ve Meghan Markle çiftinin düğününde de kullandırmış Dolayısıyla araç bir hayli popüler. Dijital göstergelerle de güncelleştirilen araç, Jaguar tarafından 2 milyon Sterlin fiyatla satılıyor.