Düşen satışlar, elektriklilerin yeterli ilgi görmemesi ve Çinlilerle rekabet, Avrupalı otomotiv üreticilerini zorluyor. Volkswagen ve diğer Avrupalı üreticiler bazı tesislerini kapatmayı düşünürken, tesislerine Çinli rakipleri talip.
Bir süredir elektrikli otomobillere geçiş döneminde büyük yatırımlar ve iş birlikleri açıklayan, hatta pek çok popüler modelinin üretimini durduran Avrupa otomobil endüstrisi için işler çok da iyi gitmiyor. Son dönemde Avrupa’da otomobil satışları ciddi düşüşüler kaydederken, elektrikli modellere ilgi de eskisi gibi değil. Bu nedenle de, Volkswagen başta olmak üzere bazı üreticiler fabrika kapatma ve işçi çıkarma seçeneklerini telaffuz etmeye başlarken, Alman üreticiler Çin’de de hayli zor günler yaşıyor.
Ağustos’ta Avrupa Birliği (AB) genelinde yeni araç satışları yüzde 18’lik düşüş gösterirken, en büyük 4 pazar olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’da çift haneli kayıplar yaşandı. Elektrikli araçların pazar payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43.9 ile daha da dramatik bir düşüş gösterdi ve bir yıl önce yüzde 21 olan pazar payları AB’de yüzde 14,4’e geriledi. Bu da, yatırımlarını elektrikli araçlara yoğunlaştıran üreticileri hayli zorluyor. Her ne kadar Çinli üreticilerin Avrupa’daki rekabete “tam” dahil olmalarının önü yüksek ek vergilerle kesilmiş gibi görünse de, Çinli markalar AB dahilinde üretim için yer arayarak bunun da üstesinden gelmeye çalışıyor. Tıpkı BYD’nin Türkiye yatırım kararı alması, Audi’nin Belçika tesislerine Çinli NIO’nun talip olduğu haberlerinin çıkması gibi... BYD’nin yanı sıra Geely, Lynk & Co, Chery, Great Wall Motor gibi üreticiler de Avrupa’da üretim için görüşmelerini sürdürüyor.
Zorunlu kapanışlar
Bununla birlikte geçen hafta Almanya’nın otomotiv devlerinden Volkswagen (VW), tesis kapatabileceğini ve işgücünde azalmaya gidebileceğini açıkladı. Fiat’ın da bazı modellerin üretiminde duraklamalara gittiği haberleri geldi. Bloomberg Intelligence’ın araştırmasına göre, BMW, Mercedes, Fiat, Renault ve Volkswagen’in Avrupa’daki her üç fabrikasından biri, talep düşüklüğü nedeniyle kapasitesinin altında çalışıyor. Halen bazı fabrikalar, üretim hatlarından çıkabilecek otomobillerin yarısını bile üretemiyor. Elektrikli otomobillerde satışların düşmesi, aynı zamanda Avrupa’da gelecek yıl yürürlüğe girecek katı emisyon kısıtlamalarına uyum sağlanamaması, bunun karşılığında da büyük cezaların ödenmesi gibi bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor.
Aynı şekilde elektrikli dönüşümün ağır kalması, Avrupalı üreticileri, yatırım planlarını yeniden gözden geçirmeye de zorluyor. “Tamamen elektrikli marka” olma hedefleri ertelenirken, hibrit model sayısı artıyor, batarya ve çip yatırımlarında kesintilere gidiliyor.
Artık rekabet de zorlaştı
Avrupalı otomobil üreticileri üzerinde, özellikle Çin’den gelen bir baskı da söz konusu. AB’nin Çin malı elektrikli otomobillere uyguladığı cezai gümrük vergilerine rağmen, bu ülkeden üreticiler AB pazarında kalıcı bir yer edinmeye kararlı ve bunun gereğini yerine getirmek için fırsatları kolluyor. Buna karşılık Avrupalı üreticilerin Çin pazarındaki rekabette zorlanmaya başladıkları da bir gerçek. Nitekim Çinliler kadar elektrikli araçlara geçişte yeterince hızlı olamayan Avrupalı üreticiler, satışları azaldıkça buradaki ortaklıklarından da çekilmeye başladı. Örneğin Mercedes, BYD ile Çin’deki ortak markası Denza’dan çekildiğini açıkladı. Aynı şekilde ağır ticari araçlarda hedef küçülttüğü açıklanmıştı. Volkswagen Grubu’nun da, Çinli ortağı SAIC ile kurduğu fabrikalardan birini kapatma kararı aldığı haber verildi.
Maxion’dan ağır ticarilere yerli hafif jant
Dünyanın en büyük jant üreticisi Maxion Wheels, Almanya’da düzenlenen 2024 IAA Transportation Fuarı’nda hafif ve korozyona dayanıklı dövme alüminyum kamyon jantlarından oluşan yeni ürün gamını tanıttı. Türkiye’de Maxion İnci Jant Grubu’nun Manisa tesisinde üretilecek bu yeni dövme alüminyum jantlar, Maxion’un ticari araç ürün portföyünü tamamlayacak. Maxion İnci Jant Grubu, çelik kamyon jant portföyünü dövme alüminyum jantları da kapsayacak şekilde genişletmek için Manisa’da 150 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmişti. Maxion İnci Jant Grubu’nun Manisa tesisinde ilk aşamada yılda yaklaşık 350 bin dövme alüminyum jant üretilmesi hedefleniyor. Seri üretimin 2025’in ikinci yarısında başlaması planlanırken üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda iki katına çıkarılma potansiyeli bulunuyor.
Skoda’nın orta sınıf elektrikli SUV’u gün sayıyor
Skoda’nın yeni elektriklisi için geri sayım sürüyor. 560 km menzili olacağı belirtilen Elroq’un, bu kez de tasarım çizimleri paylaşıldı. Enyaq gibi 2025 yılında Türkiye’de satışa sunulacağı belirtilen C-SUV sınıfındaki Elroq, ön kısmında tampona entegre edilmiş Matrix-LED farlar, koyu krom detaylarla dikkat çekiyor. “Tech-Deck” olarak adlandırılan yeni ön bölüm, geleneksel Skoda ızgarasının yerini daha düz ve yenilikçi çizgilerle değiştiriyor. Ki bu da elektrikli araçlar için normal. Arka bölümdeyse, tavan spoyleri ve ince LED arka aydınlatmalar mevcut. Aracın dünya tanıtımı Ekim ayında, muhtemelen de Paris Motor Show’da gerçekleştirilecek, tek bir şarjla 560 kilometreden fazla menzil sunacak.
Karsan ABD’de yayılmaya devam ediyor
Karsan, ABD’deki varlığını artırmayı sürdürüyor. Şirket, bu kapsamda Kaliforniya eyaletine bağlı Santa Maria şehrine 14 adet e-JEST elektrikli minibüs teslim etti.23 ülkede 1ç100 adedin üzerinde elektrikli aracıyla hizmet veren Karsan, Kuzey Amerika’da yeni bir pilot uygulamada daha yerini aldı. 2022’de bu pazarda ilk elektrikli minibüslerini hizmete sokan Karsan, yeni projeyle Santa Maria şehrinin de ilk elektrikli minibüslerini teslim etti. Santa Maria’da başlatılan “Mikrotransit Projesi”, şehir sakinlerine akıllı telefon uygulaması üzerinden esnek rezervasyon, gerçek zamanlı araç takibi ve mevcut ücret sistemleriyle entegre bir ulaşım hizmeti sunarak toplu taşıma deneyimini dönüştürüyor. Mikrotransit projesiyle, sabit güzergâhlı otobüslerin hizmet vermediği bölgelere ulaşım sağlanarak şehir sakinlerinin erişimi artırılıyor.
Anadolu Isuzu’nun elektrikli miniği tanıtıldı
Anadolu Isuzu çatısı altında yer alan Anadolu Otomotiv Sanayi (AOS) markasıyla geliştirilen elektrikli “BIG.e”, IAA Transportation 2024 fuarında sergilendi. Eşsiz tasarımı ve üstün teknik özellikleriyle dikkat çeken “BIG.e”, kompakt yapısı, yenilikçi elektrikli motoruyla küçük kamyon havası taşıyor. Geçtiğimiz günlerde test üretimini başarıyla tamamlayan araç, son kilometre taşımacılığı yapan firmaların ihtiyacına yönelik olarak pazara sunulacak. BIG.e, yaklaşık 4 metreküpe kadar kargo hacmine, 1000 kg’a varan taşıma kapasitesine sahip. 9.4 kW gücünde elektrikli motoru ve 3 farklı batarya seçeneğiyle 170 km’ye kadar menzil sunabiliyor, standart priz üzerinden şarj edilebiliyor.
Hem özgürlüğe kavuş hem de uçuş milleri kazan
Tarz ve özgürlüğün ikonu olarak tüm dünyada motosiklet dünyasına renk katan Vespa, Türk Hava Yolları’nın yolcu programı Miles&Smiles ile iş birliği yapıyor. Kampanya ile Miles&Smiles üyeleri, markanın “Primavera” ve “GTS 125” alımında 20 bin, “946” ve “300” alımlarındaysa 40 bin mil hediye kazanabilecek.
‘Al, dene, uymazsa geri getir!’ kampanyası
İtalyan Aprilia, Türkiye’de yenilikçi bir program başlattı. Aprilia Türkiye, “Değer Koruma Güvencesi” ile yeni hayranlarının kendileri için en doğru motosikleti seçebilmelerine imkân tanıyor. Buna göre 2024 sonuna kadar Aprilia tercih eden kullanıcılara, uzun süre deneyimledikten sonra satın alındığı günkü nakit alım bedeli üzerinden iade hakkı tanınıyor.