Sayıları 10’u aşan Avrupalı ve ABD’li üreticiler, 2030’dan itibaren benzinli ve dizel motorlu araçlara veda edeceklerini açıkladı
Hep yazılıp çizilir... Elektrikli otomobiller aslında hiç de yeni değil. 1900’lerin başında özellikle Amerika’da satılan otomobillerin büyük bölümü ya buharlı ya da elektrikliydi. Ancak o dönemde sadece sıradan akülerde enerji depolayan ve düşük menzilleri nedeniyle şikayet konusu olan elektrikli otomobiller, benzinli motorların gelişiyle arenadan çekilmek zorunda kalmışlardı.
Şimdilerdeyse elektrikliler, 120 yıldan fazla bir sürenin ardından içten yanmalılardan tacını geri almaya hazırlanıyor. Bugün 10’dan fazla üretici, özellikle Avrupa’da 2030 yılından itibaren yürürlüğe girecek yeni karbondioksit emisyon kurallarına uyum sağlamak amacıyla benzinli ve dizel motorlara yakında veda edeceğini açıkladı bile. Zira Avrupa Birliği, 2030 yılından itibaren Avrupa’da satılacak otomobillerin emisyon oranlarının şimdikinden yüzde 60 daha düşük olmasını, 2035’teyse yüzde 100 düşürülmesini şart koşuyor. Ve bu oranlara ulaşmak, pratikte sadece içten yanmalı motorlar kullanan araçlarla mümkün görünmüyor.
Yeni yatırım yok
Alman devi Volkswagen, Avrupa’da içten yanmalı motora sahip modellerin satışını 2035’de sona erdireceklerini, Çin ve ABD’de ise bir süre daha devam edeceklerini açıkladı. Grubun lüks markalarından Audi de, 2026’dan itibaren Avrupa’da satacakları otomobillerde benzinli ya da dizel motor olmayacağını, hatta hibrit araç bile satmayacaklarını bildirdi.
Mercedes-Benz ise, gelecek yıldan itibaren elektrikli otomobil modellerinin artacağını, yeni nesil içten yanmalı motor yatırımı yapılmayacağını söyleyenlerden. Ancak BMW, içten yanmalı motor geliştirmeye devam edeceğini, bunun yanında yeni elektriklilerin piyasaya sunulmasına hız vereceğini söyledi. Bununla birlikte BMW’nin Mini’si, tam elektriklide ısrarlı gibi.
Hibritlere devam
Tüm dünyada hibrit teknolojisinin yayılmasında öncü olan Japon üretici Toyota ise, 2017 yılında yaptığı açıklamada 2040’tan itibaren içten yanmalı motor üretmeme kararı aldığını açıklamış, Honda da 2022 itibarıyla Avrupa’da sadece tam elektrikli ya da hibrit modeller satacağını söylemişti. Nitekim yeni nesil Honda Civic, Avrupa’da sadece hibrit motorla satılacak.
Bunların dışında Jaguar, Volvo, Bentley içten yanmalıdan vazgeçeceğini ve elektrikliye döneceğini söyleyenlerden birkaçı. Tıpkı General Motors, Fiat gibi...
Ağır ticari araç üreticilerinden Volvo, DAF, Daimler, Ford, Iveco, MAN ve Scania, 2040’tan itibaren dizel motorlu kamyon satmayacağı konusunda anlaştı bile.
‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi
Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl 6. kez düzenlenen “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasında ipi ilk sırada göğüsleyen “Fiat Egea Cross” oldu. OGD üyesi 76 gazetecinin oylamasıyla ilk turda 27 aday otomobil arasından sıyrılarak 7 finalistten biri olan Egea Cross, ikinci tur oylamada 3 bin 290 puan elde ederek “Türkiye’de Yılın Otomobili” unvanına layık görüldü. Türkiye’de geliştirilip üretilen Egea Cross, modelin geçirdiği makyaj sonrası 4. kasa versiyonu olarak aileye katılmıştı.
Hibrit destekli bir yeni canavar
Ferrari, yakın dönemdeki yeniliklerine 296 GTB’yi de ekledi. V6 motorlu “hibrit” teknolojili 296 GTB, 663 beygirlik benzinli motora elektrikli desteği aldığında, 830 beygirlik bir canavara dönüşüyor. Araç, böylelikle markanın ürettiği en güçlü yol aracı olarak kayda geçti.
Yine elektrikli motor desteğiyle 0’dan 100 km/s’ye 2.9 saniyede çıkan 296 GTB, 200 km/s hıza ise 7.3 saniyede ulaşıyor. Adını motorun silindir hacmi (2.992 cc), silindir adedi (6) ve Ferrari geleneğinin bir parçası olarak “Gran Turismo Berlinetta”dan (GTB) alan araç, tamamen elektrikli olarak 25 km yol kat edebiliyor.
‘150 bin TL’lik 3 araç kaldı!’
Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın,Türkiye’de 150 bin TL’nin altında fiyata sahip sadece 3 model kaldığını belirtti. Sıfır km araç pazarında ÖTV dilimi ve döviz kurları nedeniyle fiyatların bir hayli baskılandığını kaydeden Yalçın şunları söyledi::
“Şu anda 150 bin TL’ye kadar sadece 3 araç kaldı. Bu araçların ortalama fiyatı ise 134 bin 900 TL. 150-200 bin TL arasında 66 araç var. Bu aralıktaki araçların ortalaması 184 bin 400 TL. 200-300 bin TL aralığında 152 araç bulunuyor ve ortalama fiyat 328 bin 800 TL. Asıl dikkat edilmesi gereken ise 300-400 bin TL bandı. Çünkü, markalar araçlarının çoğunu buraya konumlandırdı. Şu anda en çok model 210 adet ile bu aralıkta ve ortalama fiyat 352 bin 200 TL’ye ulaşmış durumda.”
Yüce, kimseyle vedalaşmayacak
Skoda’nın Türkiye distribütörü Yüce Auto’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce, pandeminin başladığı geçen yıl Mart ayında aldıkları “hiçbir çalışanı işten çıkarmama” kararını sürdüreceklerini kaydetti. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının 30 Haziran tarihinde sona erecek olmasına da işaret eden Yüce, “Zor bir dönemden geçmemize rağmen, iyi ve kötü günde çalışanlarımızın yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz... Bayi teşkilatlarımızda dahil olmak üzere hiçbir çalışanımız ile yollarımızı ayırmadık. Bu kararımıza devam edeceğiz” dedi.
Dünyada hepi topu 210 adet
İngiliz süper otomobil üreticisi Aston Martin’in 2018’de üretimine başladığı 4 kapılı “Rapide AMR” modeli, hem görünümü hem de fiyatıyla dudak uçuklatıyor. Üretimi sadece 210 adetle sınırlı olan ve saatte 330 km/h hız yapabilen 603 beygirlik Rapide AMR, teknolojisini ve karakterinin büyük bir kısmını Vantage GT12 modelinden alan, atmosferik motorlu lüks bir sedan. Aston Martin Turkey, Türkiye’de bu araçtan bir adet bulunduğunu açıklarken, internet sitesinde gördüğümüz “2019 model Onyx Black rengindeki” araç yaklaşık 6 milyon TL’lik bir etikete sahip.